Politerno > Україна і світ > Сенат США затвердив закон про санкції проти Москви

Сенат США затвердив закон про санкції проти Москви

  • 28 Липня, 2017
  • 1309 Переглядів
  • 0

Верхня палата конгресу США переважною більшістю прийняла закон, що вводить нові санкції проти зовнішньополітичних ворогів США – Росії, Ірану і КНДР, – незважаючи на заперечення з боку Білого дому.

Про це повідомляє ВВС. За законопроект проголосувало 98 сенаторів, проти – всього два.

Палата представників схвалила законопроект на початку тижня, також переважною більшістю голосів. Тепер його має підписати президент Дональд Трамп.

У великому документі приблизно половина з 184 сторінок присвячена Росії; на цих сторінках перераховано все те, в чому американські політики звинувачують Москву – дії щодо України, замаху на кібербезпеку США та інших країн і спроби вплинути на результат виборів, підтримка Башара Асада в Сирії, корупція, порушення прав людини та інше – і згадуються всі прийняті до сих пір акти і укази про санкції.

Головне в новому законі – то, що він позбавляє президента можливості скасовувати санкції проти Росії без дозволу парламенту.

В теорії Трамп, який шукав можливості зблизитися з Москвою, може накласти вето на законопроект, проте тоді він фактично вступить у відкритий конфлікт з парламентом.

Крім того, з огляду на результати голосування в обох палатах, конгрес може легко подолати президентське вето, так як за це повинні будуть проголосувати лише дві третини конгресменів.

Закон не вводить прямо ніяких нових заходів і не зобов’язує президента їх вводити. Однак передбачає можливість введення нових санкцій проти інвесторів з будь-якої країни, наприклад, за участь в спорудженні російських експортних трубопроводів.

Крім того, в розділі про допомогу в забезпеченні енергетичної безпеки України прямо згадується необхідність, з точки зору американських конгресменів, протидіяти будівництву газопроводу “Північний потік – 2” з Росії по дну Балтійського моря до Німеччини.

Саме тому прийнятий законопроект дуже стурбував Євросоюз, і кілька європейських лідерів вже виступили з критикою цього документа.

Діліться у соцмережах:

Залишити відповідь

Politerno Full

TELEGRAM

ПРИЄДНУЙСЯ
CLOSE