Politerno > Україна і світ > Аудит “Укроборонпрому” обійдеться приблизно у $5 мільйонів – Кривонос

Аудит “Укроборонпрому” обійдеться приблизно у $5 мільйонів – Кривонос

  • 28 Квітня, 2019
  • 1232 Переглядів
  • Comments Off

Аудит ДК “Укроборонпром” коштуватиме бюджету близько 5 мільйонів доларів.

Про це заявив заступник секретаря Ради національної безпеки і оборони України Сергій Кривонос в ефірі “5 каналу”.

“Нам дуже важливий аудит, тому що проведення аудиту покаже, що ми прозорі, що ми готові до співпраці. Партнери розуміють, що ми маємо і в якому стані. І це дає бажання завести інвестиції в нашу країну”, – зазначив Кривонос.

За його словами, для оборонних підприємств дуже важливе реформування “Укроборонпрому”.

“Є підприємства прибуткові, є такі, які приносять користь, а є й такі, які є тягарем для наших платників податків”, – розповів Кривонос.

Він зазначив, що ситуацію з “Укроборонпромом” обговорювали і з американським послом.

16 березня Президент Петро Порошенко увів у дію рішення РНБО, що передбачає аудит “Укроборонпрому”.

Представник президента у Верховній Раді, народний депутат Ірина Луценко, заявила, що з діяльності державного концерну “Укроборонпром”, навколо якого розгорнувся скандал із розкраданнями, буде частково знято державну таємницю.

2 квітня президент Петро Порошенко звернувся до уряду, щоб організувати перевірку на поліграфі для усіх керівників державного концерну “Укроборонпром”.

Нагадаємо, 25 лютого 2019 року вийшло розслідування про те, як державні оборонні заводи закуповували для військової техніки деталі з Росії. Запчастини завозили контрабандою, їх якість не перевіряли, і іноді в Україну потрапляв звичайний металобрухт. Контрабанду відмивали через фірми-прокладки, які були під контролем осіб, наближених до “Укроборонпрому”. Прибуток дерибанили між учасниками схеми.

Розслідування засноване на листуванні, яке злило редакції анонімне джерело в 2018 році. Там були вказані імена, дати, суми хабарів і відкатів.

Один із фігурантів розслідування Ігор Гладковський назвав його фейком, але, незважаючи на це, його батька Олега Гладковського звільнили з посади першого заступника секретаря РНБО. Також “Укроборонпром” відсторонив директора Харківського конструкторського бюро з машинобудування ім. Морозова Олексія Бабича і директора державного підприємства “Ізюмський приладобудівний завод” Сергія Філоненка.

4 березня вийшла ще одна частина розслідування, де стверджується, що в 2017 році ці ж люди поставили “Укрспецекспорту” російські висотоміри за завищеною в сім разів ціною. Чистий прибуток схемщиків тільки на одній цій угоді міг становити близько 300 тисяч доларів. А заступник секретаря РНБО і бізнес-партнер президента Олег Гладковський особисто щонайменше один раз отримував “відкат” з розкрадання в оборонному комплексі.

5 березня стало відомо, що син Олега Гладковського Ігор подав до суду на журналіста Дениса Бігуса.

Напередодні Ігор Гладковський відповів на розслідування журналістів про розкрадання в Укроборонпромі та пообіцяв скоро розказати, хто надіслав журналістам інформацію.

7 березня Національне антикорупційне бюро провело обшуки у екс-першого заступника секретаря Ради нацбезпеки і оборони Олега Гладковського та його сина Ігоря.

Як повідомлялось, з 4 частини розслідування “Bihus.info” випливає, що усі слідчі органи, які мали б розслідувати розкрадання на оборонці, знали про нього і закривали справи за хабарі.

Державне бюро розслідувань відкрило провадження щодо можливого отримання чиновниками ГПУ, СБУ, ДФС та НАБУ хабарів за непроведення досудового розслідування й непритягнення до відповідальності осіб, причетних до корупції в оборонній сфері.

Читайте також: “Це вже мародерство”. Як скандали з #Сіткою, Гладковським і “Євробаченням” позначаться на рейтингу Порошенка

Діліться у соцмережах:

Politerno Full

TELEGRAM

ПРИЄДНУЙСЯ
CLOSE