Politerno > Україна і світ > Білоруська православна церква виступила проти Варфоломія, а Болгарська проти Кирила

Білоруська православна церква виступила проти Варфоломія, а Болгарська проти Кирила

  • 6 Жовтня, 2018
  • 2311 Переглядів
  • 0

Митрополит Мінський і Заславський Павло, патріарший екзарх всієї Білорусі, закликає патріарха Константинопольського Варфоломія призупинити процес наділення Української церкви автокефалією.

Про це повідомляє Інтерфакс-Україна.

“Наша заява складена так, щоб закликати і патріарха Варфоломія, і Синод Константинопольської церкви переосмислити ухвалені рішення і зробити все можливе, щоб дезавуювати або відкликати, зупинити цей процес, який сьогодні набуває виразних форм церковного розколу всього світового православ’я”, – сказав глава БПЦ на прес-конференції у п’ятницю в Мінську.

Він наголосив, що розкол може стати найстрашнішою подією.

“Щоб якось отверезити гарячі голови, було ухвалено рішення призупинити наше служіння з єпископатом Константинопольським, призупинити нашу участь у всіх заходах, де головують представники Константинополя”, – продовжив екзарх.

Водночас він зазначив, що “це ще не розрив”. “Це заклик, спроба звернутися до Патріарха Варфоломія призупинити це діяння, що може призвести до розколу”, – сказав митрополит Павло.

У свою чергу Болгарська православна церква в п’ятницю відхилила заклик російського патріарха Кирила до проведення переговорів щодо виходу Української православної церкви з-під впливу Москви.

Про це пише Reuters.

Відзначається, що патріарх РПЦ Кирило звернувся до всіх представників православного світу із закликом до переговорів щодо ситуації з церковним життям в Україні.

“Але Священний Синод Болгарської Церкви, її вищий орган виконавчої влади, заявив, що лист Кирила буде передано на розгляд спеціальної комісії”, – йдеться в повідомленні.

Як пише Reuters, це фактично є відмовою від російської пропозиції.

Як відомо, раніше Українська православна церква Московського патріархату призупинила співслужіння з Вселенським Патріархатом через намір Вселенського патріарха Варфоломія надати українській православній церкві автокефалію.

Також, Священний Синод Української православної церкви Московського патріархату вимагав, щоб екзархи, призначені Константинопольським Патріархом, покинули “канонічну територію” УПЦ МП. Як написав на своїй сторінці у «Фейсбук» речник Української православної церкви Київського патріархату Євстратій Зоря, в Україні немає «канонічної території Московського патріархату».

Діліться у соцмережах:

Залишити відповідь

Politerno Full

TELEGRAM

ПРИЄДНУЙСЯ
CLOSE