Politerno > Україна і світ > Чи хочемо ми жити в світі збитих “Боїнгів”?

Чи хочемо ми жити в світі збитих “Боїнгів”?

  • 24 Липня, 2017
  • 1452 Переглядів
  • 0

Світ змінюється, і, судячи з усього, поряд з прискоренням як фізичною величиною, що відбиває зміну швидкості, пора вводити поняття, що відображає швидкість змін в суспільній свідомості.

Несподівані для багатьох результати американських виборів, Brexit, аномально високі рейтинги крайніх правих партій в багатьох європейських країнах підштовхують до висновку про те, що в різних куточках планети політичні еліти безнадійно відстають від змін, що відбуваються не тільки в навколишньому їхньому товаристві, а й у світі в цілому.

Вони продовжують звинувачувати опонентів у популізмі як тактиці роздачі необгрунтованих обіцянок, не усвідомлюючи, що в світі все більш затребувана політика, заснована на розумінні того, що джерелом влади є народ, а не змова еліт.

Три роки минуло з тієї скорботної дати, коли російська ракета, спеціально заготовлена ​​для кривавої провокації – то чи для російського громадянського борту, то чи для нашого санітарного транспортника – погубила 298 людських життів. Три роки сім’ї пасажирів збитого “Боїнга” вимагають покарання винних. Три роки світова еліта, зустрічаючись з Путіним, тисне йому руку, не боячись забруднити в крові, і фотографується на пам’ять з винуватцем загибелі і страждань десятків тисяч людей.

Відносини всередині світового істеблішменту все більше нагадують вислів класика гумористичного жанру: “Ти мене поважаєш? І я тебе поважаю! Значить, ми шановні люди! “Ось тільки реакція мільйонів людей у ​​всьому світі доводить, що це не так.
Агресивна політика путінської Росії, не викликала адекватної реакції Заходу, привела до руйнування механізмів міжнародних гарантій, які забезпечують нерозповсюдження ядерної зброї.

Сьогоднішня Росія стала країною, офіційно встановила пріоритет національного законодавства перед міжнародним правом, чим, по суті, створила механізм відмови від будь-яких своїх зобов’язань перед іншими країнами і всім світом.
Чим далі світової клуб “шанованих людей” задкує під тиском Путіна, тим більше розгорається його апетит.

Путін добре розуміє правила цього клубу, багато в чому засновані на подвійну мораль. Вони дозволяють володіти офшорами, торгувати з кривавими диктаторами, займатися з ними і на їх територіях бізнесом, як це відбувається з Порошенком, залучати інвестиції зарубіжних корупціонерів-членів клубу і їх довірених осіб, як це було з оточенням Януковича і залишається з оточенням Путіна.

Він розуміє, що у нього завжди знайдуться адвокати. Так, нещодавно міністр закордонних справ Німеччини Зігмар Габріель заявив, що, незважаючи на російську агресію проти України, Захід все одно може дати новий старт відносинам з Кремлем. Переведемо з “клубного” мови на людську.

Незважаючи на збитий “Боїнг”, тисячі убитих і поранених, десятки тисяч знедолених в Україні і Сирії, вони готові скасовувати і без того символічні санкції, торгувати і тиснути один одному руки.

До тих пір, поки для політичних еліт усього світу меморіальне поле соняшників і гай з 298 дерев в пам’ять про кожного з пасажирів збитого “Боїнга” буде місцем для іміджевих фото, а не місцем покаяння за невиконані обіцянки і пропущені рішення, ми всі житимемо в тривожному світі збитих “Боїнгів”.

Андрій Сенченко,
лідер Всеукраїнського правозахисного руху “Сила права”

Діліться у соцмережах:

Залишити відповідь

Politerno Full

TELEGRAM

ПРИЄДНУЙСЯ
CLOSE