Politerno > Україна і світ > Чому в ЄС ціни в рази нижче, ніж в Україні

Чому в ЄС ціни в рази нижче, ніж в Україні

  • 30 Травня, 2017
  • 2997 Переглядів
  • 0

Видання “Вести” порівняло українські цінники на товари з розцінками в європейських країнах і запитало економістів, за що ми так переплачуємо

Будинок на морському узбережжі в Одесі коштує дорожче, ніж аналогічний у Болгарії, а за джинси і косметику в українському магазині доведеться викласти набагато більше, ніж в Польщі.

Незважаючи на те що в Україні купівельна спроможність нижче, ніж в ЄС, ціни у нас часто вище (див. Інфографіку).

Експерти кажуть: головна причина – це корупційні ризики, які закладають бізнесмени в ціну товару.

Невже все багаті

“Перебуваючи в Польщі, провів експеримент: сфотографував ціни на асортимент магазину Zara в Варшаві, а потім подивився на аналогічні в Києві. Різниця – 10-20 євро на товар”, – розповів” Вістям “читач Євген Зацепін.

Подібна історія і з косметикою. “Туш Christian Dior в Європі коштує вдвічі нижче, ніж у нас. Невже у нас все такі багаті?”- обурюється Анастасія Кравцова. Експерти підтверджують: ряд товарів і послуг в Україні дійсно набагато дорожче, ніж в Європі.

“Існує таке поняття в нашому бізнесі, як корпоративна змова. Середня ціна на бензин або на послуги провайдера в принципі по місту завжди приблизно однакова. Так в Україні прийнято, що в середньому націнка в ресторанах становить 200-300%. У Польщі, наприклад, ця націнка нижче”, – говорить президент асоціації рестораторів Ольга Насонова.

У магазинах Європи можна навіть відшукати більш дешеві продукти, ніж в Україні. Наприклад, півкіло арабіки в польському супермаркеті коштує 280 грн на наші гроші, а у нас аналогічний пакет – 699 грн. Велика різниця в цінах і на алкоголь.

“Що стосується елітного алкоголю в Європі, то він розрахований на європейців, які періодично його можуть купувати. А у нас тільки на разового покупця, тому він і коштує дорожче”, – пояснює директор Асоціації постачальників торговельних мереж Олексій Дорошенко. За його словами, в Україні націнка на елітне спиртне досягає 300%

Що стосується більш дешевого європейського сиру, на думку Дорошенка, у нас цей продукт дорожчає через брак молока. “Більш дешевий сир в Болгарії. Але в розвинених країнах Європи він буде дорожче. Зараз, до речі, розглядається питання завезення до нас європейського молока, тому наші ціни зрівняються”, – вважає Дорошенко.

– Також більшість соціальних продуктів в тій же Польщі дешевше, ніж в Україні, хоча через більш дешеву робочу силу має бути навпаки. Але у нас в вартість закладають корупційну складову, яка з часом становить левову частку. І податки у нас вдвічі вище, ніж в Європі – наприклад, якщо в країнах ЄС податок ПДВ 5-7%, у нас – 20%”.

Економічний експерт Олександр Охріменко додає, що у випадку з світовими брендами проблема ще і в нашій купівельній спроможності: “Так, Zara шиє на весь світ, але прораховує, скільки товарів можуть купити в тій чи іншій країні. Там, де куплять більше, буде дешевше. У нас купують менше, тому і дорожче”.

Також пояснює і нашу дорожнечу авто гендиректор Всеукраїнської асоціації автомобільних імпортерів і дилерів Олег Назаренко: “У Росії можна купити автомобілі дешевше, ніж у нас. Те ж саме в Казахстані або США. Просто це великі ринки, і світові виробники, які хочуть їх завоювати, демпінгують.

Що стосується Європи, то я б не сказав, що там машини набагато дешевше. Якщо ви подивіться Данію, то там при покупці нового авто потрібно заплатити податок в 180%”.

У мешканців Закарпаття популярні будиночки в Словаччині, в 30-50 км від кордону. Їх ціна € 15-20 тис. А під Ужгородом пристойний будинок – € 30 тис. Те ж саме і з нерухомістю біля моря. Якщо в Чорногорії можна дозволити пристойний будиночок за € 23 тис., То в Одесі за ці ж гроші – річну хатинку.

“Наші продавці неадекватно оцінюють вартість квадратних метрів. Долар у нас зріс утричі, а квартири подешевшали на 20-30%. І зараз нерухомість в Болгарії, Чорногорії, Чехії, Греції і Іспанії найчастіше нижчі, ніж в Україні”, – говорить ріелтор Наталія Гук. Експерт з нерухомості Віктор Несін пояснює різницю попитом: “Одеса ж, як Київ і Львів, користується попитом, тому ціни ніхто опускати не буде”.

 

Діліться у соцмережах:

Залишити відповідь

Politerno Full

TELEGRAM

ПРИЄДНУЙСЯ
CLOSE