Politerno > Україна і світ > Мертві душі Банкової. Звідки взявся зайвий мільйон чоловік в реєстрі виборців

Мертві душі Банкової. Звідки взявся зайвий мільйон чоловік в реєстрі виборців

  • 27 Січня, 2019
  • 2089 Переглядів
  • 0

В Україні відбуваються дивні справи з реєстром виборців, які візьмуть участь в березневих виборах президента.

Їх кількість раптово зросла – хоча дані про смертність і зменшення кількості населення говорять, що такого не може бути.

Причому ще до публікації скандальних даних в таборі кандидатів звучали заяви, що до реєстру додали “мертвиі душі”, які проголосують за Петра Порошенка.

Що заявили в Держреєстрі

Відомство підрахувало, скільки людей може проголосувати на виборах президента, які відбудуться в березні. Їх буде близько 35,6 мільйонів. Причому сюди входять і ті, що проживають на непідконтрольних територіях.

Забігаючи наперед, скажемо – це менше, ніж в 2010 році, коли переміг Янукович, але більше, ніж на виборах-2014, коли обрали Порошенка.

У Держреєстрі роблять застереження: від зазначеної цифри при реальному голосуванні потрібно буде відняти 985 тисяч 375 вибулих осіб, а також виборців з Криму і “ЛДНР”, які навряд чи масово вирушать на вибори.

З урахуванням непідконтрольних територій – це ще близько трьох мільйонів чоловік, які, втім, залишаться в списках, але не факт, що прийдуть на вибори.

Оновлення даних в Держреєстрі відбувається щомісяця. В той місяць, коли проходять вибори, дані уточнюють за 10 і за 4 дні до голосування.

Арифметика реєстру відразу викликає ряд питань.

Скільки було виборців раніше?

До списку виборців 2010 року потрапили майже 37 мільйонів чоловік (реально проголосували 24 мільйони). Це приблизно на півтора мільйона більше, ніж зараз.

При цьому на позачергових виборах 2014 року, коли обирали Порошенка, в списку виборців було 34,6 мільйона чоловік (проголосувала половина з них).

А зараз їх уже 35,6 млн. Таким чином число виборців до березневих виборів 2019 року раптово зросла на мільйон.

Звідки взявся цей мільйон? Адже за чотири роки від обрання Януковича до Порошенка виборців стало набагато менше. А зараз, при більш складній економічній ситуації та аж ніяк не райдужної статистиці смертності – навпаки.

За даними Держстату, чисельність населення України тільки падає – за січень-жовтень нас стало менше на 188 тисяч.

“Півтора мільйона мертвих душ”

Цікаво, що ще до публікації даних з Держреєстру, почалися розмови про те, що в списку виборців закладені “мертві душі”. Називалися навіть зіставні цифри.

“У списках виборців багато неточностей, вони не змінювалися з 2015 року, з останніх виборів. Майже 1,5 мільйона “мертвих душ” зможуть проголосувати, якщо ми не зможемо прибрати їх зі списків виборців”, – заявив 23 січня голова виборчого штабу Анатолія Гриценка Микола Катеринчук.

За словами Катеринчука, залишити в списках виборців 1,4 мільйона “мертвих душ” (або 4% від загальної кількості всіх виборців) було вказівкою Адміністрації президента.

“Отримана інформація може свідчити про підготовку масштабних фальсифікацій результатів виборів на користь провладного кандидата шляхом використання виборчих бюлетенів померлих”, – додав Катеринчук.

Відзначимо, що простір для маніпуляцій з реєстром на цих виборах величезний і без “мертвих душ”. Через масову міграцію як в Європу, так і в Росію, в реєстрі значиться набагато більше виборців, ніж є в наявності. І далеко не всі з них зможуть прийти на вибори за кордоном (а проживаючим в РФ українцям ЦВК це безпосередньо забороняє).

“Тільки в Польщі вже працює 2 мільйони наших співвітчизників. Думаю, що 99 відсотків з них продовжують значитися в реєстрі і в день виборів будуть у списках виборців на дільницях. З точки зору закону, виїзд за кордон навіть на роботу – підставою для виключення з реєстру не є. Тільки голосувати ці люди, швидше за все, не приїдуть. А Польща не одна така. Чехія, Словаччина, Угорщина, Німеччина, Італія, Іспанія, Португалія”, – розповідав в грудні екс-глава ЦВК Михайло Охендовський .

Тобто, в реєстрі вже є кілька мільйонів чоловік, чиї бюлетені можна в теорії використовувати для фальсифікацій – адже на вибори багато хто з них все одно не прийдуть.

Це старий прийом підтасування виборів. Тому на них рекомендується ходити, навіть якщо вам ні за кого голосувати – таким чином, навіть просто перекресливши бюлетень, ви не дозволите вкрасти ваш голос.

Як перевірити себе в реєстрі

На сайті Держреєстру виборців працює сервіс “Кабінет виборця”. Щоб перевірити свої дані, необхідно буде вказати електронну пошту, ПІБ, дату народження та адресу реєстрації.

У разі негативної відповіді виборці повинні звернутися до відділу ведення Державного реєстру виборців з паспортом або ID-картою для внесення персональних даних до реєстру. На сайті можна дізнатися адреси найближчих відділень.

Перевірити свої дані особливо рекомендується виборцям, які змінили прізвище чи місце проживання, проходили строкову або контрактну службу, повернулися з місць позбавлення волі, переселилися з непідконтрольних територій або мали проблеми з точністю своїх персональних даних під час останніх виборів.

Також рекомендуємо послухати:

Діліться у соцмережах:

Залишити відповідь

Politerno Full

TELEGRAM

ПРИЄДНУЙСЯ
CLOSE