Politerno > Україна і світ > Суд Мадрида дозволив Пучдемону брати участь у виборах до Європарламенту

Суд Мадрида дозволив Пучдемону брати участь у виборах до Європарламенту

  • 6 Травня, 2019
  • 1159 Переглядів
  • Comments Off

Екс-глава уряду Каталонії Карлес Пучдемон та екс-члени його адміністрації Клара Понсаті і Антоні Комін мають право балотуватися на виборах в Європарламент 26 травня.

Як передає DW, так постановив у понеділок, 6 травня, суд Мадрида з адміністративних спорів, задовольнивши скаргу всіх трьох політиків на рішення Центральної виборчої комісії Іспанії, 

Рішення ЦВК не допускати їх до участі до виборів було продиктовано тим, що каталонські діячі імовірно зробили тяжкі злочини, а потім зникли від іспанської юстиції за межами країни.

Спочатку скарга Пучдемона і його соратників була подана в верховний суд Іспанії. Але той передав її нижчій інстанції, заявивши, що рішення подібних адміністративних спорів – поза його компетенцією. Одночасно він нагадав, що іспанське законодавство не позбавляє осіб, які ухиляються від переслідування за скоєні діяння, права обирати або бути обраним.

Прокуратура Іспанії підозрює Пучдемона (йому загрожує до 30 років позбавлення волі) і його соратників (вони можуть отримати до 15 років в’язниці) в організації заколоту і нецільовому використанні державних коштів. Восени 2017-го вони організували в Каталонії референдум про відокремлення від Іспанії, а потім проголосили незалежність регіону. І референдум, і відділення частини національної території суперечать конституції Іспанії.

На арешт відстороненого Мадридом главу уряду Каталонії Карлеса Пучдемона суд Іспанії видав міжнародний європейський ордер.

2 листопада було заарештовано вісім із дев’яти членів відстороненого від влади уряду Каталонії, які прийшли на допит в Мадриді. 

5 листопада колишній лідер Каталонії Карлес Пучдемон разом з чотирма колишніми міністрами провінції здалися поліції Бельгії.

Вибори до Європейського парламенту намічені на 23-26 травня.

Читайте також: До парламенту Іспанії потрапили крайні праві та заарештовані лідери сепаратистів Каталонії

Діліться у соцмережах:

Politerno Full

TELEGRAM

ПРИЄДНУЙСЯ
CLOSE