Politerno > Україна і світ > Експерти про питання Помісної Церкви: Свідчення кризи ідей у президентській команді або чекістська операція

Експерти про питання Помісної Церкви: Свідчення кризи ідей у президентській команді або чекістська операція

  • 19 Квітня, 2018
  • 2003 Переглядів
  • 0

Апеляція до проблеми Помісної Церкви в Україні – свідчення цілковитої кризи ідей у президентській команді.

Про це пише на своїй сторінці у Facebook політичний експерт Костянтин Матвієнко.

“Використання як передвиборчої технології церковного питання стало можливим через відсутність прогресу у питаннях безпеки і територіальної цілісності, бідності, інфраструктурної кризи, співпраці з ЄС і США, провалу фактично всіх “144” голосно розрекламованих “реформ””, – переконаний політолог.

На його думку Київський Патріархат справді є тим суспільним інститутом, який користується високим рівнем суспільної довіри, він довів чвертю століття свого існування і розвитку не лише власну життєздатність, а і спроможність ефективно розвивати діалог зі світовою православною спільнотою.

“Нині влада намагається долучитися до цієї авторитетної суспільної структури, “позичивши легітимності””, – пише Матвієнко.

Як відомо, свого часу УАПЦ своєю головною вимогою стосовно об’єднання з Київським Патріархатом ставила умову переобрання предстоятеля. 

“На сам кінець, і це дуже важливо, загально відомо, що УАПЦ своєю головною вимогою стосовно об’єднання з Київським Патріархатом ставила умову переобрання предстоятеля. Чи не є це спробою таки усунути Його Святість Патріарха Філарета з його Престолу?!”, – задається питанням експерт.

У свою чергу політолог Віктор Небоженко зазначає, що Автокефалія однозначно потрібна Україні.

“Але священики різних конфесій не довіряють президенту Порошенко точно так, як і ще 85% населення України. Не виконавши жодне зі своїх обіцянок, ця людина береться за «святу справу» – об’єднання церков. Все до чого торкається Порошенко, крім особистої вигоди, несе на собі печатку невдачі або катастрофи. Все за що береться президент Порошенко перетворюється на піар-акцію або комерційний проект”, – стверджує аналітик.

На його думку, для початку Порошенкові потрібно демонстративно порвати свої комерційні, політичні та особисті стосунки з Московським патріархатом, а потім братись за Україну.

“Нехай покаже приклад для мільйонів віруючих і публічно рішиться на “особисту автокефалію” від Кремля, а потім покличе всіх інших. Це було б справедливо”, – переконаний він.

За його словами, несподівана боротьба президента Порошенка за українську автокефалію – це легше, ніж проведення реформ або боротьба з власними корупціонерами.

“Доведено історією. Коли треба щось приховати або кого-то посварити беруться за мову, расове питання або віру – спрацьовує залізно. І, напевно, Кремль знав про цю піар-ідею Порошенка раніше, ніж сам український президент. Інакше кажучи, автокефалія, у виконанні старого друга московських попів, може бути чекістською операцією, грою на випередження, що дозволить Кремлю надовго занурити церковне питання в Україні в пучину міжконфесійних конфліктів”, – підсумовує Небоженко.

Як повідомлялось, Верховна Рада України підтримала звернення президента Петра Порошенка про створення Української помісної автокефальної церкви.

 

Діліться у соцмережах:

Залишити відповідь

Politerno Full

TELEGRAM

ПРИЄДНУЙСЯ
CLOSE