Politerno > Україна і світ > Суд дозволив заочний розгляд справи Януковича – прокурори зачитали обвинувальний акт (Оновлено)

Суд дозволив заочний розгляд справи Януковича – прокурори зачитали обвинувальний акт (Оновлено)

  • 29 Червня, 2017
  • 1440 Переглядів
  • 0

Як відомо, сьогодні, 29 червня, Оболонський районний суд Києва ухвалив рішення про початок спеціального судового провадження щодо екс-президента Віктора Януковича.

Про це повідомляє УП.

“Обвинувачений не лише особисто не прибув до суду, але й не скористався можливістю участі в режимі відеоконференції”, – зазначив зазначив суддя Владислав Дев’ятко.

“Суд ухвалив здійснювати спецільне судове провадження щодо Віктора Федоровича Януковича. Ухвала оскарженню не підлягає”, – наголосив він.

Суддя мотивув своє рішення тим, що Янукович зумисне уникає слідства, та є оголошеним у міждержавний розшук.

У свою чергу, адвокати обурилися, що суд не зважив на їхні доводи. Захисник екс-президента Віталій Сердюк заявив заперечення проти дій суду.

Після цього державне звинувачення почало зачитувати звинувачувальний акт щодо Януковича.

Прокуратура звинувачує екс-президента Віктора Януковича у пособництві російській владі в анексії Криму та веденні агресивних воєнних дій на території України.

Про це йдеться в обвинувальному акті, яку прокурори зачитують в судовому засіданні у четвер.

Згідно з текстом обвинувачення, відразу після прибуття Януковича до Російської Федерації наприкінці лютого 2014 року – екс-президент вступив у змову з владою Росії задля отримання преференцій та подальшого проживання на території Росії.

Зокрема, йдеться про те, що Росія використовувала Януковича як нібито діючого президента України для легімітизації присутності російських військ в Україні та окупації частини української території.

Це було зроблено через складання та направлення 1 березня 2014 року Януковичем листа до президента Росії та Ради Федерації про заклик введення російських військ в Україну.

Так само Янукович підтримав звернення Сергія Аксьонова про “надання допомоги кримчанам” до Володимира Путіна.

“Умисними і протиправними діями Янукович надав іноземній державі допомогу проти своєї держави, а також сприяв веденю агресивної війни”, – наголосив прокурор.

Загальні збитки, які Україна отримала через дії екс-президента – 1 трильйон 800 мільярдів 352 мільйони гривень.

Згодом стало відомо, що Оболонський районний суд Києва продовжить розгляд судового засідання про державну зраду екс-президента Віктора Януковича 6 липня.

Про це в ході судового засідання у четвер заявив суддя Владислав Дев’ятко.

 До цього часу сторона захисту та обвинувачення мають надати суду всі письмові, аудіо-та відео файлів матеріалів досудового розслідування, які вивчатимуться в суді.

Як відомо, генеральний прокурор Юрій Луценко оголосив підозру Віктору Януковичу у державній зраді й поплічництві Російській Федерації в агресії проти України під час відеодопиту 28 листопада 2016 року.

14 грудня Печерський райсуд Києва задовольнив клопотання слідчого про надання тимчасового доступу до речей і документів, котрі знаходяться у володінні Адміністрації президента Росії та в Раді Федерації РФ, аби ознайомитися з оригіналами листа Віктора Януковича до Володимира Путіна від 1 березня 2014 року з проханням використати Збройні сили РФ в Україні та подальших звернень.

17 січня 2017 року Луценко повідомив, що Головна військова прокуратура отримала від ООН офіційну фотокопію заяви Януковича від 1 березня 2014 року з проханням ввести російські війська до України.

20 січня Печерський райсуд дозволив проводити заочне розслідування стосовно Януковича у справі про держзраду Головній військовій прокуратурі.

16 березня Верховна Рада ухвалила законопроект щодо здійснення у розумні строки спеціального досудового розслідування та судового провадження (заочно). 11 квітня президент Петро Порошенко підписав цей закон.

4 травня Оболонський райсуд Києва розпочав підготовче засідання у справі про держзраду Януковича. 16 червня відмовив Генеральній прокуратурі в клопотанні про проведення заочного засудження екс-президента Віктора Януковича. А 26 червня провів перше слухання справи по суті.

У березні Луценко заявляв: “З огляду на невелику кількість обсягу доказів – 25 томів та близько 50 свідків – ми зможемо ще цього року, сподіваюся, до Дня Незалежності, отримати судовий вирок (для Януковича)”.

Військова прокуратура просить засудити Януковича до довічного ув’язнення.

Захист екс-президента, який утік до Росії у 2014 році, заявляє, що Янукович не може приїхати до України через загрозу його життю, а також вважає розгляд справи процесуально неможливим.

Читайте також: 5 запитань перед судом над Януковичем

або Справа Януковича – мертва

Діліться у соцмережах:

Залишити відповідь

Politerno Full

TELEGRAM

ПРИЄДНУЙСЯ
CLOSE