Politerno > Україна і світ > Саша Боровик: позбавлення громадянства стане елементом тиску на політичних опонентів Порошенка

Саша Боровик: позбавлення громадянства стане елементом тиску на політичних опонентів Порошенка

  • 5 Травня, 2017
  • 2135 Переглядів
  • 0

Журналісти запитали порзбавленого українського громадянства Сашу Боровика, чи є “громадянський” указ президента натяком членам грузинськії команди, що залишилася в Україні, що з їх громадянством може трапиться та сама історія, що і з ним та Артеменком. На що екс-чиновни заявив, що такий варіант цілком можливий.

– Нічого не забороняє прийняти такий указ, що припиняє громадянство Саакашвілі. Порошенко хитрий політик, він запускає в повітря балон з газом, щоб перевірити реакцію суспільства. В даний момент, ось прямо зараз, він нас всіх з вами перевіряє.

– І яка реакція він чекає?

– Через суботу-неділю тема вляжеться, свята, Євробачення. Позбавлення громадянства вже не буде нікого цікавити. І народна думка сформується: так можна, це допустимо. Якщо ти встановив прецендент, який громадськість прийняла і проковтнула, тобі легко його повторити в майбутньому. Межа пройдена. Точно так само ми говоримо про нульову толерантність корупції, але трапляється зрушення меж, і ми це приймаємо. І немає ніякої нульової толерантності. А раз ми це приймаємо, ми відкриваємо дорогу для схожого прецендента. Природно, Саакашвілі це не Боровик. І на відміну від мене у Саакашвілі немає другого громадянства. Він стане апатридом, особою без громадянства. Звісно, це зробило б життя людини дуже важким. І це – шантаж чистої води з боку Порошенка. Саакашвілі зараз потрібно прийняти рішення, як жити і діяти далі при такій загрозі. Якщо він буде продовжувати критикувати олігархічний істеблішмент, то повинен розуміти, що стане апатридом. І не факт, що суспільство обуриться настільки, щоб його почули. І суди будуть на стороні президента, вони підконтрольні його структурам.

– За даними народного депутата Віталія Купрія, тільки у Верховній Раді є 100 депутатів з подвійним громадянством. Порошенко натякає Саакашвілі, або можливо комусь ще?

– Всі затамували подих. Тепер вони знають, що президент позбавляє громадянства. Це можна робити набагато тихіше, ніж у випадку зі мною і депутатом Артеменко. Але одна справа, якщо тебе позбавляють громадянства і ти залишаєшся жити в Німеччині, як я, інша справа – ти залишаєшся з синтетичним громадянством якої-небудь Мальти, або Кіпру, тобто без місця проживання і соціалізації. Це напружує.

Повне інтерв’ю на сайті “Страни“.

Діліться у соцмережах:

Залишити відповідь

Politerno Full

TELEGRAM

ПРИЄДНУЙСЯ
CLOSE