Politerno > Україна і світ > Волкер та Сурков уже кілька тижнів обговорюють миротворців на Донбасі

Волкер та Сурков уже кілька тижнів обговорюють миротворців на Донбасі

  • 12 Жовтня, 2018
  • 1303 Переглядів
  • 0

Спецпредставник Держдепартаменту США Курт Волкер вже кілька тижнів обговорює з помічником президента Росії Владиславом Сурковим можливість введення миротворців ООН на територію окупованого Донбасу.

Про це Волкер розповів в інтерв’ю “Настоящему времени“.

Волкер вважає можливою і реалістичною ідею введення миротворців на Донбас.

“Я спілкувався з паном Сурковим з цього приводу останні кілька тижнів. Я вважаю, що це найпрактичніший спосіб полегшити реалізацію Мінських домовленостей”, – сказав він.

Спецпредставник США пояснив, що Україна не може ввести особливий статус або амністію, або місцеві вибори на Донбасі, поки Росія окупує її територію.

“І до тих пір, поки немає безпеки, свободи пересування – немає можливості потрапити на цю територію”, – додав він.

За словами Волкера, миротворці зможуть забезпечити безпеку і створити умови для вільного пересування на окупованій території.

“Ми це запропонували. Україна підтримує, “нормандська четвірка” підтримує – Франція, Німеччина. ЄС, НАТО, Канада, Великобританія все це підтримують і пропонують ввести миротворчу місію за підтримки ООН. Тільки Росія все блокує”, – резюмував він.

Також він розповів, що конфлікт на Донбасі 100% контролює і продовжує Росія.

Волкер прокоментував зустріч Суркова і в.о. ватажка так званої “ДНР” Дениса Пушиліна. Зокрема, Сурков на зустрічі обіцяв підняти зарплати перед “виборами” в “ДНР”.

“Росія контролює зарплати своїх робочих на Донбасі. Тому вони кажуть, що можуть підняти або опустити їх. Це показник контролю. Точно так же і в військовому аспекті”, – відповів Волкер.

Як повідомлялось, посол України в ООН Володимир Єльченко вважає малоймовірним введення миротворчої місії ООН на Донбас цього року.

Також стало відомо про те, що Меркель і Путін домовилися, що серед миротворців на Донбасі не буде країн НАТО.

Нагадаємо, Україна наполягає на перекритті неконтрольованої частини російсько-українського кордону, оскільки РФ саме через неї поставляє зброю, російських військових і боєприпаси на окупований Донбас.

Пункт про взяття контролю над кордоном є у мінських угодах. Проте позиції України і Росії розходяться в питанні, який з пунктів має бути виконаний раніше.

Раніше, президент РФ Володимир Путін заявляв, що він не проти розміщення “блакитних шоломів” по всій території Донбасу.

Проте під час виступу на Генасамблеї ООН міністр ЗС Росії Лавров сказав, що РФ наполягає, що миротворча місія ООН на сході України повинна обмежуватися охороною представників місії ОБСЄ, а речник МЗС РФ Захарова зяавила, що російська влада прораховуює ризики щодо надання США летальної зброї Україні, а розміщення місії ООН по всій території Донбасу вважає неприпустимим.

Спецпредставник державного департаменту США з питань України Курт Волкер вважає, що введення миротворчої місії на Донбас зробить можливим проведення там виборів, передбачених Мінськими угодами.

Глава МЗС ФРН Гайко Маас висловив “стриманий оптимізм” щодо введення миротворчої місії ООН в зону конфлікту на сході України.

У свою чергу радник Білого дому з національної безпеки Джон Болтон на прес-конференції в Києві заявив, що обговорення Росією питання миротворців на Донбасі – непряме визнання причетності до війни проти України.

Під час виступу в Національній академії правових наук у Харкові, президент Петро Порошенко заявив, що більшість членів Ради безпеки ООН підтримують українську ініціативу про розгортання миротворчої місії ООН на Донбасі.

Читайте також: Чому українцям краще позбутися ілюзій про миротворців ООН вже зараз

або Миротворці на Донбасі: варіанти і наслідки

Діліться у соцмережах:

Залишити відповідь

Politerno Full

TELEGRAM

ПРИЄДНУЙСЯ
CLOSE