Politerno > Тернопільщина > Львівське сміття: вивезення в Тернопіль відкладається

Львівське сміття: вивезення в Тернопіль відкладається

  • 7 Червня, 2017
  • 1702 Переглядів
  • 0

Львівська мерія пробує ліквідувати свій сміттєвий колапс, який чим далі, тим більше набуває ознак трагіфарсу, за рахунок сусідньої Тернопільщини.

Перспективи створення сміттєвого полігону для львівського сміття на Тернопільщині аналізували журналісти видання ZBRUC Юлія Томчишин та Юрій Никорак

Світлом у кінці тунелю видалося повідомлення з Львівської міської ради про те, що на Тернопільщині погодилися облаштувати ділянку для тимчасового складування твердих побутових відходів зі Львова. Здавалося б, тактичне питання, що робити зі сміттям, доки будуватимуть сміттєпереробні чи сміттєспалювальні заводи, вирішилося.

Однак виявилося, що бадьорі заяви представників ЛМР дещо відірвані від песимістичних реалій – сусіди-тернополяни зовсім не вважають це питання вирішеним, тож чи возитимуть сміття зі Львова під Тернопіль ще вилами по воді писано…

Почалося з того, що 30 травня депутати інженерної комісії Львівської міської ради підтримали угоду з ТОВ “Європейський екологічний альянс”. Вирішили, що виділять із бюджету міста 12,8 млн грн на те, аби зазначена фірма “реалізувала проект”, себто організувала вивіз і складування сміття зі Львова під Тернопіль. Йдеться про полігон площею 6 гектарів поблизу села Миролюбівка. Ця ділянка належить Тернопільській міській раді. Повідомляють, що завдяки цій угоді Львів упродовж року зможе вивозити пресовані відходи в обсязі 200 тисяч тонн.

“У січні на сесії міської ради була прийнята ухвала про критичну ситуацію, яка склалась у Львові через неможливість вивозу ТПВ. Одним із пунктів цієї ухвали було надати можливості ЛКП “Львівспецкомунтранс” укладати угоди про спільну діяльність, пов’язану із вивезенням ТПВ за погодженням умов договору із профільною інженерною комісією, – пояснила на засіданні комісії начальник юридичного департаменту Львівської міськради Гелена Пайонкевич. – До юридичного департаменту звернулося ЛКП “Львівспецкомунтранс” із проектом договору з ТОВ “Європейський екологічний альянс”. Умови договору передбачають будівництво об’єкта тимчасового складування ТПВ з використанням пресування на земельній ділянці за межею населеного пункту в Тернопільській області”.

За її словами, зараз ця земельна ділянка площею 6 га не пристосована для складування ТПВ. Щоби облаштувати відповідно місце на цій ділянці, потрібно 12,8 млн грн, виділення яких і погодили депутати інженерної комісії. Тоді ж Гелена Пайонкевич зауважила, що це рішення не будуть виносити на сесію Львівської міської ради, оскільки “депутати вже підтримали ухвалу у січні, а зараз йдеться лише про технічну угоду”.

У ZBRUC виникає питання, що ж спонукало керівництво Тернополя, яке тривалий час не висловлювало жодної підтримки Львову та навіть офіційно вимагало забрати незаконно вивезене сміття і виплатити за нього компенсацію, підставити дружнє плече сусідам?

До того ж, не є таємницею неприязні стосунки між очільниками двох міст, тож допомога просвободівського Тернополя Львову виглядає певною мірою дивно і спонукає до пошуку політичних підтекстів або ж іншої вигоди.

Таємнича фірма взялася за сміття

Ідея складування сміття на полігоні у Миролюбівці з’явилася у стінах Тернопільської міської ради ще в березні. У порядок денний сесії міськради внесли проект рішення, який передбачав “погодити ТОВ “Європейський екологічний альянс” здійснення діяльності з тимчасового складування твердих побутових відходів на земельній ділянці, яка, згідно з державним актом від 23.12.2009 року, належить Тернопільській міській раді на праві постійного користування”.

“Доручити виконавчому комітету міської ради вжити всіх необхідних заходів щодо реалізації даного рішення. Контроль за виконанням рішення покласти на постійну комісію міської ради з питань ЖКГ, екології, надзвичайних ситуацій, енергозабезпечення та енергоефективності”, – зазначено у проекті.

Згідно з даними інформаційно-аналітичної платформи для бізнесової аналітики “Youcontrol”, ТОВ “Європейський екологічний альянс” зареєстроване тільки 1 лютого 2017 року. Варто зазначити, що проект рішення на сайті міськради з’явився менш ніж за два тижні після рестрації фірми. Засновниками ТОВ “Європейський екологічний альянс” є Ігор Олійник та Сергій Ковдриш.

Прагнення допомогти чи політична гра?

