Politerno > Україна і світ > Монополію на зріджений газ в перевірені руки Сергія Курченко

Монополію на зріджений газ в перевірені руки Сергія Курченко

  • 14 Квітня, 2017
  • 2032 Переглядів
  • 0

Український бізнесмен Сергій Курченко може стати монопольним постачальником російських зріджених вуглеводневих газів (ЗВГ) на Україну.

З травня експорт ЗВГ на Україну планується обмежити, і єдиним варіантом для російських виробників стане робота з трьома українськими трейдерами. Ці компанії, за даними джерел “Комерсант“, афілійовані з паном Курченко.

На думку співрозмовників “Комерсант”, ця схема навряд чи влаштує багато російських компаній, і ті можуть перенаправити свої обсяги в інші країни. Україна, яка більш ніж на 60% залежить від російських поставок, в такому випадку виявиться в скрутному становищі.

Останнім часом імпорт ЗВГ на Україну йде з перебоями. Київ в кінці 2016 року забороняв поставки ряду російських компаній. З 18 березня Україна ввела санкції проти низки великих імпортерів ЗВГ і нафтопродуктів, запідозривши їх у фінансуванні ДНР і ЛНР.

У відповідь РФ ввела систему, по якій поставки ЗВГ на Україну йдуть тільки з дозволу ФСТЕК. 5 квітня РФ призупинила експорт ЗВГ на Україну, через кілька днів він частково відновився за тимчасовими дозволами регулятора.

Споживання ЗВГ на Україні збільшується: за даними “Консалтингової групи А-95”, в 2016 році ринок виріс на 30%, до 1,45 млн тонн, частка ЗВГ в балансі моторних палив склала 15,1% (13% у 2015 році) . До літа повинен бути запущений проданий в лютому Лукойлом завод “Карпатнафтохім”, який, швидше за все, буде працювати на ЗВГ, що збільшить споживання.

Росія забезпечує його більш ніж наполовину (близько 800 тис. тонн в рік, в самій країні виробляється близько 150 тис. тонн), основні постачальники – “Роснефть”, ЛУКОЙЛ і СИБУР.

Там відмовилися від коментарів, але джерела “Комерсант” запевняють, що “схема нікого не потішила”. На їхню думку, виробники, які постачають невеликі обсяги, перенаправляють їх на інші ринки, інші спробують домогтися дозволу прямих поставок або знайти обхідні шляхи, наприклад, через Білорусію.

Андрій Костін з Rupec зазначає, що український ринок для російських компаній преміальний і вигідний. Але зупинка поставок не буде великою проблемою: вони можуть переорієнтувати обсяги на інші ринки, хоча і з втратою маржі.

У той же час для України скорочення обсягів імпорту “може стати справжньою катастрофою” з урахуванням того, скільки машин їздить в країні на ЗВГ, каже експерт, оскільки це спричинить різке зростання цін на сировину.

Діліться у соцмережах:

Залишити відповідь

Politerno Full

TELEGRAM

ПРИЄДНУЙСЯ
CLOSE