Politerno > Україна і світ > Польща оприлюднила нові результати розслідування – Ту-154 Качинського підірвали

Польща оприлюднила нові результати розслідування – Ту-154 Качинського підірвали

  • 26 Червня, 2017
  • 1628 Переглядів
  • 0

На борту президентського літака Ту-154М Леха Качинського перед катастрофою, ймовірно, стався вибух термобаричного заряду, який пояснює розпад літака на дрібні уламки і значне пошкодження тіл жертв катастрофи.

Про це йдеться у фільмі урядової підкомісії з розслідування Смоленської катастрофи, представленому 10 квітня в Варшаві, повідомляє “Укрінформ“.

“Дуже багато факторів вказують на те, що 10 квітня 2010 року на борту урядового Туполева стався вибух. Аварії приладів, що зареєстровано в останніх секундах польоту, повна втрата енергопостачання перед першим контактом із землею, розташування уламків літака, специфічний характер пошкоджень тіл, аеродинамічні дослідження, сила, з якою одні з дверей (літака) були вбиті в землю, – ці та багато інших фактів вимагали від комісії сприйняти версію вибуху як повністю реальну”, – наголошується в представленому фільмі.

Відзначається, що з метою підтвердження версії вибуху було проведено ряд експериментів різних вибухових матеріалів.

“В результаті проведених експериментів можна сказати, що найбільш ймовірною причиною вибуху був термобаричний заряд, який привів до сильної вибухової хвилі, яка на своєму шляху знищувала перешкоди – розривала корпус літака, викидала назовні тіла жертв і зривала з них одяг”, – вважають автори фільму .

За інформацією розслідування, на місці трагедії знайдено принаймні чотири тіла жертв, які мають сліди впливу високої температури, що не можна пояснити близькістю пожежі на землі, а тільки опіками в результаті вибуху. Польська комісія наголошує, що російська сторона здійснила ряд кроків, які можна вважати свідомим доведенням екіпажу літака до катастрофи.

Як повідомляється, польські контролери взагалі не повинні були бути допущені до виконання такого важливого завдання, оскільки в той ранок не пройшли обов’язкового медогляду. Крім того, замість одного центру прийняття рішень на диспетчерській вежі, з російської сторони було їх три: генерал Бенедиктом в Москві – колишній командувач військами спецпризначення в Афганістані, контролери руху підполковник Павло Плюснин і майор Віктор Риженко. Також полковник Микола Краснокутський – колишній командир авіабази в Смоленську, який не повинен був бути на вежі, але який давав команди, хоча не мав на це права.

Відзначається, що це було порушенням російського авіаційного права, і з боку росіян панував хаос.

У фільмі підкреслюється, що російський літак Іл-76, який перед катастрофою кружляв над аеродромом і намагався йти на посадку, насправді здійснював дії, які “вписуються в підготовку до катастрофи”.

“Треба чітко сказати, що дії російської сторони мали привести до катастрофи”, – роблять висновок польські експерти.

Вони відзначають, що російські контролери або не подавали польським пілотам життєво необхідну інформацію, або свідомо вводили їх в оману.

“Російські навігатори постійно вводили в оману польських пілотів, що вони на курсі і стежці, хоча ті перебували вліво від правильної стежки підходу до злітної смуги… Коли Ту-154М перебував на висоті 100 метрів навігатори мовчали і жоден з них не дав необхідну команду відходу на інше коло”, – наголошується в фільмі.

Польська сторона стверджує, що капітан польського екіпажу на безпечній висоті над землею (90-100 метрів) все ж встиг дати команду на відхід на друге коло, але “літак продовжував знижуватися, незважаючи на дії пілота”.

“У нас немає впевненості, чому це сталося, і яка аварія призвела до різкого зниження до землі. Ймовірним приводом неспроможності відходу на друге коло є серія аварій, яка почалася на відстані 2,5 км від аеродрому і була зареєстрована апаратурою на борту Туполєва”, – відзначають експерти польської підкомісії.

Як зазначається, польський “чорний ящик”, реєструючи параметри двигуна, зафіксував різке зростання вібрації правого, а потім і лівого двигуна.

“За 70 метрів до зіткнення з березою почалося знищення лівого крила”, – зазначає комісія.

Разом з тим вона зазначає, що експерименти комісії в спеціально створеному для цього аеродинамічному тунелі підтверджують, що відрив частини лівого крила” не міг привести до перекидання літака і гальмування його подальшого руху”.

“Остання фаза трагедії була викликана вибухом в корпусі, який знищив літак, розриваючи його на фрагменти і десятки тисяч уламків, вбиваючи пасажирів”, – констатують члени комісії.

У той же час, вони додають, що перші елементи лівого крила почали падати на землю на відстані близько 900 м від початку злітно-посадкової смуги.

Як повідомлялось, раніше прокуратура Польщі сформулювала нові звинувачення на адресу російських диспетчерів і третьої особи на вежі контролю за польотами у справі розслідування Смоленської катастрофи, а Міноборони Польщі заявило, що росіяни свідомо влаштували крах президентського Ту-154 під Смоленськом.

Також ми повідомляли, що у розсекреченому документі МЗС Польщі, підготовленому Східним департаментом відомства 12 квітня 2010 року, зазначається, що візит тодішнього прем’єр-міністра РП Дональда Туска 7 квітня до Смоленська і катастрофа президентського літака 10 квітня створили “простір доброзичливості” у польсько-російських відносинах.
Діліться у соцмережах:

Залишити відповідь

Politerno Full

TELEGRAM

ПРИЄДНУЙСЯ
CLOSE