Politerno > Україна і світ > Україну просто перетворюють на фармацевтичний смітник – Кравченко

Україну просто перетворюють на фармацевтичний смітник – Кравченко

  • 18 Червня, 2017
  • 1821 Переглядів
  • 0

Медичній реформі даний старт: Верховна Рада України на початку червня прийняла в першому читанні законопроект про державні фінансові гарантії надання медичних послуг і лікарських засобів.

Опоненти стверджують, що при голосуванні були допущені порушення. Профільний комітет Верховної Ради реформу в тому вигляді, в якому її пропонує МОЗ, не схвалює, вважаючи, що вона суперечить Конституції, а багато політиків, експерти і представники медичного співтовариство прямо говорять про підготовлений “геноцид українського народу”.

Медична реформа в пропонованому вигляді має на меті скоротити населення України, особливо сільське населення, оскільки реформа знищує медицину на селі, вважає відповідальний секретар Національної медичної палати України Сергій Кравченко. “Нас дуже багато… В Україні 40% населення проживає в сільській місцевості.

Це як раз ті люди, які максимально автономні, вони живуть за рахунок підсобного господарства … У них роботи немає, грошей немає готівки, вони живуть автономно, виживають як можуть. Але, напевно, вони займають такий стратегічний ресурс, який комусь потрібен, тобто – землю”, – сказав Кравченко на прес-конференції в РІА Новини України.

За його словами, “йде цілеспрямований геноцид українського народу”. Кравченко зазначив, що два “медичних” законопроекти (один з них вже прийнято в першому читанні) викликають багато питань: проекти внесені в Раду з порушенням регламенту, суперечать Конституції, не враховані численні поправки і зауваження депутатів…”

Це законопроекти, які впроваджують комерційну систему платної медицини”, – заявив Кравченко, додавши, що це також” прагнення перерозподілити медичну субвенцію в ручному режимі”.

“Перший законопроект, про держгарантії – це інструмент, а другий, який не прийняли, провалили, і я вдячний депутатам – про зміни в держбюджеті. Це як раз ті кошти, які хочуть вкрасти”, – сказав секретар Національної медичної палати.

Він нагадав, що медична субвенція становить зараз 80 мільярдів гривень, і “її, як повітря, чекають в регіонах”, оскільки субвенцією покриваються захищені статті (на 80% закривається зарплата в установах охорони здоров’я, а 20% , що залишилися – це оплата енергоносіїв, послуг ЖКГ, і невелика частина – на надання невідкладної медичної допомоги).

Поки, за словами Кравченко, депутати “схитрували”: інструмент перерозподілу коштів начебто і створили, а самих коштів не дали.

Він припустив, що “буде намагання переламати знову парламент, щоб вони на наступній сесії проголосували законопроект 6327 у другому читанні та пакетом – зміни до бюджету”.

Але, судячи з настроїв нардепів, вони не горять бажанням скоротити для себе термін політичного життя і будуть всіляко тягнути…”

Тактично це перемога. Чому? Тому що в цьому році ці 80 мільярдів гривень не вкрадуть, і гроші все-таки прийдуть в регіони”, – сказав Кравченко. Втім, мільярди гривень “йдуть” і зараз. Так, за словами Кравченко, скасування санітарних норм і фактична незаконна ліквідація санепідслужби (немає головного санітарного лікаря) пов’язаної із закупівлями ліків за кордоном.

“Ми знаємо, що 4,5 мільярда гривень на протязі 2015-16 років виведені за кордон, керівництво МОЗ разом з урядом хочуть вивести на ці закупівлі ще 6,5 мільярда. Вони нам розповідають про те, що ми, таким чином, економимо кошти для українського народу, українського бюджету. Але ми знаємо, що гроші ми вивели, а ліків ми не отримали…”

“Економія” цих коштів веде до того, що люди вмирають, просто вони не отримують відповідної медичної допомоги”, – заявив Кравченко. Він також зазначив, що ті лікарські засоби, які все ж потрапили в країну, виявилися простроченими. Як вони могли потрапити на територію України? За словами Кравченка, “тільки одним шляхом – у нас в країні був відсутній державний санітарний лікар”.

Україну просто перетворюють на фармацевтичний смітник”, – резюмував Кравченко.

Раніше в.о. міністра охорони здоров’я України Уляна Супрун заявила, що в країні фактично давно немає безкоштовної медицини. За її словами, запланована медична реформа передбачає фінансування державою екстреної допомоги та спільну оплату лікування.

В.о. міністра повідомила: “в законопроекті передбачено, що кожен рік Кабмін визначатиме, які послуги будуть надані і яким буде фінансування, щоб оплачувати ці послуги”.

Читайте також: Що несе країні і народу медична реформа Уляни Супрун

Діліться у соцмережах:

Залишити відповідь

Politerno Full

TELEGRAM

ПРИЄДНУЙСЯ
CLOSE