Politerno > Україна і світ > НПЗ Коломойського купуватиме нафту в “Укрнафти” без аукціонів

НПЗ Коломойського купуватиме нафту в “Укрнафти” без аукціонів

  • 28 Квітня, 2019
  • 1553 Переглядів
  • Comments Off

ПАТ “Укрнафта” і Кременчуцький НПЗ (Полтавська обл., “Укртатнафта”) переглянули принципи співпраці та домовилися про переробку сировини на давальницьких умовах.

Про це повідомив глава правління ПАТ “Укрнафта” Марк Роллінз, передає “Інтерфакс-Україна“.

“Ми переходимо до повноцінної толінгової моделі, за якої ми платимо Кременчуку (НПЗ) тільки за переробку. Тут інші фінансові параметри: ми будемо платити ринкову ціну за переробку. Але для нас це вигідна угода і надійніша угода”, – сказав він.

Глава правління, контракт з яким за рішенням акціонерів закінчується 30 квітня, нагадав, що компанія не може експортувати нафту і зобов’язана продавати її на державних аукціонах.

При цьому єдиний гравець на ринку, який може переробляти ресурс, – НПЗ “Укртатнафта”, здійснює покупку нафти держкомпанії з негарантованою регулярністю.

Крім того, отримані з нафти “Укрнафти” нафтопродукти реалізовувалися її автозаправних станцій (АЗС) з комісійними НПЗ, пояснив Роллінз.

За його словами, перехід на толінгові взаємини дозволить компанії забезпечити стабільний фінансовий потік.

“З новою моделлю ми не залежатимемо від того, чи хочуть вони купувати у нас нафту чи ні. Ми повністю контролюємо фінансовий потік на всіх етапах, він не буде порушуватися кожен раз, коли зриваються аукціони. Ми самі вирішуємо, скільки хочемо переробляти. Після переробки ми забираємо всі нафтопродукти та продаємо їх через наші АЗС”, – уточнив він.

“Укрнафта” в 2018 році збільшила видобуток нафти і газового конденсату на 5% (на 0,069 млн т) у порівнянні з 2017 роком – до 1,448 млн тонн. Видобуток газу скоротився на 2,3% (на 0,026 млн кубометрів) – до 1,082 млрд кубометрів, виробництво зрідженого газу – на 5,2% (на 6 тис. тонн), до 110 тис. тонн.

Компанія за підсумками 2018 року отримала 6 млрд 628,148 млн грн чистого прибутку проти 101,771 млн грн за аналогічний показник за 2017 рік.

“Укрнафта” є найбільшою нафтовидобувною компанією країни. НАК “Нафтогаз України” належить 50% + 1 акція “Укрнафти”, групі компаній, пов’язаних з колишніми акціонерами ПриватБанку, – близько 42% акцій.

Акціонери “Укрнафти” 30 березня на зборах акціонерів проголосували за дострокове припинення з 30 квітня 2019 року повноважень глави правління Марка Роллінза і обрання тимчасово виконуючим ці обов’язки Олега Геза, а також оновили наглядову раду з включенням у неї незалежних членів.

Читайте також: САП закрила справу про хабарі Кучмі й Пінчуку від Коломойського за контроль над “Укрнафтою”

Діліться у соцмережах:

Politerno Full

TELEGRAM

ПРИЄДНУЙСЯ
CLOSE