Politerno > Україна і світ > Хто компенсує збитки киянам за зловживання “Нафтогазу” – Трохимець

Хто компенсує збитки киянам за зловживання “Нафтогазу” – Трохимець

  • 13 Серпня, 2018
  • 1709 Переглядів
  • 0

Якось непомітно пройшла чергова “перемога” на газовому “ринку” України. Нагадаємо, що знахабнілий Нафтогаз України – Naftogaz відмовився укладати угоду на постачання природного газу з КП “Київтеплоенерго”, вимагаючи, аби останнє взяло на себе борги попереднього оператора теплових мереж столиці Київенерго. Залишимо поки поза дужками різне трактування сторонами ст. Закону України “Про теплопостачання”, а поговоримо про збитки, які вже поніс бюджет столиці внаслідок зловживань монопольним становищем НАК “Нафтогаз”.

Ще 15 червня цього року КП “Київтеплоенерго” звернулося до Господарського суду м. Києва з позовом, в якому просили суд визнати договори на постачання природнього газу з ПАТ “НАК “Нафтогаз” укладеними. Перш за все дивує халатність Київська міська державна адміністрація – КМДА, які прокинулись за 2 тижні повернення їм столичних ТЕЦ-5 та ТЕЦ-6, яким якраз цей газ і потрібен був. Хоча про повернення теплового енергогосподарства у відання КМДА було відомо принаймні рік.

Така недолугість поставила киян у патове становище – або опинитися перед загрозою ймовірних техногенних катастроф (оскільки ТЕЦ-5 та ТЕЦ-6 просто взяти і вимкнути неможливо), або ж купувати газ на “вільному ринку”. Відсутність гарячої води у киян – то лише невеличкий побічний ефект величекої гри.

І от, згідно заяви першого заступника голови Київської міської державної адміністрації Петра Пантелеєва, газ для Києва був закуплений у компанії «Укрнафтобуріння» по 10200 грн за тис куб. м з ПДВ. Натомість, вартість газу для виробників тепла для населення, який Нафтогаз продає за пільговою ціною на умовах, встановлених урядом, становить 5930 грн за тис. куб. м з ПДВ, а для комерційних споживачів за умови передоплати – 10130 грн за тис. куб. м з ПДВ. Загалом було закуплено 18 млрд кубометрів. Тобто вже ПЕРЕПЛАЧЕНО (навіть з урахуванням необгрунтованої формули #ДюссельдорфПлюс) майже 77 млн гривень приватній компанії. І це тільки початок.

Читайте також: Трохимець: Невже НАБУ покриває газову корупцію?

В зв’язку з чим виникає ряд питань:
1. Чому Volodymyr Groysman не поклав сумнозвісні “спеціальні обов’язки” на усіх суб’єктів “ринку” природного газу?
2. Чому досі Кличко – мер не позивається до суду про відшкодування вищевказаних 77 млн гривень?
3. Чому НАБУ досі не відкрило справу за фактом нанесення збитків у особливо великих розмірах столичному бюджету?

Натомість чуємо, що “НАК «Нафтогаз України» вітає рішення Київської міської державної адміністрації (КМДА) розпочати переговори про мирову угоду, засновану на тих самих умовах, які компанія пропонувала ще на початку літа. Зокрема, мова йде про прийняття КП «Київтеплоенерго» заборгованості ПАТ «Київенерго» перед Нафтогазом.” Тобто столична мерія таки погодилась взяти на себе всі борги, накопичені поперелнім оператором теплового господарства Києва?

Це зовсім не корелюється з заявами столичного голови, який сказав, що “мешканці столиці наразі залишаються заручниками позиції НАК «Нафтогаз України». «Нафтогаз» продовжує вимагати з Києва сплати штрафних санкцій приватної компанії. Це більше 1 млрд 200 млн гривень. Я не можу собі дозволити подарувати комусь, до прикладу, 10 нових дитсадків або 150 кілометрів доріг”.

Якщо у команді Кличко – мер немає юристів, здатних протистояти монополісту НАК “Нафтогаз” – наша команда залюбки допоможе киянам, представивши інтереси КМДА у суді проти Нафтогазу. Ми навіть 1% премій просити не будемо…

Олександр Трохимець, офіційний представник Юлії Тимошенко у «тарифних» судових процесах проти уряду та НКРЕКП

Читайте також: Чи потрібен Україні “партнер” газотранспортної системи – Трохимець

Діліться у соцмережах:

Залишити відповідь

Politerno Full

TELEGRAM

ПРИЄДНУЙСЯ
CLOSE