Politerno > Україна і світ > НАБУ, СБУ і ГПУ знали про оборудки Гладковського – “Bihus.info” (Відео)

НАБУ, СБУ і ГПУ знали про оборудки Гладковського – “Bihus.info” (Відео)

  • 11 Березня, 2019
  • 2120 Переглядів
  • Comments Off

Усі слідчі органи, які мали б розслідувати розкрадання на оборонці, знали про нього і закривали справи за хабарі.

Про це йдеться у четвертій частині розслідування “Bihus.info”.

Журналісти стверджують, що у Генпрокуратурі, Військовій прокуратурі, Службі безпеки, Державній фіскальній службі та Національному антикорупційному бюро неодноразово відкривали кримінальні провадження.

Правоохоронці розслідували діяльність, зокрема, фірми “Оптимумспецдеталь”, яка була задіяна у масштабних оборудках.

Саме через цю компанію син екс-члена Ради нацбезпеки і оборони Ігор Гладковський разом із партнерами (Віталієм Жуковим та Андрієм Рогозою) заробляли контрабандних деталях із завищеними цінами.

Як свідчить їхнє листування, яке є у розпорядженні журналістів, підприємці часто давали хабарі правоохоронцям. Здебільшого, йшлось про 10-20 тисяч доларів за раз.

Серед документів є, наприклад, спілкування Рогози із співробітником СБУ Дмитром Москаленком про суми хабарів та кримінальні справи.

Крім того, дехто з учасників схем жалівся, що у ДФС потрібно було приносити значно менші суми, ніж у ГПУ.

Військова прокуратура, за даними журналістів, 3 рази за один рік відкривала справи про оборудки, однак усі вони так і не торкнулись Гладковського, Жукова і Рогози.

У першому провадженні засудили фіктивну директорку, друге – відправили до фіскалів перевіряти податки, а під час розслідування третьої правоохоронці дійшли навіть до обшуків в “Укроборонпромі”. Однак як стверджують журналісти, пізніше прокуратура взялась “зачищати сліди”.


Як з’ясували автори розслідувань, про підозрілий бізнес на оборонці знали також у НАБУ.

Зокрема, у 2016 році НАБУ в рамках розслідування іншого провадження внесло “Оптимумспецдеталь” до переліку фіктивних фірм.

Після цього один із підприємців Віталій Жуков в особистому листуванні обурюється діями бюро і каже, що перший заступник глави відомства Гізо Углава має написати листа про помилку слідства.

За даними журналістів, наступного дня компанія дійсно зникає з переліку фіктивних. А перед тим співробітник НАБУ Дмитро Литвиненко уточнює у Рогози, яка саме фірма йому належить.

Крім того, НАБУ видавало “Оптимумспецдеталь” довідку про те, що її не включали до фіктивних.

Розслідувачі наполягають, що ще одною ланкою оборудок в “Укроборонпромі” був колишній таємний агент НАБУ Євген Шевченко. Він нібито допомагав іншим фігурантам отримувати потрібні документи з бюро.

Він не визнав, що інвестував у бізнес Гладковського-Жукова-Рогози, однак стверджує, що не причетний до корупції.

Читайте також: У схемах з оборонними замовленнями брали участь співробітники НАБУ, ДФС і СБУ – Луценко

Нагадаємо, 25 лютого 2019 року вийшло розслідування про те, як державні оборонні заводи закуповували для військової техніки деталі з Росії. Запчастини завозили контрабандою, їх якість не перевіряли, і іноді в Україну потрапляв звичайний металобрухт. Контрабанду відмивали через фірми-прокладки, які були під контролем осіб, наближених до “Укроборонпрому”. Прибуток дерибанили між учасниками схеми.

Розслідування засноване на листуванні, яке злило редакції анонімне джерело в 2018 році. Там були вказані імена, дати, суми хабарів і відкатів.

Один із фігурантів розслідування Ігор Гладковський назвав його фейком, але, незважаючи на це, його батька Олега Гладковського звільнили з посади першого заступника секретаря РНБО. Також “Укроборонпром” відсторонив директора Харківського конструкторського бюро з машинобудування ім. Морозова Олексія Бабича і директора державного підприємства “Ізюмський приладобудівний завод” Сергія Філоненка.

4 березня вийшла ще одна частина розслідування, де стверджується, що в 2017 році ці ж люди поставили “Укрспецекспорту” російські висотоміри за завищеною в сім разів ціною. Чистий прибуток схемщиків тільки на одній цій угоді міг становити близько 300 тисяч доларів. А заступник секретаря РНБО і бізнес-партнер президента Олег Гладковський особисто щонайменше один раз отримував “відкат” з розкрадання в оборонному комплексі.

5 березня стало відомо, що син Олега Гладковського Ігор подав до суду на журналіста Дениса Бігуса.

Напередодні Ігор Гладковський відповів на розслідування журналістів про розкрадання в Укроборонпромі та пообіцяв скоро розказати, хто надіслав журналістам інформацію.

7 березня Національне антикорупційне бюро провело обшуки у екс-першого заступника секретаря Ради нацбезпеки і оборони Олега Гладковського та його сина Ігоря.

Читайте також: “Це вже мародерство”. Як скандали з #Сіткою, Гладковським і “Євробаченням” позначаться на рейтингу Порошенка

Діліться у соцмережах:

Politerno Full

TELEGRAM

ПРИЄДНУЙСЯ
CLOSE