Politerno > Україна і світ > ГПУ використовує угоди зі слідством, для “відмазування” злочинців, – Шабунін про справу екс-податківців (Відео)

ГПУ використовує угоди зі слідством, для “відмазування” злочинців, – Шабунін про справу екс-податківців (Відео)

  • 5 Червня, 2017
  • 1575 Переглядів
  • 0

Генеральна прокуратура України використовує такий інструмент, як угоди зі слідством, для “відмазування” злочинців.

Про це на телеканалі ZIK  заявив Віталій Шабунін, голова правління Центру протидії корупції, коментуючи масштабну антикорупційну операцію із затримання екс-податківців, яких підозрюють у корупції, що відбулася 24 травня, та її ймовірні наслідки.

Гість програми нагадав, що 12 років тому відбувалося подібне – тодішній очільник МВС Юрій Луценко на БТРі приїжджав “вибивати” податки із Рината Ахметова.

“Відчуваєте схожість стилю? Поведінка і манера поведінки не змінилася. 12 років тому – БТР, спецназ, камери, красиві меседжі… В Ахметова – все нормально. Так само буде і з цими податківцями… Ніхто з них не сяде. Можливо, двоє-троє, але навряд чи”, – переконаний Віталій Шабунін.

Голова правління Центру протидії корупції спрогнозував, що фігуранти гучного затримання підпишуть угоди зі слідством, проте “ми від цього лише втратимо”. Гість програми пояснив, чому так вважає: він нагадав, що раніше склалася аналогічна ситуація із затриманням екс-заступника очільника київських “фіскалів”, якій інкримінували участь у злочинних схемах. У справі фігурувала чимала сума – 3 мільярди гривень.

“Місяць тому за угодою з слідством із Матіосом ця жінка, сплативши 500 тисяч, виходить на волю… У підсумку красиво – 3 мільярди, екс-“фіскал”! Півмільйона – і на волі. Так само буде і з цими “фіскалами”, тому що створюється красива картинка – вертольоти, спецназ… Це дуже круто”, – наголосив Віталій Шабунін.

Що ж до нарікань на те, що суди відпускають підозрюваних на волю, Віталій Шабунін наголосив, що не у кожній ситуації винен суд. Зокрема, коли мова йде про угоду зі слідством, роль суду полягає лише у тім, щоб перевірити, чи немає порушення, і погоджує ці угоди.

“Є три органи, за результатами роботи яких хтось має сісти за грати. Це досудове розслідування (у цій справі – це Генеральна прокуратура), держобвинувачення (тут це теж ГПУ) і в кінці є суд. Якщо в цій ланці десь є проблема, то ніхто в тюрму не сяде. Часто цією проблемою є суд, але конкретно в аналогічній справі, як “вертолітна”, – людину обвинувачують у 3 мільярдах, вона виходить за півмільйона – це відповідальність прокурора”, – наголосив голова правління Центру протидії корупції.

Віталій Шабунін додав, що угода зі слідством – це інструмент, коли “здають” когось із вищої посади, і людину, що компенсувала збитки, відпускають.

“Генеральна прокуратура, на жаль, з того, що ми бачимо, поки що використовує цей інструмент для “відмазування” злочинців”, – заявив гість програми.

Діліться у соцмережах:

Залишити відповідь

Politerno Full

TELEGRAM

ПРИЄДНУЙСЯ
CLOSE