Politerno > Україна і світ > УПЦ КП сподівається на отримання Томосу вже в листопаді

УПЦ КП сподівається на отримання Томосу вже в листопаді

  • 12 Жовтня, 2018
  • 1279 Переглядів
  • 0

В Українській православній церкві Київського патріархату розраховують, що Вселенський патріархат надасть Україні томос на Синоді в другій половині листопада.

Про це сказав архієпископ Євстратій Зоря, коментуючи в ефірі “Громадського” наслідки рішення Синоду від 11 жовтня.

На запитання щодо строків отримання томосу Зоря сказав: “Найближча дата, яка може бути, – це наступне засідання Синоду Константинопольського патріархату, яке має відбуватися в другій половині листопада”.

“Ми будемо робити все, що від нас залежить, щоб це відбулося якнайшвидше”, – наголосив він.

Він розповів, що зараз в Україні переходять до наступного етапу, коли треба збирати собор для об’єднання українських церков.

“Дотепер не було можливості зібрати собор, бо представники УПЦ Московського патріархату не могли взяти в ньому участь: їм потрібно було запевнення”, – пояснює Зоря.

Він повідомив, що на посаду голови Єдиної помісної церкви УПЦ КП підтримуватиме кандидатуру патріарха Філарета, адже з нього анафему зняли.

“Але буде можливість висунути і інші кандидатури, хоча поки що інших кандидатур не називалося, хто би міг скласти альтернативу”, – зазначив він.

“Після голосування, виборів, цей предстоятель повинен отримати від Константинопольського патріархату томос – як фізичний документ, як грамоту. І цей етап ми завершимо”, – додав Зоря.

Після отримання томосу, зазначив архієпископ, в Україні почнеться більш широка справа єднання православ’я навколо Єдиної помісної православної церкви.

“Ми вважаємо, що в основному цей процес мав би відбутися за 3-4, може, 5 років”, – сказав він.

Нагадаємо, на засіданні Синоду Константинопольського патріархату 11 жовтня було прийнято рішенняпродовжити процедуру надання Томосу про автокефалію Українській православній церкви. Таким чином, офіційно запущена процедура надання автокефалії Української церкви.

Прес-секретар патріарха Кирила священик Олександр Волков заявив, що Російська православна церква буде змушена розірвати євхаристійне спілкування з Константинопольським патріархатом після сьогоднішнього рішення зняти анафему з глави УПЦ КП Філарета.

У свою чергу в УПЦ МП вважають рішення Константинополя про зняття анафеми з глави Української православної церкви Київського патріархату патріарха Філарета і глави Української автокефальної православної церкви патріарха Макарія «абсолютно неправовим».

Діліться у соцмережах:

Залишити відповідь

Politerno Full

TELEGRAM

ПРИЄДНУЙСЯ
CLOSE