Politerno > Україна і світ > Рада підтримала звернення до Варфоломія щодо створення Української помісної церкви

Рада підтримала звернення до Варфоломія щодо створення Української помісної церкви

  • 19 Квітня, 2018
  • 1549 Переглядів
  • 0

Верховна Рада України підтримала звернення президента Петра Порошенка про створення Української помісної автокефальної церкви.

Проект постанови «Про підтримку звернення Президента України до Вселенського Патріарха Варфоломія про надання Томосу про автокефалію Православної Церкви в Україні» підтримали 268 народних депутатів.

Під час виступу у парламенті перед голосуванням Порошенко наголосив, що Українська православна церква «може стати найбільшою у всьому православному світі», а саме питання надання автокефалії є питанням геополітичним.

«Довгоочікуваний нами Томос (декрет про створення помісної церкви й надання їй автономії, — ред.) ще більше укріпить релігійну свободу в Україні. Укріпить міжконфесійний мир, посилить права і свободи громадян, які будуть нарешті єдині і перестануть ділитися на нібито канонічних і неканонічних», — зазначив президент.

«Проти» проголосували представники «Опозиційного блоку». Вони заявили, що таким чином Порошенко «розпочинає президентську кампанію».

Також він зазначив, що не треба втручатися у питання релігії і заявив, що його фракція буде голосувати проти постанови. Депутати від Опоблоку заблокували трибуну.

«Дуже прикро, що президентська кампанія починається з такого чутливого питання», — заявив глава фракції Опоблоку Юрій Бойко.

В залі почали скандувати  “Ганьба!”.

Фракцію “Опозиційний блок”  підтримав і представник від групи “Партія Відродження” Андрій Шипко, який заявив, що буде кожну неділю ходити у свою церкву “навіть, якщо вона залишиться одна”.

За його словами, держава не має права втручатися у релігійні справи і якщо вже зайшла мова про єдину церкву, то треба звернутися не до Варфоломія, а до голів церков і провести референдум.

Йому теж почати кричати “Ганьба”.

Віце-спікерка Ради Ірина Геращенко перед голосуванням наголосила, що Україна серед країн Європи є найбільш толерантною:

«Існують та будуть існувати різні церкви і кожна людина має право обирати свою церкву. Водночас держава матимо право мати єдину церкву».

Президент також наголосив протягом виступу, що Єдина православна помісна церква не стане державною, а конституційний принцип свободи совісті порушений не буде порушений. Він підкреслив, що отримання автокефалії Православною церквою в Україні не означатиме, що вона стане державною.

17 квітня президент Петро Порошенко повідомив лідерам парламентських фракцій, що звернеться до вселенського патріарха Варфоломія з проханням проголосити автономію Української помісної автокефальної церкви.

Учора стало відомо, що усі парламентські фракції, крім Опоблоку та “Відродження” виступили за звернення до Варфоломія.

Діліться у соцмережах:

Залишити відповідь

Politerno Full

TELEGRAM

ПРИЄДНУЙСЯ
CLOSE