Politerno > Тернопільщина > Відкликання трьох депутатів міської ради відбулося з порушеннями, – Тернопільська виборча комісія (Відео)

Відкликання трьох депутатів міської ради відбулося з порушеннями, – Тернопільська виборча комісія (Відео)

  • 30 Червня, 2017
  • 2465 Переглядів
  • 0

Тернопільська міська виборча комісія розпочала перевірку підписів і заяв ініціативних груп щодо відкликання трьох депутатів міської ради за народною ініціативою. У ТМВК проводили вибіркове опитування телефонними дзвінками. Дехто з членів ініціативних груп розгубився у відповідях.

Конфлікт інтересів дослідило видання “Погляд

Згідно законодавства, у багатомандатному виборчому окрузі міста кількість членів ініціативної групи у разі відкликання депутата має становити не менша 50 осіб. За матеріалами зборів, які відбулися 24 травня, така кількість дотримана. Втім, у комісії виникли сумніви, що не всі заяви підписувались власноручно.

Як відомо, відкликання за народною ініціативою стосується депутатів Тернопільської міської ради Івана Сороколіта, Романа Навроцького та Ігоря Турського. Збори виборців, на яких розглядалися питання по відкликанню трьох згаданих міських обранців за народною ініціативою, відбувалися в Українському домі “Перемога”.

Здебільшого в три ініціативні групи ввійшли “свободівці” міста. У телефонному опитуванні на запитання члена ТМВК Ірини Коваль (представник ВО “Самопоміч”) вони відповідали в основному, що писали заяви на входження до ініціативних груп у тернопільському офісі партії. Однак, були й відповіді, які викликали подив у членів комісії.

Наприклад, під час телефонної розмови член ініціативної групи Олег Жук розповів, що в день зборів 24 травня він був у Львові, але заяву підписав. Ірина Коваль йому уточнила, заява датується тим самим числом і підпис в заяві не збігається зі зразком підпису в паспорті.

нший член ініціативної групи на прізвище Піддубний сказав, що він був на зборах виборців, які відбувалися в Галицькому коледжі. А заяву підписував в офісі партії.

Також пояснення, яке теж подивувало комісію, було від пана Олега Володимировича. У матеріалах, поданих за підсумками зборів виборців, він включений в три ініціативних групи по відкликанню трьох депутатів. Відповідно, є три ним підписаних заяви. Однак, у телефонній розмові Олег Володимирович пояснив, що підписував документи лише на входження в ініціативну групу по Івану Сороколіту.

Загалом було опитано більше десяти членів ініціативних груп. У більшості відповіді могли відповідати дійсності. Зокрема, опитані говорили, що перебували на зборах виборців саме в Українському домі “Перемога” і писали заяви на входження в ініціативні групи по завершенню зборів у той самий день.

Варто зауважити, що виборча комісія вчора не проводила засідання, як такого. Уже не вперше їм не вистачило кворуму. Тому ніяких рішень не приймалося. Робота присутніх членів ТМВК полягала у перевірці підписів ініціативних груп та підписів виборців на підтримку пропозиції про відкликання депутатів.

Законодавство передбачає, така перевірка має тривати до 20 днів, термін спливає 7 липня. За результатами перевірки територіальна виборча комісія узагальнює підсумки збору підписів на підтримку пропозиції про відкликання депутата місцевої ради, про що складається відповідний
протокол.

Якщо при ініціюванні відкликання депутата місцевої ради за народною ініціативою не дотримано вимоги статей 38-40 Закону “Про статус депутатів місцевих рад” та оформлення підписних листів або кількість підписів виборців, які підтримують пропозицію про відкликання депутата
місцевої ради, не відповідає вимогам цього Закону відповідна територіальна виборча комісія приймає рішення про припинення ініціативи щодо відкликання депутата місцевої ради.

Вразі достатньої кількості підписів ТМВК має звернутися до вищого керівного органу партії, місцева організація якої висувала відповідного депутата, щодо відкликання депутата місцевої ради за народною ініціативою. У свою чергу вищий керівний орган партії ВО “Свобода” направляє своє рішення знову в ТМВК про відкликання депутата.

Діліться у соцмережах:

Залишити відповідь

Politerno Full

TELEGRAM

ПРИЄДНУЙСЯ
CLOSE