Politerno > Україна і світ > Рада почала розглядати створення Антикорупційного суду без погодження ключових положень з “венеціанкою”

Рада почала розглядати створення Антикорупційного суду без погодження ключових положень з “венеціанкою”

  • 23 Травня, 2018
  • 1576 Переглядів
  • 0

Вечірня сесія переговорів спікера Верховної Ради Андрія Парубія з Міжнародним валютним фондом і Венеційською комісією щодо законопроекту про Антикорупційний суд не принесла результатів.

Про це “Українській правді” повідомили джерела одразу в кількох фракціях парламенту.

За словами співрозмовників, ключове питання, яке вимагало узгодження з міжнародними партнерами, щодо права вето для Ради міжнародних експертів вирішене не було.

Зокрема, як повідомили УП одразу кілька членів комітету з питань правової політики, який мав би зібратись для затвердження домовленостей з міжнародними партнерами, вони не отримували жодних повідомлень про збори комітету чи буди-які рішення за підсумками переговорів з МВФ.

Народний депутат від фракції «Батьківщина» Вадим Івченков ефірі телеканалу «Еспресо» заявив, що провладні фракції гальмують процес розгляду законопроекту про Антикорупційний суд.

«Це робиться з подачі Адміністрації Президента, адже влада взагалі не планує запроваджувати незалежну судову систему. До того ж Верховна Рада сьогодні не є тим місцем, де ухвалюються рішення. Це просто місце для голосування», – сказав він.

За його словами, наразі провладні фракції напрацьовують правки та шукають компромісні варіанти: як саме має виглядати закон і хто матиме вплив на роботу Антикорупційного суду.

«Варіант його незалежності, напевне, там навіть не розглядають! Хоча, якщо в країні не буде справді незалежного суду, здатного на правосудні рішення проти топ-корупціонерів, усі заяви про боротьбу з корупцією можна вважати фейком», – зазначив політик.

Вадим Івченко також наголосив на тому, що «Батьківщина» голосуватиме за законопроект у разі ухвалення її правок.

«Ми подали свої правки. Вони аргументовані, сильні і, до речі, підтримані Венеціанською комісією. І ми їх відстоюватимемо», – зауважив парламентарій.

Станом на 13:00 народні депутати розпочали розгляд у другому читані законопроекту про Вищий  антикорупційний суд.

Про початок розгляду заявив спікер парламенту Андрій Парубій.

Він відзначив, що сам закон невеликий – на 19 сторінок, але має чимало правок.

“Зі спеціалістами Венеційської комісії ми змогли узгодити 13 з 14 рекомендацій. Це важливий крок вперед. Але, на жаль, ми не змогли усі правки налагодити”, – сказав Парубій.

Він закликав розпочати розгляд законопроекту з узгоджених правок, а неузгоджені, які комітет пропонував вирішувати у залі ВР, залишити на кінець розгляду.

“1927 правок. Очевидно, ми сьогодні зможемо лише почати розгляд. Головна робота у нас буде завтра. Очевидно, дискусії будуть складні. Ми будемо мати змогу проводити дискусії з колегами з Венеційської комісії і сьогодні протягом розгляду”, – сказав Парубій.

Він додав, що фактично усі неузгоджені правки стосуються однієї теми – повноважень громадської ради міжнародних експертів.

“Це буде окрема тема. Думаю, ми зможемо знайти по ній консенсус”, – сказав Парубій і запросив до слова голову комітету з питань правової політики і правосуддя Руслана Князевича.

21 травня комітет Верховної Ради з питань правової політики затвердив законопроект про створення Антикорупційного суду для передачі його до розгляду у другому читанні.

В той же час комітет не визначився щодо двох положень законопроекту, у тому числі щодо ключового з них – права вето міжнародних експертів  щодо кандидатів на посаду судді Вищого антикорупційного суду.

Як заявив заступник керівника фракції «Батьківщина» Сергій Соболєв в інтерв’ю журналістам у кулуарах парламенту, внесення до сесійної зали парламенту законопроекту про Антикорупційний суд затягується через торги в Адміністрації Президента.

Діліться у соцмережах:

Залишити відповідь

Politerno Full

TELEGRAM

ПРИЄДНУЙСЯ
CLOSE