Politerno > Україна і світ > Про що говорили Путін та Меркель в Сочі – основні тези

Про що говорили Путін та Меркель в Сочі – основні тези

  • 2 Травня, 2017
  • 1613 Переглядів
  • 0

Канцлер Німеччини Ангела Меркель заявила, що не вважає за доцільне укладення нової угоди в рамках процесу мирного врегулювання ситуації в Україні та не бачить сенсу у заміні спостерігачів місії ОБСЄ спостерігачами ООН.

Про це Меркель заявила 2 травня на прес-конференції у Сочі за підсумками зустрічі з президентом РФ Володимиром Путіним.

“Тут не має сенсу шукати інші формати, які не принесуть більшої користі”, – зазначила Меркель.

Говорячи про Мінські угоди, Меркель зазначила, що Німеччина “буде докладати всіх зусиль, щоб просунутися вперед, незважаючи на всі труднощі”.

За словами канцлера ФРН, вона незадоволена наростаючими тенденціями відділення східних регіонів України, пише Інтерфакс.

Також канцлер Німеччини підкреслила, що Україна повинна отримати доступ до свого держкордону на Донбасі. “Ми, звичайно, хочемо забезпечення того, щоб Україна отримала доступ до свого державного кордону – це теж частина Мінських домовленостей – і потім забезпечити політичне рішення, яке спрямоване на проведення місцевих виборів”, – сказала Меркель.

“Ми цього ще не домоглися, але це ще не означає, що ми можемо забути про існуючі угоди і повинні перейти до укладення нової”, – додала вона. За словами Меркель, зараз проблема полягає не у необхідності укладення нової угоди щодо України, а у виконанні вже існуючої.

“Моя переконливе прохання до російського президента полягає в тому, щоб зробити все можливе, щоб забезпечити його виконання”, – заявила Меркель.

“Експропріація підприємств, транспортна блокада і інші питання потрібно дуже ретельно вивчати і зробити все можливе, щоб повернути це назад”, – додала вона.

“Нам потрібне перемир’я. Воно має суттєве значення для подальшого розвитку подій”, – наголосила Меркель, пише Європейська правда.

Канцлер Німеччини також нагадала, що зняття санкцій з Росії можливе лише після виконання РФ Мінських домовленостей.

“Ми також поговорили про Сирію, я, як федеральний канцлер зазначила, що ми готові зробити все можливе, щоб підтримати перемир’я і припинення вогню, щоб допомогти людям на місцях. Ми єдині в тому, що стосується боротьби з міжнародним тероризмом. У цьому питанні Німеччина і РФ можуть співпрацювати ще тісніше”, – додала канцлер ФРН.

В свою чергу президент РФ Володимир Путін заявив, що нинішня влада в Україні втратила шанс реалізувати “мінські угоди”.

Про це, як повідомляє РИА Новости, 2 травня заявив президент РФ Володимир Путін за підсумком переговорів з канцлером ФРН Ангелою Меркель.

“Переконаний, що сьогоднішня київська влада втратила шанс реалізувати “мінські домовленості” тоді, коли у них були такі внутрішньополітичні можливості. Сьогодні … можливості у верхнього політичного ешелону влади стали, м’яко кажучи, набагато скромніше в зв’язку з цілою низкою обставин, в тому числі через економічну, внутрішньополітичну ситуацію”, – заявив він.

Путін додав, що “попри це потрібно продовжувати зусилля саме в “нормандському форматі”, в рамках діючих угод”.

“Ми перебуваємо у постійному контакті з іншими учасниками нормандського формату. Остання телефонна розмова в цьому форматі відбулася 17 квітня. Нормандська четвірка має й далі активно займатися врегулюванням української кризи. Робота у цьому форматі буде продовжена і після президентських виборів у Франції”, – заявив Путін.

“Ми погодилися, що серед головних завдань (виконання Мінська) має бути розведення сил і засобів сторін конфлікту, що дозволить повністю припинити обстріли, налагодити прямий діалог між Києвом і невизнаними республіками, законодавчо закріпити особливий статус регіонів і на цій основі провести там вибори”, – додав він.

При цьому Путін додав, що “Донбас від України ніхто не відокремлював, це робить за допомогою блокади сама українська влада”.

Підрив автомобіля патруля місії ОБСЄ на Донбасі завдає шкоди врегулюванню конфлікту і веде “до чергової ескалації напруги”.

“Cтабілізуючу роль у цьому конфлікті, безумовно, відіграє Спеціальна моніторингова місія ОБСЄ. Але такі трагічні інциденти, як недавній підрив автомобіля ОБСЄ, безумовно, завдають істотної шкоди миротворчим зусиллям, ведуть до чергової ескалації напруги”, – заявив Путін.

Він додав, що те, що відбулося, вимагає неупередженого розслідування.

Діліться у соцмережах:

Залишити відповідь

Politerno Full

TELEGRAM

ПРИЄДНУЙСЯ
CLOSE