Politerno > Україна і світ > “Як примирити Пілата з Христом”: українців обурив формат Хресної ходи у Ватикані за участі українки та росіянки

“Як примирити Пілата з Христом”: українців обурив формат Хресної ходи у Ватикані за участі українки та росіянки

  • 16 Квітня, 2022
  • 1776 Переглядів
  • 0

У Ватикані провели Хресну дорогу за участю українки та росіянки.

Хресну ходу, яка відбулася вперше після дворічної перерви через пандемію, очолив Папа Франциск, повідомляють у Vatican news.

Під час ходи хрест несли представники різних католицьких родин. Серед них були і українка Ірина та росіянка Альбіна. Обидві жінки живуть 20 років в Італії та працюють у відділенні паліативної допомоги.

Текст, який звучав під час церемонії, був таким:

“Перед лицем смерті мовчання більше промовисте, ніж слова. Тому перебуваємо в молитовній безмовності, і нехай кожен із нас у своєму серці помолиться за мир на всій землі”.

Папа Франциск у промові-молитві звернувся до Бога такими словами:

Приведи недругов до рукостискання, аби вони могли вкусити взаїмне прощенння; обеззбрій руку брата, підняту на брата свого, щоб там де зараз ненавість, розківітла згода. Та не будемо вести себе як вороги Хреста Христова”.

В Україні ідея Ватикану про примирення з Росією, а також визнання народів двох країн братніми, викликала обурення.

Зокрема, посольство України у Ватикані напередодні Хресної ходи звернулося до Папського престолу з роз’ясненням того, що така ідея в нашій країні не буде сприйнята.

Українські греко-католики також виступили проти символічного примирення українців та росіян під час Хресної ходи.

Українці в соціальних мережах, здебільшого, дуже негативно відреагували на ідею Папа Франциска про примирення з росіянами.

“” Люди вважають, що це нагадує спробу примирити Понтія Пілата з Ісусом Христом

“Як католичці, дуже прикро і боляче то все читати і чути.

Тобто Понтія Пілата маємо урівняти з Ісусом Христом? А Ірода з убитими немовлятами? А українці ще й винні, що їм занадто допомагають?! Чи можливо занадто співчуття, коли нищать все і всіх, кого і що любиш, з усіх видів зброї з нелюдською жорстокістю?! Чи можливо урівнювати добро і зло?”, – задається питаннями Neda Nejdana.

 

 

Подібної думки дотримується і Володимир Вятрович.

“Христос міг простити навіть Понтія Пилата. Але ми шануємо лише Його, а не обох. Другий всеодно лиш кат“, – відреагував на ходу екс-очільник Інституту національної пам’яті.

Дружина Надзвичайного та Повноважного Посла України при Святому Престолі Андрія Юраша – Діана теж висловила обурення щодо формату Херсної дороги:

“Звертаюся з проханням: нехай хрест понесуть люди, які змогли виїхати з Маріуполя; нехай хрест понесе мер Мелітополя Іван Федоров, який був арештований росіянами, підданий тортурам, але згодом визволений Україною, і якого ми побачимо в Римі напередодні Святої Пасхи… зрештою, і Президент України Володимир Зеленський міг би нести цей хрест під час Хресної дороги у Римі. А разом з ним буде нести вся Україна і весь цивілізований світ”, – написала Юраш.

Людмила Звір публікує фото ексгумації тіл загиблих в Бучі, і пише:

“Ганебний фарс таки відбувся. Попри протести українських греко- і римокатолицької громад”.

 

 

Деякі навіть закликали Українську греко-католицьку церкву з’єднатися з Православною церквою України.

Також чимало постів, в яких українців виказують своє розчарування понтифіком.

 

 

“Папа Римський зробив найгірший вчинок по відношенню до України, кожної жертви зґвалтування та кожної війни у світі. Він поставив ґвалтівника із жертвою на один рівень, тим самим легалізуючи злочини. Ось це означає його хода, де українка тримає за руку росіянку”,написала Надійка Потоцька.

Слід зазначити, що обурення українців викликала й заява Папи Франциска про те, що українських біженців у світі примйають краще, ніж інших через расизм.

Про це він сказав в інтерв’ю італійському громадському телебаченню RAI.

“Це одна з останніх “хвиль”, до яких ми, нажаль, вже звикаємо. Але у цьому випадку була реальна реакція. Чи думаєте Ви, що це ознака певних тріщин у стіні байдужості, упередженості до тих, хто втікає з інших куточків світу через війну, чи біженців і далі ділитимуть на категорії?”, – запитала інтерв’юер. 

“Це правда. Біженців класифікують. Є перший клас, другий клас, [чи] вони походять із розвиненої країни [чи] з нерозвиненої. Ми расисти, ми – расисти. І це погано. Доля біженця – це те, що відчув на собі і Ісус, тому що він був мігрантом і біженцем у Єгипті, коли був дитиною, щоб уникнути смерті”, – нагадав Папа Франциск.

Одночасно він заявив, що визнає право країн захищатися, але, за його словами, загальна відмова від миру є великою проблемою.

“Ми живемо ідеєю, що ми вбиваємо один одного через потребу у владі, безпеці, у багатьох речах. Я розумію уряди, які купують зброю. Я їх розумію, але не схвалюю”, – заявив Папа Римський.



Діліться у соцмережах:

Залишити відповідь

Politerno Full

TELEGRAM

ПРИЄДНУЙСЯ
CLOSE