Politerno > Тернопільщина > Діалог таки відбувся – якими будуть його наслідки (Відео – Фото)

Діалог таки відбувся – якими будуть його наслідки (Відео – Фото)

  • 25 Вересня, 2018
  • 2669 Переглядів
  • 0

24 вересня прем’єр-міністр України Володимир Гройсман та мер Києва Віталій Кличко провели у Тернополі розширене засідання Асоціації міст України, яке відбувалося в рамках «Днів діалогів з владою». Голову уряду супроводжували заступник Генадій Зубко, міністр освіти Лілія Гриневич, керівник Укравтодору Славомір Новак та низка заступників міністрів. У заході взяли участь більше чотирьох сотень голів громад-членів Асоціації міст України, народних депутатів України, міністрів, представників урядових структур та парламенту.

До приїзду поважних гостей тернопільська влада готувалася як в старі радянські часи. Комунальники і вдень, і вночі ремонтували вулиці, фарбували ліхтарі та паркани. Попри дощову погоду та сильний вітер у центрі міста для прем’єра навіть працювали фонтани.

Біля народного дому «Перемога» зібрались активісти, які протестували проти забудови парків та впровадження торф’яних котелень в Тернополі. В руках вони тримали плакати з написами «Геть забудовників з парків!», «22 гектари парків знищено», «STOP дерибан парків», «Вимагаємо встановити межі парків», «Надал, поверни парки тернополянам», «Надал – підарешт», «Ні незаконним забудовам!», «Що ми залишимо дітям».

Як тільки на місце прибули автомобілі з ВІП-гостями, до пікетувальників одразу підійшли прем’єр-міністр Володимир Гройсман, голова Асоціації міст України Віталій Кличко, голова обладміністрації Степан Барна та міський голова Сергій Надал. Вислухавши пікетувальників, Гройсман висловив стурбованість почутим від громади.

«Є проблема і її потрібно вирішувати», – багатозначно сказав прем’єр-міністр шукаючи поглядом Сергія Надала, котрий притаївся за його спиною.

Прем’єр закликав міського голову та області зустрітися з активістами і прийняти спільне рішення.

«Сьогодні Володимир Гройсман дізнався про проблеми із забудовою парків в Тернополі, був дещо шокований про те, що втрачено 22 га парків і запропонував нам спільно з головою тернопільської обласної адміністрації Степан Барна та мером Тернополя Сергій Надал провести зустріч і шляхом діалогу спробувати вирішити цю проблему. Мер Тернополя підтвердив готовність зустрітися. Мало віриться в те, що конфлікт із незаконними забудовами парків вдастся вирішили так просто, шляхом діалогу, бо потрібна політична воля міського голови, проявів якої до тепер не було. Але все ж надія залишається на мирне вирішення даної ситуації на користь громади, а не великого бізнесу», – написав згодом в Фейсбуці один з активістів Олег Синовець поруч із розміщеним відео із зустрічі з Гройсманом.

Фото Олега Синовця

Відео “20 хвилин”

Поспілкувався голова уряду і з ветеранами АТО та волонтерами. У тих до Гройсмана були свої претензії, пов’язані і з ділянками під житло для учасників бойоових дій, і видача ФСБ Росії добровольця, захисника України Тимура Тумгоєва. Тут Гройсман кивав на голову ОДА Степана Барну і зводив плечима, мовляв, про Тумгоєва нічого не знає.

Що стосується самого засідання і так званого “діаолгу з владою” то він ознаменувався досить неприємними моментами для міського голови Сергія Надала. Зокрема, зі сцена народного дому «Перемога» Володимир Гройсман заявив, що владі Тернополі варто було б зосередитися на покращенні власної кваліфікації та компетентності у питаннях наповнення та використання бюджету.

