Politerno > Україна і світ > ГПУ передала до суду 27 справ по Євромайдану, у розшуку перебуває 91 людина

ГПУ передала до суду 27 справ по Євромайдану, у розшуку перебуває 91 людина

  • 29 Грудня, 2017
  • 1283 Переглядів
  • 0

Генпрокуратура в 2017 році передала в суди 27 закінчених кримінальних проваджень щодо подій на Євромайдані в 2013-2014 роках.

Про це повідомив начальник департаменту спеціальних розслідувань ГПУ Сергій Горбатюк, передає “Інтерфакс-Україна”.

“Наш департамент передав до судів провадження по 21 особі. Інші органи передали по семи. Тобто в 2017 році до суду надійшло 27 завершених справ. У цьому ж році повідомлено про підозру ще 33 особам: це 18 працівників органів внутрішніх справ, три прокурори, 11 тітушок, один працівник суду”, – розповів Горбатюк.

За злочини часів Майдану повідомлено про підозру 26 слідчим, 16 прокурорам і 16 суддям. Але жодного обвинувального вироку немає.

У розшуку перебуває 91 людина.

“Зараз в розшуку, якщо мова про справи, які веде наш департамент, знаходиться 91 чоловік. Ми розслідуємо загалом понад 100 кримінальних проваджень. Це понад 3,4 тис. епізодів злочинних дій, які об’єднані в ці провадження”, – розповів глава департаменту спеціальних розслідувань.

Він зазначив, що провадження у подіям часів Майдану групуються по тому, що відбувається. У той же час по деяких справах розслідування свідомо затягуються.

“Ми домоглися передачі в ДСР (департамент спеціальних розслідувань) провадження щодо подій в Хмельницькому в лютому 2014-го: там розстріляли людей біля будівлі управління Служби безпеки України. Раніше ми цікавилися ходом цього розслідування. І під час однієї з нарад зі слідчими військової прокуратури, які вели цю справу, ми вказали на помилки, сподіваючись, що вони ненавмисні. Однак з того моменту пройшло півроку і стало тільки гірше: ми зрозуміли, що це свідомі дії на шкоду розслідування. Наприклад, були ознаки навмисної підтасовки доказів та інших даних, що стосуються причетних до розстрілів людей. Тоді ми зажадали перед генпрокурором, щоб це провадження передали нашому департаменту, а слідчих притягнули до відповідальності. Коли ж взялися за цю справу, з’ясувалося, що нам не передали найважливіші речові докази – дві кулі: вони зникли. За результатами службового розслідування до відповідальності не притягнули нікого. Кулі до речі, так і не знайшли”, – розповів Горбатюк.

Нагадаємо, що 22 грудня суддя Шевченківського райсуду Києва Олег Линник засудив керівника “тітушок” Крисіна до 4 років умовно за причетність до вбивства журналіста Веремія під час поді на Євромадані.

26 грудня, суддя Лінник відпустив із СІЗО “тітушок”, обвинувачених в замаху на вбивство по цій справі.

25 грудня в Києві, біля стели Незалежності, пройшла акція протесту журналістів та громадських активістів. Вони вийшли проти звільнення “тітушки” Юрія Крисіна, який під час подій на Майдані вбив журналіста “Вістей” В’ячеслава Веремія.

Діліться у соцмережах:

Залишити відповідь

Politerno Full

TELEGRAM

ПРИЄДНУЙСЯ
CLOSE