Politerno > Україна і світ > Спроба номер два. Рада намагається прийняти закон про деокупацію Донбасу

Спроба номер два. Рада намагається прийняти закон про деокупацію Донбасу

  • 17 Січня, 2018
  • 1846 Переглядів
  • 0

Сьогодні парламент буде знову розглядати законопроект про деокупацію Донбасу, яку ще називають “реінтеграцією” – хоча з нею цей документ не має нічого спільного.

У законопроекті немає жодної спроби полегшити життя мешканців Донбасу навіть на підконтрольній території України. Більш того, Київ навіть ускладнює людям виїзд з ОРДЛО і підсилює їх блокаду.

Основна суть закону – це визнання Росії окупантом і дозвіл Порошенкові використовувати армію на Донбасі в обхід традиційних процедур.

Крім того, Україна знімає з себе всі матеріальні зобов’язання щодо мешканців ОРЛО – тобто, судитися з Україною з питань відшкодування шкоди їм офіційно забороняють. При цьому вчора Рада провалила всі спроби включити в законопроект питання Криму – судячи з усього, про це не домовлялися Волкер і Сурков, вважають експерти.

Також в закон не потрапило визначення “ЛДНР” як терористичних організацій. Не вийшло вилучити з документу і натяк на Мінські угоди, який міститься в преамбулі до законопроекту.

Голосувати за законопроект у другому читанні будуть завтра о 10:40, заявив Андрій Парубій. 

Читайте також: Президент замкне на себе і війну, і торгівлю. Що змінить на практиці закон “про реінтеграцію Донбасу”

Сьогодні під час засідання парламенту представники “Свободи” вимагали криміналізувати незаконне перевезення товарів в “ЛДНР”. На що представник президентської фракції Вінник відповів, що закон взагалі не має справ з внесенням змін до кодексів.

“Це рамковий закон, “конституція” для Донбасу”. Поправку “свободівців” провалено.

Під час обговорення 485-тої поправки, пропонувалось обмежити провезення товарів не тільки на Донбас, а й до Криму.

Олена Шкрум з “Батьківщини” запропонувала змінити конституцію, щоб дозволити президенту використовувати збройні сили на Донбасі. Законопроект про окупацію дозволяє це робити в обхід основного закону.

“Законопроект наділяє президента повноваженнями, які не передбачені Конституцією – узаконення незрозумілих майбутніх указів щодо окупованих територій, надає право силовим органам на прослуховування телефонних розмов, злам поштових скриньок тощо. Він узаконює переміщення товарів на окуповану територію. Це неприйнятні моменти!”, – зауважив “батьківщинець” Вадим Івченко.

Нардеп Вінник від БПП повідомив, що військовий стан оголошувати не можна, тому що це стане casus belli (приводом до війни) з Росією. Ймовірно, мова йде про повноформатну війну, а не локальний конфлікт, як зараз.

Нардеп Єгор Соболєв каже, що тепер генерали почнуть торгувати з окупованими територіями.

Голова Опозиційного блоку Юрій Бойко каже, що в Раді немає і сьогодні голосів, щоб прийняти закон.

Як відомо, учора депутати Верховної Ради не визнали так звані “ДНР” і “ЛНР” “терористичними організаціями”, оскільки не вистачило голосів. На засіданні 16 січня за визнання “ЛНР” і “ДНР” терористичними організаціями проголосували 76 депутатів з зареєстрованих в залі 340. Про це говорять дані поіменного голосування на сайті Верховної Ради.

Читайте також: Законопроект про реінтеграцію Донбасу: думка експерта

Діліться у соцмережах:

Залишити відповідь

Politerno Full

TELEGRAM

ПРИЄДНУЙСЯ
CLOSE