Politerno > Україна і світ > Коломойський таки отримає активи РФ в Україні за рішенням суду Гааги

Коломойський таки отримає активи РФ в Україні за рішенням суду Гааги

  • 2 Жовтня, 2018
  • 1567 Переглядів
  • 0

Апеляційний суд столиці визнав і дав дозвіл на виконання рішення Міжнародного арбітражного суду Гааги від 2 травня 2018 року про стягнення з РФ компенсації за майно в Криму екс-глави Приватбанку і ще 17 компаній, що мали активи в Криму, і ухвалив видати відповідні виконавчі листи на користь позивачів.

Про це повідомляє “Інтерфакс-Україна”.

Згідно з базою судових рішень, відповідну ухвалу суд виніс 25 вересня.

Згідно з ним, листи повинні бути видані на присуджені Гаазьким арбітражем позивачам сумарно близько 130,5 млн доларів компенсації за нерухомість, 9,2 млн доларів компенсації витрат на судовий процес, а також відсотки на зазначені суми за ставкою 12-міс. LIBOR + 1% складних відсотків щорічно.

“Ухвала суду може бути оскаржена до Верховного Суду протягом 30 днів з дня проголошення шляхом подачі апеляційної скарги безпосередньо до цього суду”, – йдеться в документі.

Як повідомлялося, Апеляційний суд Києва 5 вересня вирішив накласти арешт на акції українських “дочок” російських банків за участю держави: ВТБ, Промінвестбанку та Сбербанку.

Це визначення було прийнято в зв’язку з заявою про забезпечення позову про визнання і виконання рішення Міжнародного арбітражного суду в Гаазі (Permanent Court of Arbitration) від 2 травня про стягнення з РФ компенсації за нерухоме майно.

Читайте також: Приватбанк у Високому Суді Лондона: Коломойський організував схему з виведення 2 мільярдів доларів

Ухвалою суду від 5 вересня ВТБ, Промінвестбанку та Сбербанку також було заборонено здійснювати ліквідацію або реорганізацію юридичної особи, здійснювати будь-які дії, спрямовані на відчуження належного банкам рухомого і нерухомого майна, в тому числі, за договорами купівлі-продажу, обміну, дарування і т. д.

Однак це визначення було оскаржене у Верховному Суді 14 вересня.

Гаазький арбітраж раніше повідомив про винесення рішення на користь позивачів у цій справі, проте його деталі були відсутні. Згідно з регламентом UNCITRAL (United Nations Commission on International Trade Law) 1976 року, який посилався арбітраж, арбітражне рішення викладається в письмовій формі і є остаточним обов’язковим для сторін. Сторони зобов’язуються виконувати арбітражне рішення без зволікання.

Зазначений вище розгляд було ініційовано позивачами проти РФ 19 червня 2015 року на підставі угоди між урядами РФ і України від 27 листопада 1998 про захист інвестицій російсько-українського двостороннього інвестдоговору (ДІД) і відповідно до регламенту UNCITRAL.

Позивачі стверджували, що РФ порушила свої зобов’язання шляхом прийняття з серпня 2014 року заходів, які перешкоджали їх інвестиціям в об’єкти нерухомості, що знаходяться в Криму, і в кінцевому рахунку привели до експропріації цих інвестицій.

Серед позивачів, зокрема, компанії “Аеробуд”, “Крим Девелопмент”, “Нива-тур”, “УБК-Інвест”, “Едельвейс-2000”, ПП “Планета”, “Приватофіс”, “Приватленд”, “Дан-Панорама”, “Санаторій Енергетик”, КУА “Фінансовий капітал” і КУА “Фінансовий вектор”.

Раніше ми вже повідомляли, що Київський апеляційний суд наклав арешт на акції українських «дочок» російських банків «ВТБ», «Промінвестбанк» та «Сбербанк» для виконання рішення Гаазького арбітражу за позовом колишнього голови ПриватБанку та інших українських компаній, що втратили активи внаслідок анексії Криму.

Читайте також: Коломойський розповів у Лондонському суді, як його шантажував Порошенко і хотів відібрати телеканал – Лещенко

Діліться у соцмережах:

Залишити відповідь

Politerno Full

TELEGRAM

ПРИЄДНУЙСЯ
CLOSE