Інформація про ймовірність складування львівського сміття на Тернопіллі викликала зацікавлення у тамтешніх медій і пересічних тернополян. Уже навіть з’явилися публікації (ймовірно, замовні), що погодила це рішення постійна комісія ТМР з питань ЖКГ, і тому, мовляв, саме з її вини сміття із сусідньої області зберігатимуть на Тернопільщині.

Однак варто зазначити, що за співпрацю з ТОВ “Європейський екологічний альянс” проголосували і тернопільські депутати, і виконком міста. Щоправда, сама процедура викликає багато запитань і сумнівів.

Перед винесенням на сесію цей проект мав пройти обговорення у постійній комісії з питань ЖКГ. За словами її голови Івана Сороколіта, одностайно було прийнято рішення рекомендувати міському голові відкласти розгляд і повернутися до нього лише після надання керівництвом компанії бізнес-плану та детальної інформації щодо своєї діяльності.

Однак міський голова Сергій Надал під час сесії з голосу вніс це питання у порядок денний. Щоправда, додав, що справді доцільно було б депутатам зустрітися з представниками ТОВ “Європейський екологічний альянс” і дізнатися більше про плани підприємства, але, мовляв, це можна зробити і після голосування. Також міський голова Тернополя запевнив депутатів, що фірма зареєстрована нещодавно, бо, по суті, це є перереєстрація: власників попросили зареєструватися в Тернополі, аби сплачувати податки у міський бюджет.

Тож, прислухавшись до рекомендацій мера, депутати підтримали рішення про передачу полігона в Миролюбівці у користування “Європейському екологічному альянсу”.

24 квітня це питання ще раз винесли на обговорення постійної комісії з питань ЖКГ. Її голова – тепер уже екс-свободівець – Іван Сороколіт і двоє членів погодили цей проект. Остаточне ж “за” було за виконкомом міста.

“Зараз щодо цього питання виникла якась “нездорова” полеміка, – каже Іван Сороколіт. – Спершу міський голова з “титанічними” зусиллями “пропихав” його через сесію, вносячи це питання з голосу, а згодом приймав відповідне рішення через контрольований ним виконком. Зокрема, на сесії вся фракція “Свободи” на прохання Сергія Надала підтримала це рішення.

Виконавчий комітет теж його погодив. Для розуміння хронології: спочатку було рішення сесії, потім свої зауваження очолюваної мною комісії, а далі кінцеве рішення прийняв виконком. Ми, члени комісії з питань ЖКГ, дійсно погодили проект рішення щодо здійснення діяльності з тимчасового складування побутових відходів для ТОВ “Європейський екологічний альянс”. Однак – із рядом зауважень.

Зокрема, ми доручили управлінню житлово-комунального господарства, екології та надзвичайних ситуацій:

1) проводити постійний моніторинг виконання взятих ТОВ “Європейський екологічний альянс” договірних зобов’язань;

2) щомісяця надавати депутатській комісії інформацію про поточний хід співпраці;

3) проводити постійний контроль щодо населених пунктів, котрі користуватимуться обладнаним інвестором полігоном для складування пресованих побутових відходів.

4) у разі неналежного виконання зобов’язань – ініціювати розірвання угоди з ТОВ “Європейський екологічний альянс”.

Ми готові скасувати рішення комісії чи навіть піднімати дане питання на сесії, якщо умови договору не будуть виконуватися або якщо буде така ініціатива з боку міського голови. Що ж до “львівського сміття”, то на засіданні комісії під час розгляду даного питання начальник управління ЖКГ Тернопільської міської ради Олег Соколовський переконував нас, що полігон використовуватимуть тільки для потреб міста Тернополя”.

Полігон для сміття від “попередників”

Історія складування відходів у Миролюбівці доволі давня. Ще у 2009-му звозити туди сміття планував тодішній мер Тернополя Роман Заставний. Бо тоді жителі Малашівців збунтувалися, вимагаючи закрити полігон, що межує з їхнім селом. Тернопіль завалило відходами – і як альтернативу було виділено ділянку у Миролюбівці.

Однак інформація про спорудження полігона для відходів тоді збурила представників десяти довколишніх сіл – вони організовували масові протести. Тож саме через сміття попередник Надала – Роман Заставний, фактично, й поплатився посадою. Він програв вибори – і до влади в Тернополі прийшла команда ВО “Свобода”. Цікаво, що після виборів сміттєва тема приктично затихла, а ділянці в Миролюбівці дали спокій.

“Робочий проект полігона для тимчасового зберігання твердих побутових відходів був розроблений ще у 2009 році на території Миролюбівської сільської ради, – розповідає керівник Держекоінспекції в Тернопільській області Едуард Ференц. – По цьому проекту є позитивний висновок Державної екологічної служби.

Ця ділянка була зарезервована для складування відходів із міста Тернопіль. Адже на сьогодні їх вивозять на Малашівське сміттєзвалище, яке є незаконним. Тому дуже дивною виглядає ситуація, коли свої відходи ми вивозимо в незаконне місце, а якась невідома фірма вивозитиме на санкціонований полігон сміття зі Львова, про що сьогодні пишуть у ЗМІ.

