Politerno > Тернопільщина > Злочин і покарання: екс-керівник поліції закликав виборців не продавати своє майбутнє

Злочин і покарання: екс-керівник поліції закликав виборців не продавати своє майбутнє

  • 30 Січня, 2019
  • 1868 Переглядів
  • 0

До уваги жителів Тернопільської області.

У березні цього року відбудуться президентські вибори і українці повинні самостійно вирішити свою долю, обрати майбутній шлях країни до якісних і ефективних змін чи продовжувати рух в «нікуди».

Однак, підкуп виборців та застосування адміністративного ресурсу залишаються ключовими проблемами виборчого процесу в Україні.

Разом з тим, змінами чинного законодавства посилена кримінальна відповідальність за підкуп виборця. Так, згідно частини першої ст. 160 Кримінального кодексу України, стприйняття пропозиції, обіцянки або отримання виборцем для себе або третьої особи неправомірної вигоди за вчинення або невчинення будь-яких дій, пов’язаних з безпосередньою реалізацією ним свого виборчого права, караються штрафом від 100 до 300 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян або виправними роботами на строк до 2-х років, або обмеженням волі на той самий термін.

Для тих, хто намагатиметься підкупити виборців, передбачене суворіше покарання. Пропозиція, обіцянка або надання виборцю неправомірної вигоди за будь-які дії, пов’язані з безпосередньою реалізацією ним свого виборчого права, караються обмеженням волі на строк до 3-х років або позбавленням волі на той самий строк з позбавленням права обіймати певні посади чи займатися певною діяльністю на строк від 1 до 3 років, – зазначено в частині другій ст.160 Кримінального кодексу України.

Отже, під кримінальну відповідальність підпадатимуть як особи, котрі намагаються проводити підкупи, так особи, які погодились на такі злочини.

Громадяни не продавайте своє майбутнє, будьте свідомими і пильними, не піддавайтеся на «вишукані» схеми підкупу, які по своїй суті є злочинними.

Так, застосовуючи адміністративний ресурс, влада під виглядом соціологічного опитування розпочала підкуп виборців та збір персональних даних. За успішне виконання декількох завдань агітаторам обіцяють близько 3 тисяч гривень, а підписати на таку схему пропонують чи не всю сім’ю. Саме ж опитування є абсурдним, адже проводити його можуть, наприклад, усі мешканці під’їзду. Інтерв’юерів мотивують іти на вибори та голосувати за пропонованого кандидата, адже за «правильне» голосування на президентських виборах їм обіцяють премію. Інша схема передбачає підбір агітаторів, яким за нібито проведену агітаційну роботу оплачуватимуть 1000 гривень. Однак, реально так званий «агітатор» зобов’язаний лише проголошувати за «потрібного» кандидата.

Під час колегії МВС України 28 січня 2019 року Міністр внутрішніх справ зобов’язав підлеглих жорстко реагувати на можливі факти підкупу та фальсифікації, насамперед у західних регіонах держави, під час призначених на 31 березня виборів.

Тернопільська обласна організація ВО «Батьківщина» створила «гарячу» лінію телефону для виявлення порушень виборчого процесу. Про можливе використання адміністративного ресурсу, тиску, залякування з боку посадових осіб, спроби підкупу, заборонених методів агітації та інших порушень чинного законодавства Закону України про вибори Президента, просимо звертатися за ном. тел. 0352 522419, моб. тел. 068 6640056. Гаряча лінія працюватиме щодня з 9 до 18 год.

Просимо також звертатися за адресою: м.Тернопіль, Бульвар Т.Г. Шевченка, 23.

Дякуємо за небайдужість!

Василь Облещук, колишній начальник УМВС України в Тернопільській області

Читайте також: У Тернополі будують команду агітаторів для Порошенка, які збиратимуть персональні дані виборців (Документ)

Діліться у соцмережах:

Залишити відповідь

Politerno Full

TELEGRAM

ПРИЄДНУЙСЯ
CLOSE