Politerno > Україна і світ > Чи зможуть Javelin стримати наступ РФ на Донбасі?

Чи зможуть Javelin стримати наступ РФ на Донбасі?

  • 6 Травня, 2018
  • 1636 Переглядів
  • 0

Давати Javelin непідготовленому персоналу США не будуть. На деяких полігонах бійці готувалися давно. Ба більше, персонал пройшов підготовку з практичними стрільбами не на наших полігонах, а в США. Передача зброї – завершальний етап тривалої роботи.

Таку думку в коментарі «Слову і Ділу» висловив голова ради Всеукраїнського об’єднання «Союз учасників миротворчих операцій» Сергій Грабський, оцінюючи надання американської зброї Javelin Україні.

«Javelin в основній масі – оборонна зброя. Вважати його основною ударною силою неправильно. Крім того, кількість установок, ракет, яку нам виділили, не та, що здатна переломити кардинально ситуацію на фронті, навіть якщо ми говоримо про тисячі потенційних цілей, знищення 20% цілей – істотно, але не критично впливає на рівень боєготовності тієї сторони», – зазначив Грабський.

За його словами, використовувати Javelin у наступах також складно, оскільки вони мають стріляти з підготовлених позицій.

На його думку, це політичний і психологічний фактор протистояння, який має остудити гарячі голови тієї сторони.

«Тут спрацьовує фактор безумовної відплати», – додав експерт.

Якщо ракета Javelin зачепила ціль, вона її вражає. РФ нічого цьому протиставити не може. Ця система озброєння сприяє стабілізації ситуації на Донбасі.

«Тут уже грає роль людський фактор, коли механік-водій, який сідає до броньованого автомобіля, розуміє, що шансів вижити немає. Тому мало знайдеться героїв, які свідомо підуть на смерть», – уточнив фахівець.

Озброєння сприяє попередженню наступу з боку РФ, акцентував він.

«Тепер у РФ не просто зв’язані руки. Крім Javelin, ми маємо значне насичення передових позицій нашими протиракетними комплексами», – підкреслив Грабський.

Крім того, Javelin здатен вражати цілі не лише на землі, а й вертольоти, що підвищує нашу здатність до оборони.

«На сьогодні склалася ситуація, коли виключно сухопутними компонентами неможливо проломити нашу оборону на сході. Для прориву нашої оборони обов’язково потрібно задіяти повітряні сили, авіацію, ракетні війська в тому числі», – пояснив він.

«Таким чином, застосування ВПС – виклик, який одразу помітять, за чим підуть санкції, а армійська авіація для деяких гарячих голів може бути застосована для завдання удару по колонах, і тут вони нариваються, крім наших штатних систем протиповітряної оборони, на Javelin, які так само гарантовано збиватимуть тих, хто низько літатиме. Тому наступ РФ тепер виключений», – резюмував Сергій Грабський.

Діліться у соцмережах:

Залишити відповідь

Politerno Full

TELEGRAM

ПРИЄДНУЙСЯ
CLOSE