“У Тернополі ставка на податок на нерухоме майно становить 1%, максимальна ж – 1,5%. Знаю багато міст, у яких ця ставка уже в межах 1,5%. Фактично, додатковий резерв до бюджету Тернополя міг складати на 36, 46 млн. грн. більше. Плата за землю. У сусідньому Хмельницькому 1 метр квадратний землі – 353 грн., а в Тернополі – 251 грн. Так, є свої переваги та недоліки. Та з огляду на те, що міський голова Тернополя говорить про те, що йому потрібен ресурс, то, можливо, варто було б зробити певні кроки в цьому напрямку і доотримати ще 36 млн. грн. до свого бюджету. Таким чином від цих корегуючих дій, що відповідають загально-регіональному підходу, можна було б залучити до бюджету додатково 46 млн. грн.,- заявив Володимир Гройсман.

Розповів головам міст Гройсман і про те, у що мають бути конвертовані кошти і повноваження на місцях.

“Фундаментальна реформа децентралізації – передачі на місця адміністративних повноважень і фінансових можливостей – буде продовжена, але вимога до місцевого самоврядування – конвертувати переданий ресурс у нову якість життя людей. Ще кілька років тому, зазвичай, у нас були монологи: центральна влада говорила одне, місця – інше. І вони один одного не чули. Ми побудували нову систему. Перед нами стоїть завдання – побудувати економічно сильну державу. Чи можливо це без сильних громад? Ні. Місцеве самоврядування потрібно стверджувати шляхом зміцнення повноважень, передачі ресурсів і відповідальності. Це три фундаменти, на яких базується місцеве самоврядування”, – заявив очільник уряду.

Фото “20 хвилин”

Дійшовши до зарплатні по Україні, Сергію Надалу дісталось знову: “У Рівному середня зарплатня становить 8 тис.  440, а у Тернополі – 7 200. Але, якщо ми говоримо про те, скільки людей отримує «мінімалку», то в Рівному таких у сотні разів більше. Ми ж розуміємо, що зараз за “мінімалку” знайти працівника неможливо. Тому тут є приховані ресурси також. Так, повноваження на місця ми передали, найняли в міську раду шість інспекторів праці, але, на жаль, з першого січня жодної інспекційної перевірки не було. Це означає, що проблемами наповнення бюджету займаються не дуже ефективно. Хоча на бізнесі можна заробляти не за рахунок тиску, а за рахунок його легалізації. Питання землі. Це те, що мало б наповнює бюджет в першу чергу. Та дивимося на Тернопіль. Одна земельна ділянка на торгах. А от без аукціону продали 13 ділянок, загальною площею 4,3 га. Якщо ми так будемо розпоряджатися майном, то куди дійдемо?”.

Говорив прем’єр-міністр і про пайову участь, згадуючи пікетувальниікв, яких зустрів перед “Перемогою”: “Я був мером і знаю, як це працює. Тернопіль отримав 20 млн. грн. від будівництва житла. Якщо порахувати за формулою, то мало б до бюджету Тернополя потрапити насправді понад 80 млн. грн. Натомість ми маємо 20. Більше того, зараз активно тривають будівництва у містах. При цьому ми чудово знаємо, що генпланів немає. От на вулиці мене зустріли тернополяни і сказали, що 20 га зелених насаджень було вирубано в місті. Не знаю, правда це чи ні, але зараз не про це”.

Прем’єр наголосив, що сьогодні в будівельній галузі проглядається досить негативна тенденція, коли будуються тисячі квадратних метрів житла, при цьому не будуються об’єкти соціальної інфраструктури – садочки, школи, а також неналежним чином сплачуються податки. Нерідкими є випадки тіньової зайнятості на будівництвах.

“Буде доручення ДФС почати тотальні перевірки забудовників – на предмет сплати податків до бюджетів усіх рівнів”, – сказав Володимир Гройсман.

Тож якими будуть наслідки візиту цих поважних владних мужів до Файного міста залишається гадати. Чи почув прем’єр проблеми тернополян і звинувачення активістів у бік міського голови? Якою буде його реакція і чи відбудеться, нібито, погоджена дискусія влади міста та активістів? Чи дослухався сам Сергій Надал до гострих зауважень прем’єра? Нам залишається лише гадати і жити надією на те, що зміни не за горами.

 

Діліться у соцмережах:

Залишити відповідь

Politerno Full

TELEGRAM

ПРИЄДНУЙСЯ
CLOSE