Politerno > Україна і світ > Джуліані і Волкер через Єрмака тиснули на Зеленського, щоб він звинуватив Порошенка у перешкоджанні перемозі Трампа, – CNN

Джуліані і Волкер через Єрмака тиснули на Зеленського, щоб він звинуватив Порошенка у перешкоджанні перемозі Трампа, – CNN

  • 8 Червня, 2021
  • 610 Переглядів
  • 0

У американського телеканалу CNN опинився запис телефонної розмови Андрія Єрмака з колишнім адвокатом експрезидента Дональда Трампа Руді Джуліані й американським дипломатом Куртом Волкером. Розмова відбулася в червні 2019 року.

Єрмак тоді обіймав посаду радника президента, повідомляє Цензор.НЕТ з посиланням на CNN.

Телефонний дзвінок, за даними телеканалу, тривав 40 хвилин. Говорив в основному Джуліані. Волкер – підтакував, Єрмак – погоджувався.

Адвокат Трампа озвучив Єрмаку низку теорій змови, згідно з якими попереднє українське керівництво в 2016 році втрутилося в хід виборів президента США з метою не дати перемогти Трампу.

Джуліані наполягав, що Зеленський повинен публічно оголосити про розслідування можливої ​​корупції Байдена в Україні.

“Все, що нам потрібно від президента (Зеленського. – ред.) – це сказати: я поставлю чесного прокурора, він проведе розслідування і відкопає докази, які зараз існують, і чи є інші докази причетності до виборів 2016 року, а потім справа про Байдена повинна бути припинена … Хтось в Україні має поставитися до цього серйозно”, – переконував Джуліані.

Він обіцяв, що якщо Зеленський зробить таку заяву, відносини між Україною і США значно покращаться. Єрмак погоджувався. “Я абсолютно впевнений, що як тільки будуть затверджені дати майбутнього візиту президента Зеленського в США, я готовий особисто взяти на себе контроль над підготовкою. І, звичайно, я буду готовий приїхати, і ми можемо особисто сісти і детально обговорити всі питання, все це розслідування, яке ви перерахували в нашій розмові”, – сказав Єрмак.

“Я впевнений, що Зеленський це скаже”, – додав Єрмак, маючи на увазі прохання Джуліані і Волкера про те, щоб Зеленський згадав розслідування під час його майбутньої розмови з Трампом.

В Офісі президента вважають, що Єрмак у розмові з Джуліані не перетнув кордон дипломатії, – про це в коментарі “Укрінформу” заявив радник глави ОП Михайло Подоляк.

“Андрій Борисович поводився абсолютно достойно, прекрасно розуміючи, які ризики для країни несе поведінка окремих політиків і ситуація загалом. Головною метою Єрмака в цій розмові стала спроба повернути Джуліані в площину традиційної конструктивної дипломатії. Повернути його з конспірологічного світу. Але навіть зауваження Волкера про те, що Джуліані користується “українськими джерелами”, які явно не заслуговують на довіру, не змогли зупинити наміри Джуліані. Однак, Єрмаку вдалося витримати лінію розмови таким чином, що Україна не перетнула межу між звичайною дипломатією і тіньовою політикою, в яку нас намагалися втягнути”, – зазначив Подоляк.

Нагадаємо, у листопаді 2019 року американське агентство Associated Press писало, що ще до своєї інавгурації, 7 травня 2019 року, президент Володимир Зеленський провів у Києві зустріч присвячену нібито питанням енергетики, а насправді – вимозі адвоката президента США Руді Джуліані розслідувати діяльність Джо Байдена і його сина в Україні.

Ця інформація суперечить заяві самого Зеленського про те, що “ніякого тиску” з боку Трампа не було, а також заявам республіканців, які заперечують будь-яку quid pro quo з боку президента США.

Чинний тоді президент США Дональд Трамп заявив, що справу про імпічмент можна вважати закритою, адже президент України Володимир Зеленський знову спростував, що американський лідер міг тиснути на нього.



Діліться у соцмережах:

Залишити відповідь

Politerno Full

TELEGRAM

ПРИЄДНУЙСЯ
CLOSE