Politerno > Україна і світ > Диверсант, що підірвався, закладаючи вибухівку під автомобіль, вижив (Фото)

Диверсант, що підірвався, закладаючи вибухівку під автомобіль, вижив (Фото)

  • 17 Квітня, 2019
  • 1257 Переглядів
  • Comments Off

Російський диверсант, який 4 квітня підірвався у Києві, закладаючи міну під автомобіль співробітника української спецслужби, вижив.

“Виконавець живий, він у лікарні”, – заявив голова СБУ Василь Грицак на брифінгу в середу.

Прес-служба Генеральної прокуратури раніше повідомила, що диверсант отримав численні тілесні ушкодження різного ступеня тяжкості, від яких помер у лікарні не опритомнівши.

За його словами, цей диверсант мав фальшивий паспорт громадянина Киргизії на ім’я Олексія Ломака. Справжнє ім’я злочинця – Олексій Комаричев.

“Це керівник російської диверсійної терористичної групи, який безпосередньо закладав вибухівку під авто українського розвідника, – громадянин Російської Федерації Комаричев Олексій Анатолійович, 1978 року народження”, – повідомив він.

На цей момент затримано 7 членів цієї ДРГ, у тому числі російського офіцера Тимура Дзортова.

За словами Грицака одна й та ж диверсійна група причетна і до вбивства керівника спец призначенців ГУР Максима Шаповала, який загинув від вибуху авто 27 червня 2017 року в Києві, і до невдалої спроби вбивства розвідника 4 квітня цього року.

“Обидва теракти сплановані, профінансовані, організовані безпосередньо російськими спецслужбами. Це були спільні операції Федеральної служби безпеки РФ та Головного управління Генштабу ЗСУ РФ, більше відомої як військова розвідка Росії”, – сказав Грицак.

“Організацію і здійснення обох терактів здійснювали одні й ті самі люди. Виконавець невдалої спроби підриву автомобілю недавно залишився живим, хоча він і перебуває у важкому стані у лікарні. Він заарештований”, – заявив голова СБУ.

За словами Грицака, з ним діяв інший громадянин Росії Дзортов Тимур Мовлайович.

За даними СБУ, Комаричев у різний час проходив службу як офіцер полку охорони уряду Москви та Федеральної служби РФ із контролю за обігом наркотиків, а з 2016 року “був звільнений за компрометуючих обставин” зі служби – і “під тиском ФСБ поступив на роботу до військової розвідки”.

“За сприяння ФСБ він був звільнений з-під варти і залучений до диверсійної діяльності на території країн Євросоюзу та України як офіцер російської розвідки”, – заявив Грицак.  

А Дзортов 1988 р.н., який мешкав в Інгушетії, був членом оперативної бойової групи.

“Він контролював закладення Комаричевим вибухового пристрою і мав забезпечувати його безпечний відхід” – сказав Грицак. 

Дзортова затримали на конспіративній квартирі.

Він – колишній співробітник МВС Росії, учасник бойових дій на Північному Кавказі, до 2013 року служив в особистій охороні голови Інгушетії, у 2015-2017 роках працював заступником керівника глави Інгушетії.

“Комаричев і Дзортов є громадянами Росії, але для прикриття терористичної діяльності в Україні вони мали при собі паспорти Киргизстану на прізвище на прізвища Ломако і Кірік”, – пояснив Грицак.

Як повідомлялось, близько 8:15 у вівторок, 27 червня, на перехресті вулиць Соломʼянська та Механізаторів у Києві вибухнув “Мерседес” – від сильного вибуху водій загинув.

Загиблий виявився одним із керівників Головного управління розвідки Міністерства оборони Максим Шаповал. Як з’сувалось згодом, полковник ГУР свого часу займався охороною вбитого екс-депутата Держдуми Вороненкова

За фактом вибуху автомобіля у Солом’янському районі Києва відкрито кримінальне провадження за статтею про теракт.

Російський слід – такою є головна версія підриву автомобіля працівника Головного управління розвідки Міноборони полковника Максима Шаповала, заявив голова військової прокуратури Анатолій Матіос.

Діліться у соцмережах:

Politerno Full

TELEGRAM

ПРИЄДНУЙСЯ
CLOSE