Politerno > Україна і світ > У схемах з оборонними замовленнями брали участь співробітники НАБУ, ДФС і СБУ – Луценко

У схемах з оборонними замовленнями брали участь співробітники НАБУ, ДФС і СБУ – Луценко

  • 11 Березня, 2019
  • 1320 Переглядів
  • Comments Off

На шляху до отримання оборонного замовлення фірмі “Оптимумспецдеталь” довелося кілька разів “домовлятися” з ДФС, СБУ і НАБУ.

Про це в інтерв’ю Цензор.НЕТ розповів генпрокурор Юрій Луценко.

“Схема корупційна така. Та ж “Оптимумспецдеталь”, ми це бачимо з документів, пропонує одному з бронетанкових заводів свої запчастини. За найменшою ціною, але, однак виграє інша фірма. Як це відбувається? Служба безпеки заводу, яка, найімовірніше лобіює іншу фірму, каже: “Є довідка з ДФС у нас, що ви,”Оптимумспецдеталь”, маєте справу з ризиковими конвертаційними структурами”.

Але всі, хто поставляє з Росії, це мають! Нє-нє. “На вас довідка є, а на них немає. Тому ваша ціна нас не влаштовує, нас влаштовує більше”. Внаслідок Рогоза з компаньйонами якось отримує довідку з ДФС, що вони помилилися, що сама “Оптимумспецдеталь” не є ризиковою. Але однак компанія не може нічого продати! Тому з’являється така ж довідка, ніби “Оптимумспецдеталь” фіктивна … вже від СБУ! І вони знову злітають з конкурсу бронетанкового заводу. Тоді вони якось отримують через знайомих есбеушників нову довідку, що “Оптима” – не фіктивна фірма, а це була помилка, але знову вони не допущені на конкурс! Цього разу проти них з’являється нова довідка про фіктивності … тепер від НАБУ”, – розповів генпрокурор.

Саме після цього, зазначив Луценко, Андрій Рогоза починає листування з Євгеном Шевченком, який співробітничав зі слідством НАБУ і який “починає вирішувати питання, як дати відповідь від НАБУ”, і домагається цього.

При цьому генпрокурор не повідомив, чи знайдені в телефоні Жукова прізвища співробітників ДФС НАБУ, СБУ, або тих, з ким вони контактували для отримання потрібних Рогозі довідок.

Читайте також: Людей, що “злили” журналістам інформацію про розкрадання в “оборонці”, шукають за допомогою поліграфа

Нагадаємо, 25 лютого 2019 року вийшло розслідування про те, як державні оборонні заводи закуповували для військової техніки деталі з Росії. Запчастини завозили контрабандою, їх якість не перевіряли, і іноді в Україну потрапляв звичайний металобрухт. Контрабанду відмивали через фірми-прокладки, які були під контролем осіб, наближених до “Укроборонпрому”. Прибуток дерибанили між учасниками схеми.

Розслідування засноване на листуванні, яке злило редакції анонімне джерело в 2018 році. Там були вказані імена, дати, суми хабарів і відкатів.

Один із фігурантів розслідування Ігор Гладковський назвав його фейком, але, незважаючи на це, його батька Олега Гладковського звільнили з посади першого заступника секретаря РНБО. Також “Укроборонпром” відсторонив директора Харківського конструкторського бюро з машинобудування ім. Морозова Олексія Бабича і директора державного підприємства “Ізюмський приладобудівний завод” Сергія Філоненка.

4 березня вийшла ще одна частина розслідування, де стверджується, що в 2017 році ці ж люди поставили “Укрспецекспорту” російські висотоміри за завищеною в сім разів ціною. Чистий прибуток схемщиків тільки на одній цій угоді міг становити близько 300 тисяч доларів.

5 березня стало відомо, що син Олега Гладковського Ігор подав до суду на журналіста Дениса Бігуса.

Напередодні Ігор Гладковський відповів на розслідування журналістів про розкрадання в Укроборонпромі та пообіцяв скоро розказати, хто надіслав журналістам інформацію.

7 березня, Національне антикорупційне бюро провело обшуки у екс-першого заступника секретаря Ради нацбезпеки і оборони Олега Гладковського та його сина Ігоря.

Читайте також: Спритність вцілилих рук та жодної контрабанди

Діліться у соцмережах:

Politerno Full

TELEGRAM

ПРИЄДНУЙСЯ
CLOSE