Politerno > Україна і світ > Експерт РПР: Для продовження децентралізації необхідно прийняти щонайменше 5 законів

Експерт РПР: Для продовження децентралізації необхідно прийняти щонайменше 5 законів

  • 23 Січня, 2019
  • 1808 Переглядів
  • 0

Провести місцеві вибори в 2020 році на новій територіальній основі, як раніше було оголошено урядом, і завершити перший етап реформи децентралізації неможливо без прийняття Верховною Радою не менш ніж п’яти законопроектів.

Про це заявив Іван Лукеря, експерт Реанімаційного Пакету Реформ під час круглого столу в Інституті Горшеніна, організованого в рамках співпраці з РПР.

“Головним серед них є закон, який проводить декомунізацію українського законодавства в частині адміністративно-територіального устрою, – законопроект №8051. Він скасовує постанову Президії Верховної Ради УРСР від 1981 року, яким зараз регулюється порядок формування адміністративно-територіального устрою”, – сказав Лукеря. Тільки за умови прийняття цього законопроекту місцеві вибори в 2020 році пройдуть на новій територіальній основі, висловився експерт.

Другий за важливістю в блоці законопроектів про децентралізацію, за словами фахівця, – проект №8369 про формування ефективної служби в органах місцевого самоврядування.

“У разі створення спроможної територіальної громади, ОТГ отримує нові фінансові можливості, нові повноваження, а ключовою проблемою залишаються кадри й ефективне управління. Законопроект дозволить залучити нових працівників, щоб управління на місцях вийшло на новий якісний рівень”, – розповів Лукеря.

Ще один необхідний законопроект – про вдосконалення процедури затвердження перспективних планів ОТГ.

“Законопроект спрощує механізм і не дає право затверджувати перспективні плани виключно Кабміну. Він відкриває можливості для створення громад навколо міст обласного значення за процедурою добровільного приєднання. На сьогодні 77 міст обласного значення не мають можливостей укрупнювати свою територію – приєднувати прилеглі громади, таким чином формувати новий економічний простір”, – повідомив Лукеря.

Також парламент має розглянути законопроект про просторове планування ОТГ, який дозволить громаді визначати планування території за межами населених пунктів.

“Зараз базовим документом, що визначає просторове планування, є генплан населеного пункту. Однак ОТГ включає 10, 30, 40 або навіть 80 населених пунктів. Якщо ОТГ хоче визначати, як планувати свою територію, їм потрібно затвердити 80 окремих документів. Але навіть тоді вони не визначають, що буде за межами населених пунктів”, – сказав Лукеря.

П’ятим у блоці пріоритетних законопроектів про децентралізацію експерт назвав проект №6150, який передасть повноваження реєстрації актів цивільного стану органам місцевого самоврядування.

За словами експерта, блок законопроектів про місцеве самоврядування вже підготовлено до розгляду в парламенті.

Нагадаємо, в Україні створено вже майже 900 громад.

Читайте також: Національне агентство зі збереження корупції придумало як взагалі не перевіряти декларації

Діліться у соцмережах:

Залишити відповідь

Politerno Full

TELEGRAM

ПРИЄДНУЙСЯ
CLOSE