Politerno > Україна і світ > Заборона ВКонтакте і Однокласніков – маячня сивої кобили і гол у свої ж ворота

Заборона ВКонтакте і Однокласніков – маячня сивої кобили і гол у свої ж ворота

  • 16 Травня, 2017
  • 1679 Переглядів
  • 0

Отже, Петро Порошенко своїм указом ввів в дію рішення РНБО, яке в тому числі, припускає блокування соціальних мереж “ВКонтакте” і “Однокласники”.

Чесно кажучи, даний указ мене розколює на дві протиборчі сторони, одна з яких обома руками за розширення санкцій проти РФ і її поплічників, а з іншого – я вважаю блокування вищеназваних соціальних мереж надзвичайним маразмом і стратегічним прорахунком.

Чому, я не раз писав, обговорюючи дану ініціативу, коли її часто-густо озвучував почесний “медіа-експерт” Зорян Шкіряк та більш того, проблематика “ВКонтакте” і “Однокласників” мною неодноразово озвучувалася з 2014 року. Однак … Але, від жалю до суті і далі по пунктах.

1. Перш за все, заборону соціальних мереж явно не привітно сприймуть наші західні партнери. Адже, по суті, чим тоді Україна буде відрізнятися від Китаю блокуючого twitter, facebook і навіть Wikipedia? Або аналогічно від Туреччини? Та нічим! Соціальні мережі на заході завжди сприймалися як майданчик для вільного вираження поглядів, а тому, подібна заборона відкине Україну ще на кілька ступенів вниз в рейтингу прав і свобод. Здобули? Ага …

2. Тут я проведу паралель з безвізом. Його можна 100500 раз обіцяти, а на 100501-й, коли таки введуть, сказати, ну ось – обіцяне виконано. Заборонити-то можна, а ось безпосередньо заблокувати такі платформи вийде не відразу. І ми побачимо ще не один мем, який грає на руку російській пропаганді, на тему як “блокіровалі, блокіровалі, та не доблокіровалі”.

3. Мабуть, найважливіший пункт, який мене завжди хвилював більше інших і про який я завжди намагався говорити голосніше інших тем – інформаційна війна. Забороняючи ВК і ОК, ми по суті визнаємо свою нездатність протистояти російській пропаганді в кіберпросторі. А між тим, ВК і ОК це саме ті платформи на яких Україна, завдяки досить серйозній присутності користувачів, могла б (і навіть може) здійснювати блискучі інформаційні операції безпосередньо на території потенційного противника.

На сьогоднішній день ми не можемо своїм радіосигналом, телесигналом або пресою дістати до Мурманська або Магадана, в той час як російське телебачення проникає в усі куточки нашої країни, не дивлячись на блокування і заборони.

Єдиний спосіб надавати щоденний, цілодобовий вплив на територію РФ це організувати правильну, налагоджену систему інформаційного проникнення в російський сегмент.

Тим більше, що для пошукових систем ВК і ОК досить добре “видно” в той час як хвалений facebook, в якому зараз сидять практично всі ті “експерти”, які з піною біля рота підтримали цю заборону, закритий для пошукових систем і будучи замкнутою системою не дозволяє здійснювати повноцінне поширення інформації.

І про це я теж дуже багато говорив всі ці три роки. І не я один. Але в результаті ми отримуємо зворотне – маразматічниу заборону, яка підштовхується чи то не розумінням суті питання, то чи банальним небажанням займатися обороною держави у даному сегменті.

Тим часом, Росія в питаннях кібербезпеки не шкодує ані сил ані коштів і не тільки змогла створити свій замкнений і конкурентоспроможний кібепростір, але впливає на сторонні ресурси, такі як twitter, Instagram.

Так, шановні медіа-експерти, російської пропаганди в цих мережах так само дуже і дуже багато. Так може, і їх заборонимо? Але, йдемо далі, оскільки на тему соціальних мереж я можу писати дуже довго і багато, але є ще пара моментів, про які варто згадати в контексті даного указу.

4. У ВК і ОК на сьогодні знаходяться мільйони українських користувачів. Так, певна частина з них виявляється під впливом пропаганди, але і чимала частина українців налагодила бізнес через ці соцмережі. По суті, таким чином, буде завдано удар і малому бізнесу, який з огляду на останні реформи нашого улюбленого уряду, а так само продуманої діяльності НБУ перебуває на межі вимирання.

Власне, я б міг ще додати аргумент 5, 6, 7 … і писати дуже багато і довго на тему інформаційного протистояння в соціальних мережах. Але за вікном 2017-й рік і замість повноцінної інформаційної війни в кіберпросторі, про що я в минулому році написав книгу, ми отримуємо банальну, нікчемну заборона, що б’є по репутації країни і на порядок занижує наші можливості щодо протистояння з Росією.

Надзвичайно дивна, недалекоглядна затія. І від таких указів і рішень все голосніше в голові лунає питання, а якого дідька взагалі я ось це все, зараз пишу? Все одно, погоди це не зіграє, а зроблять не так як треба, а так як зручно, що найчастіше асоціюється з поняттям “через жопу”.

Від такого безпросвітного середньовіччя просто хочеться все послати до монахів і написати останній пост в історії блогу “Злий одесит”, що складається всього з одного слова – прощайте …

Злий одесит

Діліться у соцмережах:

Залишити відповідь

Politerno Full

TELEGRAM

ПРИЄДНУЙСЯ
CLOSE