Politerno > Україна і світ > Гучне затримання з гелікоптерами: усі “податківці Клименка” вийшли з-під варти

Гучне затримання з гелікоптерами: усі “податківці Клименка” вийшли з-під варти

  • 15 Серпня, 2018
  • 3058 Переглядів
  • 0

Усі затримані у так званій справі “податківців Клименка” вийшли з-під варти під заставу або через закінчення строку можливого арешту.

Про це йдеться у матеріалі УП “Мільярди збитків, мільйонні застави і Bentley в лікарню. Як просувається справа “податківців Клименка”.

“Станом на 30 липня, підозрювані під вартою не перебувають, внаслідок закінчення передбаченого законом строку тримання під вартою – дванадцять місяців та сплаченого встановленого судом розміру застави”, – відповіли в Генпрокуратурі на запит УП.

Загалом слідство встановило 50 колишніх та чинних податківців, які нібито були задіяні в корупційній схемі глави Міндоходів та зборів Олександра Клименка.

З них 27 осіб наразі ознайомлюються з матеріалами слідства, завершеного в березні 2018 року.

За понад рік після затримань загальна сума призначеної судом застави зменшилась у десятки разів.

Спершу вона становила більше 472 мільйонів гривень. У відповіді на запит УП у серпні 2018 року прокуратура повідомила, що було сплачено 77 мільйонів, а згодом – зменшено заставу до 22 мільйонів.

Так само повернули і частину арештованого майна, загальна вартість якого становила більше 888 мільйонів гривень.

Ще 2 особам уже винесено обвинувальні вироки – вони пішли на угоду зі слідством. Провадження стосовно одного підозрюваного закрите через його смерть.

Читайте також: “Головне завдання слідства – це не вийти на самих себе”. Вся правда про справу екс-податківців. (Відео)

Підозри у справі оголошені ще 20 податківцям, але їх прокуратура так і не знайшла, вони оголошені в розшук.

Крім того, під час судового розгляду можуть виникнути проблеми через кількість підозрюваних. Про це говорив і головний військовий прокурор Анатолій Матіос.

“Буде одна проблема. У нас немає в Україні жодної зали судових засідань, де може одночасно сісти 27 наявних на території України притягнутих податківців, інші – у розшуку, і їхніх адвокатів. Щоб знайти таке судове приміщення, треба внести зміни до відповідних законів”, – зазначав Матіос.

У Генпрокуратурі не відповіли на питання УП про суд, у якому може відбутися розгляд.

Очільник військової прокуратури говорив також про обсяги матеріалів кримінальної справи, які наразі передані підозрюваним та їхнім захисникам.

“Там більше  тисячі томів матеріалів, з якими вони повинні ознайомитись… Не можна змусити підозрюваного і захисника ознайомитись більше ніж з одним томом у день. Тепер порахуйте. І це не моя примха”, – наголошував прокурор.

Нагадаємо, у травні 2017 року в 15 регіонах України почалася велика антикорупційна операція, у якій було задіяно біля 2 000 поліцейських, 500 прокурорів, проводяться 450 обшуків. Шукали топ-чиновників України, які за часів Януковича займалися корупцією у податковій сфері. Тоді поліція зібрала докази, що податкова служба за керівництва Олександра Клименка завдала державі збитків на суму 95,921 млрд гривень.

Згодом на аеродром Нацгвардії у Києві двома гелікоптерами доставили із Харкова та Дніпра керівників податкової, підозрюваних у корупції. Одразу ж стали відомими прізвища та подробиці затримання.

Як повідомлялось, в липні того ж року правоохоронці провели 183 обшуки в приміщеннях, які належать екс-міністру з доходів і зборів Олександру Клименку. Головна військова прокуратура спільно з Департаментом захисту Нацполіціі та спецпідрозділом “Корд” провели “другу хвилю” реалізаціі у справі злочинноі організації Януковича-Клименка.

Читайте також: ГПУ використовує угоди зі слідством, для “відмазування” злочинців, – Шабунін про справу екс-податківців (Відео)

Діліться у соцмережах:

Залишити відповідь

Politerno Full

TELEGRAM

ПРИЄДНУЙСЯ
CLOSE