Politerno > Тернопільщина > У Тернополі з 1 червня іногородні мають сплачувати за садок біля двох тисяч. Хто відповість за незаконне рішення

У Тернополі з 1 червня іногородні мають сплачувати за садок біля двох тисяч. Хто відповість за незаконне рішення

  • 7 Червня, 2018
  • 17719 Переглядів
  • 0

З новим наказом, підписаним головною освітянкою міста Ольгою Похиляк, за яким з 1 червня мають сплачувати 1215 грн плюс за харчування, ознайомили 4 червня батьків «не тернопільських» дошкільнят (фотокопію наказу розміщено в кінці матеріалу – прим. авт).

Ті категорично відмовляються оплачувати такі кошти, а в разі, якби дитину виключили із садка, позиватимуться до суду. Батьки називають себе заручниками невмілості представників органів місцевого самоврядування вирішити нарешті конфліктне питання, адже мають зробити це, не перекидаючи всі проблеми на плечі батьків.

Активісти вже написали заяви до Генеральної прокуратури. Після виходу наказу, датованого 30 травня, пишуть скарги до Міністерства освіти та Кабміну, аби розглянули доцільність перебування на посаді головного освітянина Ольги Похиляк, яка, за їхнім твердженням, видає накази, що суперечать законодавству.

В управлінні освіти поки мовчать. Офіційно документ на сайті не оприлюднили, його лишень розіслали садочками та ознайомлюють батьків.

Я категорично відмовляюсь платити 1 215 грн, це непідйомна сума для нас, – розповіла мати трьох дітей Тетяна Алтьор. Двоє з її діток вже школярі. Одна – відвідує садок. – Водитиму дитину і надалі. Вихователі кажуть нам писати заяви, що ми згідні оплатити. Писати такої не буду, адже категорично проти. Нам наголошують: в наказі є пункт, що за несплату дитину можуть виключити з садка. Але він суперечить законодавству! За харчування я оплатила. Кошти на потреби групи – також. Про яку несплату йдеться?

Це проблема не батьків, а влади

Пільги як для багатодітної матері – відмінили, нарікає пані Тетяна. І якщо раніше за своє дошкільнят платила близько 120 грн, тепер щомісяця – 460.

Я буду боротись до кінця, – стверджує Тетяна Алтьор. – Підписувати ніяких заяв не буду. Виключать дитину – позиватимусь до суду. У мене просто немає іншого виходу. Я виросла в Тернополі. В силу сімейних обставин переїхали. Прописатись тут не маю змоги. Проживаю у гуртожитку. Чоловік сидить за кордоном, щоб прогодувати нас. Бо інакше не виживемо.

Тетяна Остап’юк – теж мати трьох дітей. Донедавна садочок відвідували двоє її дітей. Донька – цьогорічна випускниця, наймолодший син – у ясельках. Через примушування батьків платити непідйомні суми, усіх дітей пані Тетяна зараз відправила до  родичів у село. Не було б вимагань – обоє діток відвідували б садок і були б біля мами.

Я категорично не платитиму ці 1 215 грн, – каже Тетяна Остап’юк. – Але ходити молодший син до садка буде. Забирати його звідти не збираюсь. Чому взагалі ці питання мають стосуватись батьків? Це справа органів місцевого самоврядування. А через їхню невмілість чи небажання вирішити конфліктну ситуацію, ми, батьки, стали заручниками.

Краще затвердили б на законодавчому рівні, щоб гроші «йшли за дитиною» – тобто, щоб кошти поступали на кількість дітей, які відвідують садки і школи, переконана пані Тетяна. –

Сума – непідйомна, бо під дві тисячі ми не в змозі платити, – каже мама трьох діток. – І це не батьки мають вирішувати ці проблеми. А владні мужі, які вже стільки часу не можуть між собою розібратись.

Якесь подвійне оподаткування. Що вони витворяють?

Мати двох діток Ірина Сумчій каже, що незрозумілим для неї виглядає перелік тих, хто не платитиме 1 215 грн.

Мене найбільше, як маму двох дошкільнят, цікавить перелік категорій, які не платять – а він чітко не виписаний, – каже Ірина Сумчій. – Чомусь не беруть до уваги багатодітних. Навіть атовців. Не сплачувати можуть власники приватних підприємств. Але їхні офіційно оформлені працівники – платитимуть. Чому так – не розумію.

