Politerno > Україна і світ > Людей, що “злили” журналістам інформацію про розкрадання в “оборонці”, шукають за допомогою поліграфа

Людей, що “злили” журналістам інформацію про розкрадання в “оборонці”, шукають за допомогою поліграфа

  • 11 Березня, 2019
  • 2143 Переглядів
  • Comments Off

Людей, що злили журналістам інформацію про зловживання в оборонній сфері України, шукають за допомогою поліграфа.

Про це в інтерв’ю Цензор.НЕТ розповів генпрокурор Юрій Луценко.

“Зараз відбувається службова перевірка з використанням детектора брехні. У ГПУ був доступ тільки у військових прокурорів. Навіть у мене на столі тих матеріалів, які оприлюднив Бігус, не було. Вони були тільки у військових. Хоча виймали переписку з телефону Жукова технікою МВС”, – сказав Генпрокурор, відповідаючи на питання, хто дійсно “злив” інформацію в ЗМІ.

Також він додав, що службову перевірку проводить Генінспекція.

“Проходять поліграф всі, кого вони вважають за потрібне перевірити”, – повідомив Луценко.

Як відомо, Євген Шевченко, що співпрацював з НАБУ  (якого журналісти-розслідувачі в своєму відеосюжеті назвали фінансовим “інвестором” фігурантів корупційної схеми) заявив, що джерелом, який надав журналістам гучну інформацію з матеріалів кримінального провадження про корупцію в концерні “Укроборонпром”, є головний військовий прокурор Анатолій Матіос.

Читайте також: “Це вже мародерство”. Як скандали з #Сіткою, Гладковським і “Євробаченням” позначаться на рейтингу Порошенка

Нагадаємо, 25 лютого 2019 року вийшло розслідування про те, як державні оборонні заводи закуповували для військової техніки деталі з Росії. Запчастини завозили контрабандою, їх якість не перевіряли, і іноді в Україну потрапляв звичайний металобрухт. Контрабанду відмивали через фірми-прокладки, які були під контролем осіб, наближених до “Укроборонпрому”. Прибуток дерибанили між учасниками схеми.

Розслідування засноване на листуванні, яке злило редакції анонімне джерело в 2018 році. Там були вказані імена, дати, суми хабарів і відкатів.

Один із фігурантів розслідування Ігор Гладковський назвав його фейком, але, незважаючи на це, його батька Олега Гладковського звільнили з посади першого заступника секретаря РНБО. Також “Укроборонпром” відсторонив директора Харківського конструкторського бюро з машинобудування ім. Морозова Олексія Бабича і директора державного підприємства “Ізюмський приладобудівний завод” Сергія Філоненка.

4 березня вийшла ще одна частина розслідування, де стверджується, що в 2017 році ці ж люди поставили “Укрспецекспорту” російські висотоміри за завищеною в сім разів ціною. Чистий прибуток схемщиків тільки на одній цій угоді міг становити близько 300 тисяч доларів.

5 березня стало відомо, що син Олега Гладковського Ігор подав до суду на журналіста Дениса Бігуса.

Напередодні Ігор Гладковський відповів на розслідування журналістів про розкрадання в Укроборонпромі та пообіцяв скоро розказати, хто надіслав журналістам інформацію.

7 березня, Національне антикорупційне бюро провело обшуки у екс-першого заступника секретаря Ради нацбезпеки і оборони Олега Гладковського та його сина Ігоря.

Читайте також: Спритність вцілилих рук та жодної контрабанди

Діліться у соцмережах:

Politerno Full

TELEGRAM

ПРИЄДНУЙСЯ
CLOSE