Politerno > Україна і світ > Українська церква отримає Томос, залишилось провести об’єднуючий собор

Українська церква отримає Томос, залишилось провести об’єднуючий собор

  • 11 Жовтня, 2018
  • 1940 Переглядів
  • 0

Вселенський Патріархат приступив до надання автокефалії Православній церкві України.

Про це у четвер повідомив митрополит Гальський Імануіл.

Водночас речник Київської патріархії архієпископ Євстратій (Зоря) на своїй сторінці у Facebook опублікував текст рішення Синоду.

 

В ньому сказано, що Вселенський патріархат підтримує надання Автокефалії Українській церкві.

Також вказується, що Київська церква завжди підпорядковувалася і підпорядковується напряму Вселенському патріархату.

У рішенні сказано, що синод Вселенського патріархату зняв анафему з патріарха Української православної церкви Київського патріархату Філарета та предстоятеля Української православної автокефальної церкви Макарія та визнав їх канонічними.

Вселенський Патріархат також скасував юридичне зобов’язання Синодального листа від 1686 року, який надавав право патріарху московському висвячувати київського митрополита у порядку ікономії.

Також Синод ухвалив закликати всі залучені сторони запобігти привласненню церков, монастирів та іншого майна, а також будь-яких інших насильницьких дій та помсти, щоб мир і любов Христа перемагали.

Патріарх УПЦ КП Філарет півд час зустрічі з журналістами у четвер заявив, що тепер для отримання автокефалії українській церкві потрібно лише провести об’єднуючий собор.

За його словами, мають об’єднатися три церкви – УПЦ КП, УПЦ МП і УПАЦ (Українська православна автокефальна церква).

Філарет пообіцяв, що такий синод відбудеться дуже скоро. “Ми домовимось про скликання собору найближчим часом”, – наголосив він.

За словами патріарха, це буде архієрейський собор, до участі в якому запросять і російських архієреїв.

“А потім буде прийматися рішення про отримання томосу, і продовжиться процес об’єднання з єпархіями і монастирями Московського патріархату”, – додав Філарет.

Як повідомлялось, Синод Вселенського Патріархату зняв анафему з патріарха Української православної церкви Київського патріархату Філарета та предстоятеля Української православної автокефальної церкви Макарія та визнав їх канонічними.

Нагадаємо, 9 жовтня у Стамбулі розпочалося засідання Синоду Константинопольського патріархату, на якому можуть затвердити томос щодо автокефалії української православної церкви. 11 жовтня – третій і останній день триденного засідання Синоду.

Питання томосу мають обговорити після звіту екзархів.

У свою чергу, митрополит Австрійський і екзарх Угорщини Арсеній (Кардамакіс) повідомив, що питання надання Українській православній церкві автокефалії наразі відкладено.

Як заявив екзарх Вселенського патріарха, архієпископ Даниїл Памфілійський зі США, доповідь за результатами візиту екзархів до України на Синоді Константинопольському була сприйнята чудово.
Діліться у соцмережах:

Залишити відповідь

Politerno Full

TELEGRAM

ПРИЄДНУЙСЯ
CLOSE