Politerno > Україна і світ > До парламенту Іспанії потрапили крайні праві та заарештовані лідери сепаратистів Каталонії

До парламенту Іспанії потрапили крайні праві та заарештовані лідери сепаратистів Каталонії

  • 29 Квітня, 2019
  • 1229 Переглядів
  • Comments Off

На дострокових парламентських виборах в Іспанії перемогу здобула Іспанська соціалістична робоча партія (PSOE), за яку проголосували 28,68% виборців.

Соціалісти отримали 123 крісла в 350-місцевому Конгресі депутатів (нижня палата парламенту). Цього недостатньо для абсолютної більшості, і тепер їй доведеться формувати коаліцію.

Друге місце зайняла Народна партія (PP) з результатом 16,70% голосів. Вона отримає 66 мандатів, тоді як у попередньому скликанні мала 137.

Третьою стала “Громадяни” (Ciudadanos), яка, як Vox, і соціалісти, значно зміцнила свої позиції порівняно з виборами 2016 року. За неї проголосували 15,86% виборців, що дає їй 57 мандатів. Три роки тому їх було 32.

На четвертому місці – партія “Ми можемо” (Podemos). Її підтримка скоротилася до 14,31%, що дає 42 місця в парламенті.

Частину голосів Народної партії, як зазначають оглядачі, отримала партія Vox, яка за результатами парламентських виборів посіла п’яте місце, набравши 10,26% голосів і отримавши 24 депутатські мандати.

Крайні праві вперше з часів диктатора Франсиско Франко (правив у 1939-1975 роках) потрапили до іспанського парламенту.

Партія Vox виступає проти незалежності Каталонії, імміграції, фемінізму та мультикультуралізму.

Частину мандатів отримує також низка невеликих партій.

Зокрема, до парламенту Іспанії  проходять і п’ятеро заарештованих лідерів руху за незалежність Каталонії.

На сайті партії “Ліві республіканці Каталонії” (ERC) повідомляється, що депутатський мандат отримав колишній заступник глави Каталонії Оріел Жункерас.

Крім Жункераса, депутатський мандат в Сенат – верхню палату іспанського парламенту отримав колишній міністр закордонних справ Каталонії Рауль Ромева, який також висувався від ERC.

Крім того, депутатські мандати отримали Жорді Турулл, Жорді Санчес і та Жозеп Рулл, що висувалися від сепаратистського блоку “Разом за Каталонію”, очолюваного екс-главою Каталонії Карлесом Пучдемоном.

На парламентських виборах, що відбулися 28 квітня в Іспанії, згідно з попередніми даними, найбільше голосів набрала Іспанська соціалістична робоча партія (ІСРП), яка правила раніше, отримавши 123 з 350 депутатських місць в парламенті. Це, однак, недостатньо, щоб лідер соціалістів Педро Санчес, головний кандидат в прем’єр-міністри Іспанії, міг сформувати уряд без створення партійної коаліції.

 

Нагадаємо, у Мадриді Жункерас і інші лідери каталонських сепаратистів звинувачуються в організації нелегального референдуму за незалежність Каталонії в 2017 році, після проведення якого Пучдемон оголосив незалежність Каталонії.

Головному обвинуваченому Жункерасу загрожує позбавлення волі на строк до 25 років за звинуваченням у заколоті і нецільовій розтраті бюджетних коштів. Він звинувачує суд в упередженості і називає процес політичним.

Всього в мадридському процесі звинувачуються дванадцять каталонських сепаратистів. Карлес Пучдемон ховається в Бельгії. 

Науковці США заявили, що російські RT та Sputnik використовували велику кількість аккаунтів у соцмережах, пов’язаних з Венесуелою, для поширення негативного іміджу Іспанії перед і після референдуму про незалежність Каталонії.

За підсумками виборів 2017 року, партії, що підтримують незалежність Каталонії, зберегли абсолютну більшість у парламенті автономії за підсумками дострокових виборів.

Новий уряд Каталонії склав присягу на початку червня 2018 року, автоматично закінчивши семимісячний період прямого управління центрального уряду Іспанії у регіоні.

 

Діліться у соцмережах:

Politerno Full

TELEGRAM

ПРИЄДНУЙСЯ
CLOSE