Politerno > Україна і світ > Матіос про судову реформу: “Я бунтую тут публічно і закликаю пана Парубія одуматися” (Відео)

Матіос про судову реформу: “Я бунтую тут публічно і закликаю пана Парубія одуматися” (Відео)

  • 9 Жовтня, 2017
  • 1406 Переглядів
  • 0

Головний військовий прокурор Анатолій Матіос висловився проти ухваленого Радою закону, який запроваджує судову реформу.

Про це посадовець заявив в ефірі ZIK.

 Матіос зазначив, що неграмотна більшість у Верховній Раді примушує його “танцювати, як на сковорідці”.

“Як я можу це (закон – ред.) виконувати. Я повинен бунтувати? Як військовий я не маю права це робити. Я бунтую тут публічно і закликаю пана Парубія одуматися”, – сказав він в ефірі телеканалу.

“У вас є експертне-юридичне управління Ради та багато інших спеціалізованих закладів  Інститут Корецького, Академія правових наук, спеціалізовані інститути Генпрокуратури, МВС та СБУ. Запитайте, чи можливо виконати те, що написано, крім поправки Лозового, яку нібито знівелював не досить чисто юридично пан Ємець. Я співчуваю народному депутату Руслану Князевичу і собі, що ми повинні бути втілювачами закону про судову реформу”, – додав Матіос.

Як повідомлялось, 3 жовтня Верховна Рада проголосувала законопроект №6232 про зміни до господарського та цивільного процесуальних кодексів, а також кодексу адміністративного судочинства та інших законодавчих актів. Законопроект підтримали 234 депутати. Перед цим парламент 7 пленарних днів розглядав 4 383 поправок до закону.

6 жовтня парламент не скасував свого рішення про ухвалення закону, який запроваджує судову реформу.

Через великий обсяг документ розділено на 6 розділів: зміни до Господарського процесуального кодексу; зміни до Цивільного процесуального кодексу; зміни до Кодексу адміністративного судочинства; зміни до низки законів і кодексів; зміни до закону “Про судоустрій і статус суддів”; прикінцеві положення.

Цей закон, зокрема, визначає Верховний Суд як єдину касаційну інстанцію в Україні, а також запроваджує механізм розгляду типових справ за прикладом рішення Верховного Суду в одній із подібних справ (так зване прецедентне право).

Також запроваджується Вищий суд з питань інтелектуальної власності так званий “електронний суд” (Єдина судова інформаційно-телекомунікаційна система).

Після ухвалення законопроекту депутати обурювалися, що поправка Андрія Лозового скорочує термін розгляду кримінальних справ так, що колишні “регіонали” та керівники держави можуть уникнути відповідальності. Заступник голови комітету з судочинства Леонід Ємець запевнив, що ця поправка по суті не потрапила до КПК.

Голова правління Центру протидії корупції, експерт антикорупційної групи Реанімаційного пакету реформ Віталій Шабунін заявив, що роголосовані нові редакції процесуальних кодексів забрали останній шанс у суспільства на відновлення справедливості.

“Тепер її, як і незалежність, доведеться в и б о р ю в а т и. Іншими методами. 17 жовтня.”, – написав активіст у своєму блозі на УП.

Читайте також: Які небезпеки несе українцям судова реформа (Відео)

або Амністія для друзів Порошенка. Під кого прийняли “поправку Лозового” і як її застосують на практиці

Діліться у соцмережах:

Залишити відповідь

Politerno Full

TELEGRAM

ПРИЄДНУЙСЯ
CLOSE