Politerno > Україна і світ > Міжнародна робоча група досягла компромісу на 30% щодо введення миротворців ООН на Донбас

Міжнародна робоча група досягла компромісу на 30% щодо введення миротворців ООН на Донбас

  • 8 Листопада, 2018
  • 1188 Переглядів
  • 0

Міжнародна робоча група з узгодженню параметрів введення на Донбас миротворчої місії Організації Об’єднаних Націй досягла компромісу приблизно на 30% після того, як сторони зійшлися на необхідності поетапного введення миротворців.

Про це повідомив представник України в підгрупі з питань безпеки Тристоронньої контактної групи з питань урегулювання ситуації на Донбасі Євген Марчук, який також представляє Україну в міжнародній робочій групі.

“Я представляю Україну ще в двох групах із питань Донбасу. Одна з них стосується мандата миротворчої місії ООН, який був би компромісним. Там не беруть участь ОРДЛО. Крім України і Росії, до її складу входять США, Великобританія, Німеччина, фахівці ООН із миротворчих місій, Нідерланди. Остання зустріч відбулася в Братиславі. Ми там прийшли приблизно до 30% консенсусу, але це робочий рівень. Можливість просування з’явилася, коли сторони погодилися миротворчий процес розбити на 4-5 етапів”, – розповів Марчук.

За його словами, сторони також досягли згоди щодо тимчасових адміністрацій на Донбасі.

“Другий блок документів – це перехідні компоненти: перехідна юстиція, перехідні адміністрації, амністія, вибори. Там непросто, але в деяких питаннях з приводу формування перехідних адміністрацій є згода. Наприклад, якщо взяти поетапне введення миротворців, то перший етап – це лінія фронту і нормалізація життя в прифронтовій зоні. У перехідних адміністраціях старшим може бути миротворець або за згодою, але обов’язково повинні бути представники і з окупованої частини, і з не окупованої”, – зазначив Марчук.

Він додав, що найскладніше під час переговорів – це недовіра сторін, яку необхідно долати “шляхом виключення мови ненависті серед політиків і ЗМІ”.

Нагадаємо, раніше українська сторона ТКГ виключала напрямок миротворчої місії ООН на Донбас до виборів Президента і Верховної Ради. Влітку Петро Порошенко зазначив, що наявність спостерігачів ООН дозволить провести місцеві вибори в ОРДЛО.

Формат миротворчої місії є спірним питанням для України і Росії, яка підтримує бойовиків. Україна розраховує на повномасштабну місію, яка візьме під контроль усю окуповану територію Донбасу включно з держкордоном. Росія пропонує лише “охоронну місію” для забезпечення безпеки спостерігачів ОБСЄ в районі лінії зіткнення.

Вже у вересні, пд час виступу в Національній академії правових наук у Харкові, президент Петро Порошенко заявив, що більшість членів Ради безпеки ООН підтримують українську ініціативу про розгортання миротворчої місії ООН на Донбасі.

У жовтні стало відомомо, що спецпредставник Держдепартаменту США Курт Волкер вже кілька тижнів обговорює з помічником президента Росії Владиславом Сурковим можливість введення миротворців ООН на територію окупованого Донбасу.

Діліться у соцмережах:

Залишити відповідь

Politerno Full

TELEGRAM

ПРИЄДНУЙСЯ
CLOSE