Politerno > Україна і світ > Радбез не готовий серйозно обговорювати введення миротворців на Донбас – посол України в ООН

Радбез не готовий серйозно обговорювати введення миротворців на Донбас – посол України в ООН

  • 10 Квітня, 2018
  • 1384 Переглядів
  • 0

Посол України в ООН Володимир Єльченко вважає малоймовірним введення миротворчої місії ООН на Донбас цього року.

В інтерв’ю “Українським новинам” він розповів, що 28 березня на дебатах Радбезу ООН, присвяченим миротворчим операціям, він укотре в цьому переконався. “Цій ідеї скоро буде три роки, і Рада Безпеки, як і раніше, виявився не готовою серйозно її обговорювати”, – сказав Єльченко.

“Я залишаюся песимістом у цьому питанні. Можливо, зі мною багато хто не погодиться, але я вважаю, що для успіху в цій справі потрібно, щоб виникли якісь умови чи “збіглися зірки”, можна по-різному говорити. Поки що цього не відбувається. З осені минулого року багато експертів говорили, що є вікно можливостей – президентські вибори в Росії. Ось Путін переобереться і, можливо, змінить своє ставлення, і Росія погодиться. Зараз уже говорять, що позиція Росії не зміниться, поки не пройде чемпіонат світу з футболу. Я не можу говорити за Росію, але їх головна позиція, як мені видається, не зазнає ніяких змін щодо присутності миротворчих сил ООН на українсько-російському кордоні”, – сказав посол.

Він визнав, що зараз у Радбезі ООН немає якоїсь реалістичної платформи стосовно миротворців, на якій можна було почати роботу.

При цьому Єльченко не вважає, що ситуація повністю тупикова.

“Якщо на якомусь етапі Росія зрозуміє, що утримувати Донбас у тому вигляді, в якому він зараз перебуває, їй уже не під силу, тоді вони погодяться, щоб туди увійшли сили ООН. Але і в цьому випадку вони спробують таким чином “заморозити” конфлікт, зняти з себе відповідальність і перекласти її на Організацію Об’єднаних Націй. Коли це станеться і чи відбудеться, думаю, сьогодні не може сказати ніхто”, – вважає посол.

Як відомо, в лютому 2018 року з’явилася доповідь Інституту Хадсона, підготовлена на прохання колишнього генсека НАТО Андерса Фог Расмуссена, вона стосується можливого формату миротворчої місії для Донбасу. Він передбачає, що в Україну направлять близько 20 тисяч миротворців і 4 тисячі поліцейських, які візьмуть усю територію ОРДЛО, включно з державним кордоном. Учасниками місії можуть бути миротворці з країн, що не входять у НАТО, прийнятні як для України, так і для Росії. Наприклад, з Білорусі, Казахстану, Монголії, Австрії, Фінляндії, Швеції, Португалії, Греції, Аргентини, Бразилії, Чилі.

Діліться у соцмережах:

Залишити відповідь

Politerno Full

TELEGRAM

ПРИЄДНУЙСЯ
CLOSE