Politerno > Україна і світ > ЄС радить Україні передати у “Венеціанку” законопроект про державну мову

ЄС радить Україні передати у “Венеціанку” законопроект про державну мову

  • 12 Жовтня, 2018
  • 1443 Переглядів
  • 0

Євросоюз наполягає, що законопроект “Про забезпечення функціонування української мови як державної” має відповідати міжнародним нормам та зобов’язанням України.

Про це йдеться у офіційній позиції Євросоюзу з цього питання, що була надана у відповідь на запит “Європейської правди”.

В Брюсселі зауважили, що спостерігають за процесом і знають про ухвалення Верховною радою закону “Про мови” у першому читанні.

Обов’язковою умовою в ЄС вважають відповідність нового закону конвенціям Ради Європи, учасником яких є українська сторона. “Україна повинна продовжувати виконувати свої міжнародні зобов’язання, в тому числі в рамках Європейської хартії регіональних мов або мов меншин та Рамкової конвенції Ради Європи про захист національних меншин”, – йдеться у коментарі.

Читайте також: Порошенко забив гол у свої ворота, – експерт про прийнятий Радою закон про мову

У Європейському Союзі наголосили на тому, що під час підготовки пропозицій до другого читання український парламент має провести консультації зі сторонами, на які впливає нове законодавство, включаючи представників національних меншин.

“Рекомендуємо подати законопроект до Венеціанської комісії для висновку (щодо відповідності європейським стандартам)”, – зазначається у коментарі ЄС.

Нагадаємо, 4 жовтня Верховна Рада прийняла за основу законопроект №5670-д про забезпечення функціонування української мови як державної. Відповідне рішення проголосував 261 народний депутат України.

Як заявив заступник Голови партії «Батьківщина» Іван Крулько, голосування за мовний закон вкотре підтвердило фальшивий патріотизм Петра Порошенка та його команди.

Голова МЗС Угорщини Петер Сійярто різко розкритикував мовний закон, заявивши, що він є частиною частиною антиугорської кампанії в Україні. Сійярто пообіцяв не знімати “блокаду” євроінтеграційних прагнень України.

Читайте також: “Любиш, Петре, мову?” – як у Раді приймали закон про державну мову

Діліться у соцмережах:

Залишити відповідь

Politerno Full

TELEGRAM

ПРИЄДНУЙСЯ
CLOSE