Politerno > Україна і світ > Заяви про схвалений Константинополем Томос для України виявились передчасними (Відео)

Заяви про схвалений Константинополем Томос для України виявились передчасними (Відео)

  • 9 Жовтня, 2018
  • 1646 Переглядів
  • 0

Українське питання є на порядку денному синоду, але воно заплановане на пізніші дні.

У Стамбулі розпочалося засідання священного синоду Вселенського патріархату. Ієрархи мають розглянути й українське питання, йдеться в сюжеті ТСН.

Єпископи планують остаточно затвердити ухвалене раніше рішення про надання нашій церкві автокефалії. У перший день роботи синоду української дискусії у порядку денному не було. Подейкують, що за цю тему священики візьмуться у четвер, в останній день засідання. Якщо рішення ухвалять, наступний етап створення незалежної церкви буде відбуватися вже в Україні – тут зберуть великий установчий собор, який має обрати очільника нової церкви, а томос буде передано вже після цього.

Надвечір у низці ЗМІ з’явилося повідомлення про нібито ухвалене синодом рішення щодо автокефалії для української церкви. Однак ТСН у Константинопольському патріархаті повідомили, що це не відповідає дійсності. Як заявив очільник прес-офісу Патріархії Нікос-Гіоргос Папахрісту, сьогодні це питання синодом не розглядалося.

Також зі спростуванням цих чуток виступив речник УПЦ Київського патріархату архієпископ Євстратій Зоря.

“Лише сьогодні екзархи Вселенського патріарха відбули з Києва до Стамбулу. Завтра звітуватимуть, лише після цього можливе обговорення питання томосу. Тому повідомлення, ніби “томос вже є”, не відповідають дійсності, а інформаційно – шкідливі, бо після хвилі “перемоги” піде хвиля “зради”, коли виявиться, що питання синод ще не обговорив. Боролися за автокефалію 100 років – тож можемо ще трохи побути стриманими”, – наголосив він.

Як повідомлялось, вселенський патріарх Варфоломій на зустрічі у Стамбулі повідомив предстоятелю Російської православної церкви патріарху Кирилу, що збирається надати Українській православній церкві автокефалію.

Також стало відомо, що митрополит Мінський і Заславський Павло, патріарший екзарх всієї Білорусі, закликає патріарха Константинопольського Варфоломія призупинити процес наділення Української церкви автокефалією. У свою чергу Болгарська православна церква відхилила заклик російського патріарха Кирила до проведення переговорів щодо виходу Української православної церкви з-під впливу Москви.

Діліться у соцмережах:

Залишити відповідь

Politerno Full

TELEGRAM

ПРИЄДНУЙСЯ
CLOSE