Politerno > Україна і світ > Як президент з генпрокурорами Бойка рятували – Лещенко

Як президент з генпрокурорами Бойка рятували – Лещенко

  • 16 Травня, 2017
  • 1766 Переглядів
  • 0

Депутат від БПП Сергій Лещенко стверджує, що у генпрокуратури було готове подання на депутата Юрія Бойка за сприяння в реалізації “схеми Курченка”, коли той працював в уряді.

Про це Лещенко написав в своїй колонці на УП.

“Якщо роль Бойка в історії з вишками була очевидною, але не доведеною до кінця, а самі вишки загарбала Росія, – то в справі скрапленого газу Курченка слідство просунулося набагато далі: аж до підготовки подання до Верховної Ради про зняття депутатської недоторканості, затримання та арешту Юрія Бойка”, – написав Лещенко.

За його словами, документ був написаний ще в липні 2015 року старшим прокурором Адріаном Лупу, який викрив Бойка як “учасника злочинної організації Сергія Курченка”.

“Однак тоді Шокін заблокував документ у нетрях прокуратури та тримав під сукном до останнього дня перебування на посаді”, – зазначив Лещенко.

Він додав, що має текст цього подання у день призначення Луценка документ був направлений поштою на ім’я нового генпрокурора. Розуміючи, що після Шокіна документ може назавжди дематеріалізуватися, у день призначення Луценка його було спрямовано поштою на ім’я Юрія Луценка. Вимагався лише підпис людини, яка так гучно обіцяла “покарати банду Януковича”. Однак Луценко публічно зробив вигляд, що не розуміє, про що ідеться.

“Ніякого подання не було. І фактів для подання поки що немає. Але, на відміну від балаболів, ми працюємо”, – у характерному стилі написав генпрокурор у соцмережах.

У червні 2014 року Лещенко отримав відповідь головного військового прокурора Анатолія Матіоса, що Бойка перевели у статус свідка.

У тексті подання розкривається схема: скраплений газ українського видобутку за заниженою вартістю викуповувався його фіктивними підприємствами начебто для потреб населення. А далі насправді продавався комерційним фірмам – за ринковими цінами.

Для цих потреб Курченко створив “злочинну організацію”, як це кваліфікували слідчі.

“Перебуваючи на посаді міністра палива та енергетики, а в подальшому віце-прем’єр-міністра, Бойко всупереч інтересам держави використав надані йому повноваження та, ставши учасником підконтрольної Курченку злочинної організації, (…) вчинив умисний злочин проти власності”, – йдеться у поданні, яке так і не підписав Луценко.

“Зазначу, поки Бойко ще не був міністром в уряді Януковича-Азарова, йому вже було відомо про цю схему Курченка. Бойко навіть писав депутатські звернення до Генпрокуратури про проведення перевірки. Останній такий документ був надісланий у березні 2010-го, за два дні до призначення Бойка міністром енергетики. Але, як ідеться в проекті подання, щойно Бойко став членом уряду, він змовився з Курченком”, – зазначив депутат.

“Внаслідок спільних злочинних дій Бойка та членів злочинної організації Курченкавчинено незаконне заволодіння майном “Укргазвидобування” та “Укрнафти” – видобутим ними скрапленим газом за заниженими цінами, різниця яких з реальною ринковою вартістю відповідних обсягів склала 5,7 мільярдів гривень”, – наводить він текст подання.

“За тим курсом це становило понад 700 мільйонів доларів. За даними слідства, у деякі періоди обсяги потреб населення в скрапленому газі завищувалися в 25-30 разів (!!!)”, – наголосив він.

Щоб схема запрацювала, Курченко створив 12 фіктивних підприємств, “аби шляхом підробки документів надати видимість законності діяльності на ринку скрапленого газу”.

“У матеріалах провадження є достатні докази для підозри Бойка за статтями участь в злочинній організації та заволодіння чужим майном в особливо великих розмірах (частина 1 статті 255, частина 5 статті 191) – до 12 років з конфіскацією майна, а тому до нього може бути застосовано арешт”, – сказано далі в поданні.

Читайте також: “План Артеменка” – насправді план Льовочкіна-Бойка-Суркова

Діліться у соцмережах:

Залишити відповідь

Politerno Full

TELEGRAM

ПРИЄДНУЙСЯ
CLOSE