Інформації про ТОВ “Європейський екологічний альянс” ми не маємо – чим воно займається, які технології використовує. Наразі до нас ніхто не звертався, робіт на полігоні не ведуть, тож підстав для реагування немає”.

Малашівське сміттєзвалище

У Миролюбівці і довколишніх селах про грандіозні плани Тернопільської міської ради ще не знають. Голова Микулинецької об’єднаної територіальної громади, яка межує з Миролюбівкою, Петро Осіпчук зізнається, ще не знав про рішення міської ради і нового сміттєвого інвестора. Каже, безсумнівно і його громада, і сусідні села будуть проти.

“На території громади знаходиться санаторій “Медобори”, Микулинецька обласна фізіотерапевтична лікарня реабілітації, десятки мінеральних джерел, – каже він. – Про цілющі властивості “сірчаної” води та торф’яного болота з микулинецьких околиць люди знали ще в 17 сторіччі. Яке може бути сміттєзвалище у курортній зоні? Місцеві жителі вже протестували проти спорудження полігона. Думаю, цього разу буде така ж ситуація. Наразі я вже був на цьому місці – жодних робіт поки там не проводили”.

Малашівське сміттєзвалище – бомба сповільненої дії

Сміттєзвалище для тернополян – тема майже така ж болюча, як і для Львова. Полігон, куди вивозять тверді побутові відходи з Тернополя, вже давно поза законом, а отже, є нелегальним. Щодня місто продукує майже 30 вантажівок із сміттям. Щодоби це приблизно 1200 метрів кубічних відходів, у рік – майже 500 тисяч.

“З 1998 року Малашівське сміттєзвалище офіційно закрите, – каже Едуард Ференц. – Вивозити туди сміття незаконно. Неодноразово екологічні служби виносили рішення про заборону вивезення твердих побутових відходів на Малашівське сміттєзвалище. Однак на них не реагують.

Щороку штрафуємо, повідомляємо міську раду, обласну раду і адміністрацію, що треба з цією ситуацією щось робити. Однак нічого не змінюється, проблему не вирішують. Наразі Тернопільська міська рада цілком могла б складувати сміття на полігоні у Миролюбівці, однак натомість вивозить відходи на заборонене Малашівецьке сміттєзвалище”.

Ще однією проблемою є основний водозабір Тернополя, який розташований неподалік сміттєзвалища. Він забезпечує 70% потреби міста у воді – тобто фактично всі мікрорайони, крім центру.

“Оскільки в основі звалища – глибокий вапняковий кар’єр, який не є ізольованим, то фільтрат, що формується в “тілі” сміттєзвалища, може проникати вглиб, – зазначає начальник управління екології та природних ресурсів облдержадміністрації Орест Сінгалевич. –  Фактично, ми сидимо на бомбі сповільненої дії, бо ймовірне забруднення підземних горизонтів. У результаті можуть виникнути серйозні проблеми з водопостачанням Тернополя”.

Керівництву Тернополя вже давно варто задуматися над створенням нового сміттєвого полігону для міста. Тож навряд чи вдасться Львову розв’язати свої проблеми зі сміттям на Тернопіллі. Світло на ці події мала б пролити сесія Тернопільської міської ради, яка відбулася 2 червня.

Однак через акції протесту, провокації, а згодом і брак кворуму міські депутати лише розглянули звернення Андрія Садового щодо складування львівського сміття на тернопільському полігоні – але й цього разу, як і на двох попередніх засіданнях, це питання відклали: мовляв, нехай приїдуть представники зі Львова і виступлять перед депутатами. Натомість підготований ще 29 травня проект рішення про заборону приймати побутові відходи Львова на розгляд сесії взагалі не виносили.

Наразі не беруться прогнозувати реакції ТМР та наслідків потенційної відмови й у Львівській міській раді. Зокрема, очільниця юридичного департаменту Львівської міськради Гелена Пайонкевич ще з минулої середи (наступного ж дня після згаданого на початку рішення профільної комісії) – у лікарні і, як досвідчений юрист, відмовляється коментувати будь-які заяви чи проекти рішень ТМР, не маючи на руках відповідних документів.

Своєю чергою, директор департаменту житлового господарства й інфраструктури ЛМР Сергій Бабак, який, з-поміж іншого, курує “сміттєву тему”, у відрядженні… до четверга.

Тим часом конфлікт між “Свободою” та виключеними із неї трьома депутатами з одного боку і “Самопоміччю” та БПП – з іншого, у ТМР лише набирає обертів. Наразі у тернопільському політикумі триває доволі жорстке протистояння та обмін взаємними звинуваченнями, і не останнє питання у цьому процесі займає власне тема львівського сміття…

 

Діліться у соцмережах:

Залишити відповідь

Politerno Full

TELEGRAM

ПРИЄДНУЙСЯ
CLOSE