Politerno > Україна і світ > Операція “Ліквідація”. Чому Порошенко готує Гройсману гучну відставку

Операція “Ліквідація”. Чому Порошенко готує Гройсману гучну відставку

  • 26 Червня, 2017
  • 1996 Переглядів
  • 0

Тертя між президентом і прем’єром може привести до відставки останнього – на Банковій погоджують кандидатуру його наступника

Осінній політсезон почнеться з глобальних потрясінь, першим очікується перетасування Кабміну. Співрозмовники “Вістей” переконані: прем’єру Гройсману залишилося пара місяців.

Пенсії та АТО

Співрозмовники, близькі до АП, кажуть про невдоволення Гройсманом. “Чорна кішка” між президентом і прем’єром пробігла через пенсійну реформу. “Петро Порошенко задумував її, щоб зробити своєю реформою і самостійно підвищувати соцстандарти.

Гройсман її “приватизував”, – сказав співрозмовник, нагадавши про інші аналогічні вчинки прем’єра – наприклад, візит в АТО (“поперед батька в пекло”, – зіронізувало джерело). Публічний прояв – негласний бойкот фракцією БПП проектів Кабміну.

“За їх ініціативи голосує ледве половина фракції. Це наслідок натягнутих відносин”, – сказав нам один з депутатів від БПП. Що характерно, у президентській партії і офіційно визнають погіршення відносин.

“Не сказав би, що відносини сильно погіршилися, але є питання тактичного плану, – підтвердив нардеп від БПП Дмитро Андрієвський. – Проекти Кабміну зі скрипом проходять через парламент. Але тут питання не тільки до Гройсмана. Представники міністерств практично ігнорують роботу Ради і засідання комітетів”.

Другий момент, через який загострилися відносини, – неформальна підтримка Гройсмана “Народним фронтом”. “Порошенко стільки сил і часу поклав, щоб зняти Яценюка і поставити керованого прем’єра, а отримав другого Яценюка, – підкреслив політолог Вадим Карасьов. – Гройсман ігнорує Порошенко, оскільки знайшов в НФ ту політичну опору, якої йому бракувало”.

Хто на новенького

Політологи вважають: президент буде працювати на ослаблення Кабміну в цілому. В активі Гройсмана сьогодні 7 з 17 міністрів (квота НФ і “нові вінницькі”). Ще троє – Уляна Супрун, Юрій Стець та Тарас Кутовий – “підвішені”. “У планах АП до осені делигітимізувати Кабмін, щоб Гройсман знаходився в підвішеному стані. Тоді при першому ж серйозному проколі його можна буде поміняти”, – каже Карасьов.

Співрозмовник “Вістей” в АП підтвердив: кандидатура є. “Найближче оточення президента просуває Володимира Омеляна – він “фронтовик” лише формально, сам Порошенко вважає його керованим”.

З мінусів Омеляна – робота в Мінекології в момент отримання від UNIDO гранту (в цій організації працювала його колишня дружина). Також серед кандидатів називають главу Мінфіну Олександра Данилюка, секретаря Радбезу Олександра Турчинова, навіть главу “Нафтогазу” Андрія Коболєва.

З Данилюком у Гройсмана давно вже натягнуті відносини – немає коштів на погашення субсидій, в дефіциті 15 млрд грн.

“Данилюк розуміє, що джерел на це немає, і затягує питання, кажучи про звірку з МВФ. На цьому тлі він може подати у відставку, звинувативши Гройсмана”, – вважає політолог Кость Бондаренко.

Турчинов, на думку політолога Андрія Золотарьова, прив’язаний до президента “справами Майдану”. “До того ж у них загальні політичні інтереси”, – вважає Золотарьов.

Коболєва називають “ресурсним” (з огляду на близькість до газових кіл), проте його єдиною перемогою було рішення Стокгольмського арбітражу в суді з “Газпромом”. “Коболєв сформував команду консультантів, накопичив ресурси, сформував репутацію у американців, але найголовніше – він готовий до компромісів”, – зазначає політтехнолог Михайло Подоляк.

Діліться у соцмережах:

Залишити відповідь

Politerno Full

TELEGRAM

ПРИЄДНУЙСЯ
CLOSE