Чоловік пані Ірини працює на державному підприємстві. Це – юридична особа, яка зареєстрована в Тернополі. Зарплата – лише «біла», тобто, тисячі податків офіційно сплачуються до міського бюджету.

Він приніс довідку з роботи, що офіційно платить гроші до місцевого бюджету – таку довідку до уваги не взяли, – каже пані Ірина. – Я не розумію логіки. Люди платять податок в міський бюджет! А потім з них додатково стягують на управління освіти. Виходить якесь подвійне оподаткування? Що вони витворяють?

Складу злочину не бачить. Може, через конфлікт інтересів…

Мами вже написали заяву до Генпрокуратури та місцевої прокуратури, що з них вимагають гроші. Ці структури, відповідно, «опустили» звернення тернопільських батьків на місця – тобто, в Тернопіль. А точніше – до міського відділу поліції. Тернопільська місцева прокуратура також дійшла висновку, що поліції треба провести досудове розслідування з цього приводу, розповів активіст Тернопільського осередку ВО «Автомайдан» Павло Іванечко.

Наскільки нам відомо, до Єдиного реєстру досудових розслідувань ці факти не вносили, – каже Павло Іванечко. – Начальник міськвідділу, який за сумісництвом є ще членом виконкому міськради, відписав, що порушень немає, і він не вбачає складу злочину. Ми зі свого боку написали заяву до столичної внутрішньої безпеки, щоб перевірили діяльність пана Гаврилюка стосовно цієї події. Адже тут вбачаємо конфлікт інтересів. Тому що питання стосується порушень міськрадою і виконкомом, членом якої пан Гаврилюк є. Відповідь нам поки не надходила.

Нараховувати плату за освітні послуги (про що йдеться в «свіжому» наказі, підписаному О. Похиляк – прим. авт.) – безглуздя, бо в нас дошкільна освіта безкоштовна, вважають активісти.

Юристи: оплата є неправомірною

Вони посилаються на рішення сесії і на угоди. З ким не підписали «трансфер» – батьки мають платити самостійно. Це повна нісенітниця! – переконаний Павло Іванечко, який не раз в судах різних інстанцій відстоював право на освіту для тернопільських, але без прописки, дошкільнят.

Сьогодні, 5 червня, батьки спільно з Автомайданом направлять листи до Міністерства освіти і науки та до Кабміну. Аби звернулись до відповідних структур в межах своїх повноважень, щоб керівництво міста звільнило з посади Ольгу Похиляк за видання наказів, які суперечать чинному законодавству.

Звертатимуться активісти спільно з батьками і до управління з боротьби з економічними злочинами. Адже, стверджують, йдеться про вимагання коштів з батьків і тиск на них. А це – злочин.

Оцей тиск триває вже не один місяць, і нам відомі випадки, що заяву про сплату 1 215 грн таки писали, – каже активіст. – Декого просто зламали. Але наші юристи весь час проводять консультації та наголошують: оплата є неправомірною. І в жодному випадку платити не треба! Ми розіслали всім керівникам садків листи з інформацією, що за вимагання існує кримінальні відповідальність. Застерігали стосовно цього і управління освіти. Але…

Чому не хоче говорити Ольга Похиляк

Журналісти намагались почути думку Ольги Похиляк з приводу нового наказу. Зокрема, задати два питання головній освітянці міста: чому новий наказ про оплату 1215 грн не оприлюднено на офіційному сайті управління? І чи виключать з садка бодай одну дитину, чиї батьки не оплатять цих 1215 грн.

Кілька разі чиновниця не брала слухавку. Врешті, коли вдалось таки дотелефонуватись і журналіст озвучила питання – пані Похиляк відмовилась коментувати їх. Щоправда, уточнила, що не коментуватиме телефоном. Для цього потрібно зустрітись, і вона готова сказати все «в очі». Врешті, кількахвилинне з’ясовування, коли і де ми можемо зустрітись, позитивного результату не дало. Ми пропонували підійти на конкурс, де буде присутня чиновниця, чи на засідання виконкому, яке має відбутись 6 червня, однак підтвердження так і не отримали.

Переадресували ці ж питання ми і до прес-служби міськради. Щойно нам нададуть коментар – повідомимо про це.

20 хвилин”

Читайте також: “Автомайдан” попередив завідувачів ДНЗ про відповідальність за вимагання сплати безкоштовних послуг (Документ)

Діліться у соцмережах:

Залишити відповідь

Politerno Full

TELEGRAM

ПРИЄДНУЙСЯ
CLOSE