Politerno > Україна і світ > Глава МЗС Німеччини заявив про “стриманий оптимізм” щодо миротворці на Донбасі

Глава МЗС Німеччини заявив про “стриманий оптимізм” щодо миротворці на Донбасі

  • 18 Серпня, 2018
  • 1402 Переглядів
  • 0

Глава МЗС ФРН Гайко Маас має “стриманий оптимізм” щодо введення миротворчої місії ООН в зону конфлікту на сході України.

“Ми хочемо надати нову динаміку мінському процесу. Я відчуваю обережний оптимізм в тому, що стосується миротворчої місії ООН. Якщо вдасться реалізувати мінські угоди, то ми зможемо обговорювати зняття санкцій”, – сказав Маас, передає Welt.

Міністр також розкритикував зовнішню політику Москви.

“Зараз у мене виникає відчуття, що Москва свідомо хоче використовувати вакуум у світовій політиці, який залишає після себе Білий дім”, – додав він.

Україна наполягає на введенні місії ООН на всю територію непідконтрольних територій Донецької та Луганської областей, зокрема й на кордон з РФ, проте Москва каже, що миротворці повинні розміщуватися лише на лінії розмежування сторін і мати функцію охорони вже існуючої місії ОБСЄ.

Як повідомлялось, посол України в ООН Володимир Єльченко вважає малоймовірним введення миротворчої місії ООН на Донбас цього року.

Також стало відомо про те, що Меркель і Путін домовилися, що серед миротворців на Донбасі не буде країн НАТО.

Нагадаємо, Україна наполягає на перекритті неконтрольованої частини російсько-українського кордону, оскільки РФ саме через неї поставляє зброю, російських військових і боєприпаси на окупований Донбас.

Пункт про взяття контролю над кордоном є у мінських угодах. Проте позиції України і Росії розходяться в питанні, який з пунктів має бути виконаний раніше.

Раніше, президент РФ Володимир Путін заявляв, що він не проти розміщення “блакитних шоломів” по всій території Донбасу.

Проте під час виступу на Генасамблеї ООН міністр ЗС Росії Лавров сказав, що РФ наполягає, що миротворча місія ООН на сході України повинна обмежуватися охороною представників місії ОБСЄ, а речник МЗС РФ Захарова зяавила, що російська влада прораховуює ризики щодо надання США летальної зброї Україні, а розміщення місії ООН по всій території Донбасу вважає неприпустимим.

Спецпредставник державного департаменту США з питань України Курт Волкер вважає, що введення миротворчої місії на Донбас зробить можливим проведення там виборів, передбачених Мінськими угодами.

Читайте також: Чому українцям краще позбутися ілюзій про миротворців ООН вже зараз

або Миротворці на Донбасі: варіанти і наслідки

Діліться у соцмережах:

Залишити відповідь

Politerno Full

TELEGRAM

ПРИЄДНУЙСЯ
CLOSE