Politerno > Україна і світ > Організовано підкуп виборців на користь Порошенка за 1,5 млрд бюджетних гривень – Аваков

Організовано підкуп виборців на користь Порошенка за 1,5 млрд бюджетних гривень – Аваков

  • 24 Лютого, 2019
  • 1821 Переглядів
  • Comments Off

У поліції є кілька справ, якими займаються за заявою кандидата в президенти Юлії Тимошенко, і вони стосуються “сіток” іншого кандидата – Петра Порошенка. Дієвий спосіб боротьби з “сітками” – закривати точки роздавання грошей.

Про це в інтерв’ю для ZN.UA заявив Арсен Аваков, міністр внутрішніх справ України.

“Таких випадків багато. Із цих 74 проваджень таких історій, здається, 50. Наприклад, в офіс дуже діяльного депутата Сергія Березенка в Чернігові співробітники цього офісу викликали поліцію, бо до них заявилися представники преси і стали знімати, як там бабусям щось роздають. З іншого березенківського офісу зателефонували самі журналісти й заявили, що їм перешкоджають у професійній діяльності, не пускають туди, де незаконно роздають гроші. І туди, і туди приїжджали поліцейські. “У вас ордер на обшук є?” — “Немає”. — “Ідіть”. Але й без обшуку є над чим працювати. Поліція заходила, опитувала громадян, фіксувала, документувала, відкривала провадження”, – зазначив міністр.

Він зазначив, що ці сітки багатошарові.

“Перша – низова сітка. Назвемо її “сітка вульгаріс”. Особисті картки, інструкції, як проводити соціологічні опитування, угоди про винагороду. Здавалося б, що тут такого? Річ у тому, що закон трактує: будь-яка платня за агітацію – це підкуп виборця. Працю агітаторів не можна оплачувати. Навіть якщо це не завуальована агітація. Так, агітатор може сказати, що жодних грошей не отримував. Окремі й стверджують, що їхня праця – чисте волонтерство, але є й ті, хто на камеру зізнається в отриманні 500 грн…” – пояснив міністр.

За його словами, поліція з подібними порушеннями боротиметься. Не кажучи вже про спроби “стимулювання” членів виборчкомів.

“Як виглядає робота “сітковиків”? Ви заходите в під’їзд і обходите всі квартири. Ви кажете: “Я агітатор кандидата Х…” Вам у відповідь: “Пішов ти…” І так п’ять разів. Агітатор мешканців цих п’яти квартир викреслює. В інших квартирах відповідають: “Ну, поговорімо про кандидата…” Агітатор позначає жителів цих квартир як потенційно лояльних до кандидата. Так збирається первинна база даних, – зазначає міністр. – Потім включається наступний підвид “сітки”, що називається “лояльність за рахунок бюджетних коштів”. Приходять, наприклад, в Одесі до громадянина Труханова і кажуть: “Громадянине Труханов, ви заклали в бюджет 200 мільйонів гривень на матеріальну допомогу?” – “Так”. – “Ось і виплачуйте за нашим списком…” І тут уже працює адмінресурс на рівні голів адміністрацій, мерів – із типовим посланням: “Гено, Петю, Васю, поводься пристойно, і ми врятуємо тебе від лабетів НАБУ, ГПУ, НПУ”.

Обсяг ресурсів під таку схему оцінюється до 1,5 млрд грн. І справа, за словами Авакова, не так у самій астрономічній сумі, як у походженні цих коштів.

Читайте також: Тимошенко відкинула причетність до “пірамід” та розповіла про “домовленості” з Аваковим (Відео)

“Одна історія, коли ти використовуєш в кампанії свої гроші, хай і з незрозумілих джерел (і це вимагає окремої розмови), але свої… Але в подібній схемі кошти залучаються з держбюджету! – підкреслює міністр внутрішніх справ. – У такий спосіб за 500 -1000 гривень “поштучно” вибудовується “сітка” з мотивованих людей, які ходять і “агітують”. Цільову аудиторію виділяють із тих, хто лояльно висловився про кандидата в момент первинного опитування, і отриману у такий спосіб “сітку” “запліднюють” бюджетним ресурсом. За різними підрахунками, плановане охоплення виборців – від 700 тисяч до 6 мільйонів”.

Аваков зазначає, що тільки “сітка” агітаторів становить 200 тисяч осіб, а їм за роботу належить винагорода за такою схемою: 500 гривень – зараз, 500 – потім, 1000 – премія, якщо кандидат виграє.

На запитання про те, як же можна боротися з “сітками”, Аваков відповів: “Для початку – говорити про це вголос. Але щойно починаєш говорити – потрапляєш під обстріл з усіх стволів Адміністрації Президента. Їхні методи боротьби: зустрічна дискредитація поліції, компрометація будь-яких заяв міністра тощо. Це неприпустимо. Це не політична конкуренція, це злочинна дурість групки функціонерів штабу, яка може призвести до проблем для всієї країни. І річ тут не в особистому комфорті та відносинах. І я, і поліція робимо те, що маємо, те, чого від нас, зрештою, чекають люди, те, заради чого нам довірили нашу роботу.

Реакція на цю роботу – фейки, дискредитація. Днями знову з’явилося оплачене як реклама вкидання, що Аваков із Тимошенко уклали політичний союз”.

Глава МВС підкреслив, що це не так: “Ні. І з Зеленським немає, і з Гриценком немає. І Порошенку я не соратник. Я буду забезпечувати максимально чесний процес без схем і фальсифікацій”.

Також Аваков вважає, що в боротьбі з “сітками” на цьому етапі можлива превенція: “Триває слідство у низці ключових напрямків, нагромаджуються матеріали, їхнє оприлюднення здатне дати ефект.

У Києві, наприклад, дві особи, які мали брати участь у керуванні цією “сіткою”, вже відмовилися. В Одесі губернатор останньої миті вписав умову видачі матеріальних виплат: “лише інвалідам” (законно, претензій не маємо). І така виплата вже не лягає в схему. У Дніпрі сесія міськради зупинила видачу виплат, бо там почався скандал.

Ми домовилися з Громадянською мережею “ОПОРА”, з низкою інших громадських організацій, що будемо поширювати інформацію, публікувати дані в онлайн-режимі, оприлюднимо інтерактивну карту країни із зазначенням місць, де фіксуються такі схеми”.

Читайте також: Аваков розповів, як СБУ використовує справу Гандзюк та про роль Березенка у провадженнях щодо виборів

Діліться у соцмережах:

Politerno Full

TELEGRAM

ПРИЄДНУЙСЯ
CLOSE